Παρασκευή 17 Μαΐου 2019

Κτηματολόγιο: Παράταση για να… πιαστεί ο στόχος των 300 εκατ. ευρώ!

Κτηματολόγιο: Παράταση για να… πιαστεί ο στόχος των 300 εκατ. ευρώ!

Με ρυθμούς… χελώνας, παρά τις παρατάσεις και τις αλλεπάλληλες ειδοποιήσεις μέσω των ΜΜΕ φαίνεται πως εξακολουθεί να συνεχίζεται η δήλωση ιδιοκτησίας σε όλη την Ελλάδα, ενώ δεν λείπουν τα προβλήματα και οι καθυστερήσεις στα κατά τόπους γραφεία.
Σύμφωνα με πηγές από το Κτηματολόγιο, η διαδικασία η οποία έχει ξεκινήσει, ήδη, από τον προηγούμενο Δεκέμβριο σταδιακά για τις περισσότερες Περιφέρειες της Ελλάδας, δεν αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του καλοκαιριού, ενώ η χθεσινή τροπολογία για την παράταση αναμένεται να της δώσει μια ακόμα ανάσα.
Ανάμεσα στους κύριους λόγους αργοπορίας ήταν η καθυστερημένη έναρξη του γραφείου της Αθήνας για την Περιφέρεια στο Γαλάτσι, αλλά και η δυσκολία πολλών πολιτών να βγάλουν άκρη με ξεχασμένα συμβόλαια και δικαιώματα επί ιδιοκτησιών.
Για πολλούς εξάλλου η τακτοποίηση ιδιοκτησίας μπορεί να είναι… αμφίβολη κίνηση, καθώς θεωρούν – όπως είναι και το σωστό βέβαια – ότι αν τα δηλώσουν θα αρχίσουν να πληρώνουν κανονικά τους φόρους που τους αναλογούν.
Πρωταθλήτρια η Εύβοια
Προς το παρόν, πάντως, τα πρωτεία στη δήλωση των ιδιοκτησιών, και μάλιστα ηλεκτρονικά, τα έχει η Περιφέρεια Εύβοιας, με το ποσοστό των πολιτών που έχουν προβεί στη δήλωση να φτάνει το 40%.
Στη συνέχεια ακολουθούν οι περιφέρειες Βοιωτίας και Φωκίδας, οι οποίες ναι μεν προς το παρόν δεν έχουν μεγάλη προσέλευση, αλλά σχεδόν το 1/3 από αυτές τις δηλώσεις, έχει γίνει μέσω διαδικτύου.
Τρίτη είναι η Αιτωλοακαρνανία, στην οποία, το ποσοστό κτημάτων και οικοπέδων που έχουν δηλωθεί ηλεκτρονικά αγγίζει περίπου το 31%. Συνολικά, πάντως, είναι απογοητευτικό το συνολικό ποσοστό ηλεκτρονικών δηλώσεων, καθώς φτάνει μόνο το 16%, την στιγμή που έχουν γίνει στα κατά τόπους γραφεία το 84% των αιτήσεων.
Κάτω από 10%
Σε γενικές γραμμές, πάντως, οι επικεφαλής της Κτηματολόγιο δεν είναι ικανοποιημένοι από την προσέλευση των πολιτών είτε ηλεκτρονικά είτε μέσω των γραφείων, δεδομένης της κινητοποίησης που έχει γίνει και από τα ΜΜΕ. Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής στοιχεία, από τα 12,6 εκατ. δικαιώματα σε ιδιοκτησία που εκτιμάται ότι θα πρέπει να δηλωθούν, έχουν υποβληθεί μόνο το 1,8 εκατ. από αυτά με αποτέλεσμα το ποσό που έχει εισρεύσει στα ταμεία του κράτους να είναι μόλις 50 εκατ. ευρώ, σε προσδοκία 300.
Είναι χαρακτηριστικό ότι σε πολλές περιφέρειες το δηλωμένο ποσοστό ιδιοκτησιών δεν έχει αγγίξει καν το 10% από αυτό που θα έπρεπε να είναι. Για παράδειγμα σε νησιά όπως η Χίος, η Ικαρία και η Σάμος το ποσοστό των δηλωθέντων οικοπέδων μόλις φτάνει το 10%, ενώ ακόμα χειρότερα τα πράγματα είναι για νομούς όπως η Λακωνία και η Αχαΐα που το ποσοστό «παίζει» ανάμεσα στο 8% και το 9%. Την ίδια στιγμή, στη Μεσσηνία είναι κοντά στο 5%, ενώ στη Μαγνησία με τα νησιά των Σποράδων το ποσοστό μόλις που ξεπερνά το 3%.

Δεν υπάρχουν σχόλια: