Σχέδιο για χαμηλότερα πλεονάσματα έως και το 2022
Τι προβλέπει το σχέδιο της κυβέρνησης.
Με μια πολιτική απόφαση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης κατά τη διάρκεια του Eurogroup της 13ης Ιουνίου θα μπορούσε να γίνει αποδεκτό το κυβερνητικό σχέδιο για χαμηλότερα πλεονάσματα έως και το 2022. Το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης γνωρίζει ότι τεχνικά-λογιστικά οι θεσμοί δεν μπορούν να κάνουν αποδεκτό το σχέδιο ενός «νέου» μαξιλαριού ύψους 5,5δισ ευρώ το οποίο θα εγγυάται την επίτευξη του στόχου του 3,5% του ΑΕΠ.
Αν και το σχέδιο μοιάζει απλό, οι δημοσιονομικοί κανόνες δεν επιτρέπουν τη χρήση ταμειακών διαθεσίμων για την κάλυψη ελλειμμάτων ή την επίτευξη στόχων. Συγκεκριμένα οι εξαγγελία από τον ίδιο τον πρωθυπουργό ήταν για τη δημιουργία ενός ειδικού λογαριασμό στον οποίο θα κατατεθούν 5,5δισ ευρώ. Τα χρήματα αυτά θα προέρχονται από τα διαθέσιμα των 34δισ ευρώ που η κυβέρνηση έχει καταφέρει να έχει ως «μαξιλάρι» ασφαλείας.
Από αυτά τα χρήματα περίπου τα 16δισ ευρώ η κυβέρνηση δεν μπορεί να τα πειράξει καθώς είναι το «μαξιλαράκι» ασφαλείας για την αποπληρωμή του χρέους, όπως έχει συμφωνήσει με τους Θεσμούς. Τα υπόλοιπα όμως χρήματα η κυβέρνηση, θεωρικά πάντα, μπορεί να τα χρησιμοποιήσει και για άλλες χρήσεις.
Σε αυτό το πλαίσιο η κυβέρνηση θέλει να δημιουργήσει το «μαξιλαράκι» των 5,5δισ ευρώ προκειμένου τα χρήματα αυτά να πάνε για την επίτευξη του στόχου του πρωτογενούς πλεονάσματος και παράλληλα να δημιουργηθεί το απαραίτητο δημοσιονομικό περιθώριο για την αλλαγή του μίγματος της οικονομικής πολιτικής.
Η στάση των θεσμών
Τα στελέχη του οικονομικού επιτελείου έχουν ήδη ξεκινήσει να «επικοινωνούν» το σχέδιο τους στους αξιωματούχους των Θεσμών, αλλά και στα επιτελεία των υπόλοιπων υπουργείων Οικονομικών της Ευρωζώνης. Ήδη ο Ευκλείδης Τσακαλώτος ενημέρωσε για τις κυβερνητικές προθέσεις τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών κατά τη διάρκεια της συνόδου των υπουργών Οικονομικών του PSE, ενώ στο περιθώριο του σημερινού Eurogroup, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης ο οποίος θα αντικαταστήσει τον Ευκλείδη Τσακαλώτο, αναμένεται να πάρει μια πρώτη «γεύση» για τη στάση και των υπόλοιπων υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης.
Οι απόψεις των εταίρων θα διαφανούν στο σημερινό Eurogorup, όπου όλα τα στοιχεία δείχνουν ότι στο περιθώριο της συνόδου των υπουργών Οικονομικών η Ελληνική πλευρά θα επιχειρήσει να λάβει μια δέσμευση από τους υπουργούς Οικονομικών σχετικά με την υλοποίηση του σχεδίου. Δεδομένης της «τεχνικής αδυναμίας» να στηριχθεί το Ελληνικό σχέδιο, η Ελληνική πλευρά θα διεκδικήσει μια πολιτική απόφαση προκειμένου να παρακαμφθούν οι δημοσιονομικές δεσμεύσεις.
Το ισχυρότερο όπλο που έχει στα χέρια της η κυβέρνηση είναι ότι πλέον όλες οι πλευρές αποδέχονται ότι οι στόχοι των πλεονασμάτων που έχουν θέσει οι δανειστές (κυρίως το ΔΝΤ) έως και το 2022 δεν είναι μόνο ανεδαφικοί, αλλά δημιουργούν και πρόβλημα στην ανάπτυξη της Ελληνικής Οικονομίας.
Με αυτή την παραδοχή το οικονομικό επιτελείο θα επιδιώξει να πετύχει μια πολιτική απόφαση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης προκειμένου να παρακαμφθούν οι δημοσιονομικοί κανόνες που επιβάλλει η συμφωνία για την μεταμνημονιακή πορεία της Ελληνικής Οικονομίας.
Η στάση των εταίρων
Οι Θεσμοί υποδέχθηκαν με προβληματισμό τις ανακοινώσεις από την Ελληνική κυβέρνηση. Είναι ενδεικτικό το σχόλιο κοινοτικού αξιωματούχου στην HuffPost Greece ότι «στις Βρυξέλλες δεν είμαστε δύσθυμοι με τα νέα δεδομένα, αλλά παραμένουμε ιδιαίτερα επιφυλακτικοί για τη στάση που θα κρατήσει το πολιτικό προσωπικό της Ελλάδας τώρα που τελείωσαν τα μνημόνια».
Από την πλευρά του το οικονομικό επιτελείο επιμένει ότι οι κυβερνητικές εξαγγελίες είναι κοστολογημένες και συμβατές με το δημοσιονομικό περιθώριο που έχει δημιουργηθεί, ενώ αυτό έχει αποτυπωθεί στο Πρόγραμμα Σταθερότητας 2019.
Ο ρόλος των εκλογών
Με δεδομένο ότι η συζήτηση θα γίνει μετά την διεξαγωγή των Ευρωεκλογών, το αποτέλεσμα της κάλπης θα κρίνει και το αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων. Αρχικά οι νέες ισορροπίες που θα έχουν δημιουργηθεί στο εσωτερικό της Ευρωζώνης θα παίξουν σημαντικό ρόλο για τη στάση που κρατήσουν οι εταίροι απέναντι στο Ελληνικό ζήτημα.
Σημαντικό ρόλο όμως θα παίξει και το αποτέλεσμα που θα βγάλουν οι Ελληνικές κάλπες για τις Ευρωεκλογές, καθώς οι εταίροι θα θεωρήσουν το αποτέλεσμα ως μια ένδειξη για την επόμενη μέρα εν όψει των Εθνικών εκλογών στην Ελλάδα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου