Σάββατο 18 Μαΐου 2019

Στο Δημόσιο επιστρέφει το 1/6 της δήθεν "13ης σύνταξης"

Στο Δημόσιο επιστρέφει το 1/6 της δήθεν "13ης σύνταξης"

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
Στο Δημόσιο επιστρέφει το 1/6 της δήθεν "13ης σύνταξης"
Του Δημήτρη Κατσαγάνη
Στον κρατικό ''κορβανά'' θα γυρίσει το 1/6 της δημόσιας δαπάνης για τη "13η σύνταξη", η οποία έχει πιστωθεί στους τραπεζικούς λογαριασμούς 2,5 εκατομμυρίων συνταξιούχων. 
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την τροποποίηση του προϋπολογισμού του ΕΦΚΑ, η οποία αναρτήθηκε στη "Διαύγεια'' λίγο πριν την εκταμίευση της σχετικής παροχής, προβλέπεται πως το συνολικό κόστος της  για τον προϋπολογισμό ανέρχεται στα 971 εκατ. ευρώ.
Από αυτά, όμως,  σύμφωνα με την ίδια τροποποίηση, μόλις τα 826 εκατ. ευρώ θα καταλήξουν στις τσέπες των συνταξιούχων. Τα υπόλοιπα 145 εκατ. ευρώ θα επιστρέψουν ως κρατήσεις αφενός στην Εφορία, δηλαδή απευθείας στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, και αφετέρου στον ΕΟΠΥΥ. Πιο συγκεκριμένα,  90 εκατ. ευρώ θα πάνε στο ΓΛΚ μέσω φορολογικών κρατήσεων.
Επιπλέον, 55 εκατ. ευρώ προορίζονται για τον ΕΟΠΥΥ μέσω της εισφοράς 6% η οποία θα επιβληθεί στη "13η σύνταξη". Δεδομένου, μάλιστα, πως τα πλεονάσματα των ασφαλιστικών φορέων -όπως όλων των οργανικών της γενικής κυβέρνησης - κατατίθενται στην Τράπεζα της Ελλάδος, από όπου μπορεί να δανειστεί η κυβέρνηση μέσω ρέπος, εμμέσως τα κεφάλαια αυτά μπορούν να καταλήξουν και πάλι στα χέρια της κυβέρνησης. 
Κατά τ΄ άλλα, παρά τα όσα αναφέρονται στη σχετική τροπολογία, στον "κουμπαρά'' του ΑΚΑΓΕ δεν προβλέπεται να μπει ούτε ένα ευρώ, καθώς η "13η σύνταξη" για τις συντάξεις άνω των 1.400 ευρώ -στις οποίες επιβάλλεται η εισφορά αλληλεγγύης συνταξιούχων- αντιστοιχεί στο 30% αυτών. Δηλαδή η "13η σύνταξη", π.χ. για τους συνταξιούχους των 1.400 ευρώ (μικτά) θα ανέλθει μόλις στα 420 ευρώ, κάτω από το ''πλαφόν'' των συντάξεων επί των οποίων επιβάλλονται οι εν λόγω εισφορές.
Να σημειωθεί, επίσης, πως  η δαπάνη των 971 εκατ. ευρώ για τη "13η σύνταξη" μαζί με τις κρατήσεις επ' αυτής δεν ανατρέπει, σύμφωνα με την επίσημη τροποποίησή του, τον στόχο του προϋπολογισμού του ΕΦΚΑ για πλέονασμα 268 εκατ. ευρώ. Και αυτό, γιατί το ποσό των 971 εκατ. ευρώ εμφανίζεται ως έσοδο από τον Κρατικό Προϋπολογισμό και ταυτόχρονα ως έξοδο του προϋπολογισμού του ΕΦΚΑ. Αυτό όμως, από την  άλλη μεριά, δεν σημαίνει πως ο στόχος αυτός δεν τείνει να αναθεωρηθεί άμεσα, λόγω της υποεκτέλεσής του από την πλευρά των εσόδων από εισφορές, αλλά και της επικείμενης αύξησης των δαπανών για νέες συντάξεις χηρείας, αλλά και τις συντάξεις όσων ρυθμίσουν τις οφειλές τους μέσω της ρύθμισης των 120 δόσεων. Συγκεκριμένα, άτυπες για την ώρα προβλέψεις αρμοδίων κύκλων των Ταμείων, μιλούν για τουλάχιστον αντίστοιχο έλλειμμα έως τα μέσα του τρέχοντος έτους, αν δεν αντισταθμισθούν έγκαιρα οι εισπρακτικές απώλειες του α' 4μηνου...
*Διαβάστε στη στήλη Σχετικά Αρχεία την Τροποποίηση Προϋπολογισμού ΕΦΚΑ για το έτος 2019.

https://www.capital.gr/Content/RelatedFiles/bf/bf60f0a4d92243d5a1856e918c16b372.pdf

Δεν υπάρχουν σχόλια: