Παρασκευή 17 Μαΐου 2019

Γιατί ανησυχεί η Τράπεζα της Ελλάδας για τα φορο-έσοδα

Γιατί ανησυχεί η Τράπεζα της Ελλάδας για τα φορο-έσοδα

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
Γιατί ανησυχεί η Τράπεζα της Ελλάδας για τα φορο-έσοδα
Του Σπύρου Δημητρέλη
Σε συγκεκριμένα στοιχεία από την πορεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού αλλά και τις προβλέψεις για την φετινή ανάπτυξη βασίζεται η ανησυχία της Τράπεζας της Ελλάδας για την επίπτωση του πακέτου παροχών Τσίπρα. Η δήλωση του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας στους Financial Times είναι συγκεκριμένη, όπως συγκεκριμένα είναι και τα στοιχεία από την εκτέλεση του προϋπολογισμού στο σκέλος των εσόδων που προκαλούν την ανησυχία του.
Τρία είναι τα βασικά στοιχεία πάνω στα οποία βασίζεται ο προβληματισμός της Τράπεζας της Ελλάδος:
-η αναιμική εκτέλεση του προϋπολογισμού σε βασικά συστατικά του σκέλους των φορολογικών εσόδων τα οποία συνδέονται με την οικονομική δραστηριότητα. Πρόκειται για την πορεία των εσόδων που έχουν να κάνουν με τον ΦΠΑ και τους ειδικούς φόρους κατανάλωσης. Ενώ οι τιμές των καυσίμων βρίσκονται σε ιστορικά ύψη, τα έσοδα από τον ΦΠΑ και ειδικό φόρο κατανάλωσης καυσίμων και καπνικών παρουσιάζουν συνολική υστέρηση στο πρώτο τρίμηνο του έτους ύψους 106 εκατομμυρίων ευρώ. Αν και τα έσοδα αυτά συνδέονται με την προ φόρων τιμή των καυσίμων, η απόδοση είναι περιορισμένη που αποτελεί στοιχείο κόπωσης. Μπορεί τα συνολικά φορολογικά έσοδα να εμφανίζουν υπέρβαση, ωστόσο, αυτή βασίζεται κατά κύριο λόγο στον ΦΠΑ που εισέπραξε το δημόσιο από το τίμημα της επέκτασης της σύμβασης παραχώρησης του αεροδρομίου Ελευθέριος Βενιζέλος  
-το ίδιο το πακέτο των παροχών προβλέπεται να ανοίξει μια τρύπα στα φορολογικά έσοδα που θα γίνει αισθητή κατά κύριο λόγο από τον Ιούλιο και μετά, όταν δηλαδή θα αρχίσουν και οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις να αποδίδουν τον ΦΠΑ του δεύτερο τριμήνου του έτους, περίοδο που περιλαμβάνει και τους μειωμένους συντελεστές σε εστίαση και τρόφιμα
-το γεγονός ότι ενώ η κυβέρνηση εκτιμά ότι ο ρυθμός ανάπτυξης φέτος θα διαμορφωθεί στην περιοχή του 2,4-2,5%, οι υπηρεσίες της Τράπεζας της Ελλάδας εκτιμούν ότι τελικά ο φετινός ρυθμός ανάπτυξης θα είναι σημαντικά χαμηλότερος, στο επίπεδο του 1,9%. Η μείωση αυτή προβλέπεται να έρθει κατά κύριο λόγο από την υστέρηση των επενδύσεων και την επιδείνωση της διεθνούς οικονομίας (εμπορικός πόλεμος ΗΠΑ- Κίνας κλπ)
Τέλος, ιδιαίτερη ανησυχία προκαλούν στην ΤτΕ και οι δικαστικές αποφάσεις για την καταβολή αναδρομικών στους συνταξιούχους. Οι τελικές αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας αναμένονται έως το τέλος του έτους και κατά πάσα πιθανότητα το δημόσιο θα αναγκαστεί να πληρώσει ένα μέρος των αναδρομικών.

Δεν υπάρχουν σχόλια: