Παρασκευή 17 Μαΐου 2019

Εμπορικός πόλεμος: Τα σενάρια στα οποία ποντάρουν οι μεγάλοι επενδυτικοί οίκοι

Εμπορικός πόλεμος: Τα σενάρια στα οποία ποντάρουν οι μεγάλοι επενδυτικοί οίκοι

Παρασκευή, 17 Μαΐου 2019 10:33
 
UPD:10:46
REUTERS/ALY SONG
A- A A+
Της Νατάσας Στασινού
nstas@naftemporiki.gr 
O Nτόναλντ Τραμπ επιμένει στην τακτική της «μέγιστης πίεσης», με διπλά πυρά κατά της Κίνας σε εμπόριο και τεχνολογία. Και ο Σι Τζινπίνγκ διαμηνύει, μέσω των κρατικών μέσων, ότι υπό αυτές τις συνθήκες δεν έχει νόημα η συνέχιση των διαπραγματεύσεων και ότι όσοι υποτιμούν την κινεζική δυνατότητα αντίδρασης θα διαψευστούν, με αναφορά ακόμη και στον... πόλεμο της Κορέας. Μπορεί υπό αυτές τις συνθήκες να ελπίζει κανείς ότι οι δύο ηγέτες θα τα βρουν μέσα στη θέρμη του καλοκαιριού ή απλώς θα αφήνουν το θερμόμετρο να ανεβαίνει επικίνδυνα; Οι αναλυτές των κορυφαίων παιχτών της Wall Street και άλλων επενδυτικών οίκων προσπαθούν να απαντήσουν στο ερώτημα. Δεν υπάρχει συμφωνία στις πιθανότητες συμβιβασμού, αφού άλλοι επιλέγουν να βλέπουν το ποτήρι μισογεμάτο και άλλοι μισο-άδειο. Ωστόσο όλοι προειδοποιούν πως εάν τελικά η σύγκρουση συνεχιστεί, όλοι θα βγουν χαμένοι. 
Από τους πλέον απαισιόδοξους οι αναλυτές της Eurasia Group βλέπουν πια πιθανότητες μόλις 15% για μία συμφωνία έως τα τέλη Ιουνίου, όταν θα συναντηθούν ο Αμερικανός πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ και ο Κινέζος ομόλογός του, Σι Τζινπίνγκ, στο περιθώριο της Συνόδου του G20 στην Ιαπωνία. Δίνουν τις περισσότερες πιθανότητες (45%) σε παράταση των διαπραγματεύσεων και κατά συνέπεια της αγωνίας για τις αγορές και της αβεβαιότητας για την παγκόσμια οικονομία, αλλά και αρκετά υψηλές πιθανότητες (40%) στο σενάριο να μην υπάρξει τελικά καθόλου συμφωνία ή ανακωχή. 
Οι οικονομολόγοι της Citigroup εξακολουθούν να αναμένουν εμπορική συμφωνία μέσα στους επόμενους δύο μήνες, ανεξάρτητα από την εξέλιξη που θα έχει η υπόθεση της Huawei. Σημειώνουν ότι οι εντάσεις μεταξύ των δύο χωρών εκτείνονται πέραν του εμπορικού μετώπου και ειδικά στο πεδίο της κυριαρχίας στην τεχνολογία. Στα δύο αυτά μέτωπα, πιστεύουν, μπορεί να ακολουθηθεί πολύ διαφορετικός δρόμος και επομένως η επίθεση στην Huawei να μην επηρεάσει άμεσα τη δυνατότητα εμπορικής συμφωνίας. 
Από την πλευρά της η Moody's αποφεύγει να κάνει πρόβλεψη για την έκβαση της κατάστασης. Ωστόσο προειδοποιεί πως η συνέχιση της αντιπαράθεσης θα αφήσει ισχυρό αρνητικό αντίκτυπο στην οικονομία της Κίνας και συνολικά της Ασίας, ενώ θα πληγώσει σημαντικά ορισμένους κλάδους της αμερικανικής. Συγκεκριμένα εκτιμά ότι οι πιο ευάλωτοι κλάδοι στα κινεζικά αντίποινα είναι αυτοί της μεταποίησης, των τεχνολογικών και ηλεκτρονικών ειδών καθώς και του υγροποιημένου φυσικού αερίου, ενώ αρνητικές θα είναι οι επιπτώσεις και για τον αγροτικό τομέα. 
Στο στρατόπεδο των άκρως αισιόδοξων η JPMorgan Chase, υπό την έννοια ότι ο επικεφαλής της, Τζέιμι Ντίμον, ανεβάζει τις πιθανότητες συμφωνίας μεταξύ των δύο ισχυρότερων οικονομιών του πλανήτη στο 80%. Η πρόβλεψη ήρθε μετά την αύξηση των δασμών σε κινεζικές εισαγωγές αξίας 200 δισ. δολαρίων, αλλά πριν από την νέα επίθεση κατά της Huawei. 
H Μorgan Stanley επίσης ελπίζει σε θετική έκβαση. Αν και βλέπει κλιμάκωση της έντασης βραχυπρόθεσμα, με αυξανόμενους κινδύνους για την ανάπτυξη της παγκόσμιας οικονομίας, το βασικό της σενάριο παραμένει επιστροφή στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης και τελικά συμφωνία. Δεν είναι ωστόσο ακόμη ξεκάθαρο εάν αυτή μπορεί να έρθει μέσα στον Ιούνιο. 
Από την πλευρά της η DBS αποφεύγει να κάνει πρόβλεψη για το τελικό αποτέλεσμα. Θεωρεί όμως ότι το επόμενο βήμα θα είναι πιθανόν επιβολή δασμών 25% και στις υπόλοιπες κινεζικές εισαγωγές αξίας 300 δισ. δολαρίων.
Μένει να φανεί εάν αυτή θα οδηγήσει την Κίνα στο να ενεργοποιήσει το «πυρηνικό» της όπλο. Ποιο είναι αυτό; Τα αμερικανικά κρατικά ομόλογα, που έχει στην κατοχή της. Τον Μάρτιο περιόρισε τις τοποθετήσεις της σε αυτά σε χαμηλά διετίας. Απέφυγε όμως δραστικές κινήσεις. Ένα ξεπούλημα ομολόγων από τον μεγαλύτερο πιστωτή των ΗΠΑ πρόκειται για ύστατη λύση, αλλά ίσως αυτό έχει κατά νου ο Σι όταν λέει «μην μας υποτιμάτε». 

Δεν υπάρχουν σχόλια: