«Βροχή» αιτήσεων στην Ε.Ε. από δήμους για δωρεάν wi-fi
Περισσότεροι από 10.000 δήμοι από όλη την Ευρώπη έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για το κοινοτικό πρόγραμμα.
Χρηματοδότηση 3 εκατ. ευρώ έχουν εξασφαλίσει πάνω από 200 δήμοι της χώρας για τη δημιουργία ασύρματων ευρυζωνικών υποδομών (wi-fi). Η χρηματοδότηση παρέχεται μέσω της πρωτοβουλίας WiFi4EU, ενώ για κάθε δήμο που εντάσσεται στο πρόγραμμα θα δοθεί επιδότηση 15.000 ευρώ προκειμένου να δημιουργήσει ένα ή περισσότερα wi-fi δίκτυα στην επικράτεια του κάθε δήμου.
Σημειώνεται ότι η πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Ενωσης γνώρισε πολύ μεγάλη επιτυχία, αφού περισσότεροι από 10.000 δήμοι από περίπου 30 χώρες (28 κράτη-μέλη της Ε.Ε., Ισλανδία και Νορβηγία) έχουν αιτηθεί τη λήψη της προαναφερόμενης επιδότησης. Από την Ελλάδα, σχεδόν το σύνολο των δήμων έχει υποβάλει αίτηση μέχρι σήμερα για ένταξη στο πρόγραμμα. Σύμφωνα με τη Γενική Γραμματεία Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΓΓΤΤ), στις δύο πρώτες προσκλήσεις που απηύθυνε για υποβολή αιτήσεων η Ε.Ε., εντάχθηκαν 207 ελληνικοί δήμοι, δηλαδή περίπου το 64% του συνόλου των δήμων της χώρας.
Συγκεκριμένα, κατά την πρώτη πρόσκληση εντάχθηκαν 117 δήμοι από την Ελλάδα (σε σύνολο 2.800 απ’ όλη την Ευρώπη) και κατά τη δεύτερη εντάχθηκαν 90 ελληνικοί δήμοι (σύνολο 3.400 απ’ όλη την Ευρώπη). Οι υπόλοιποι δήμοι θα ενταχθούν στην πρωτοβουλία WiFi4EU μέσω νέων προσκλήσεων που θα απευθύνει η Ε.Ε.
Μέχρι τώρα έχουν δεσμευθεί πάνω από 93 εκατ. ευρώ για την κάλυψη της δαπάνης 6.200 δήμων που έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα. Ο συνολικός προϋπολογισμός εκτιμάται ότι θα ξεπεράσει τα 130 εκατ. ευρώ. Ενδεικτικό της ζήτησης είναι ότι οι αιτήσεις κάθε πρόσκλησης υποβάλλονται ηλεκτρονικά (σε ποσοστό 98%) μέσα σε ένα λεπτό της ώρας. Αυτό συμβαίνει επειδή η ικανοποίησή τους γίνεται με σειρά προτεραιότητας υποβολής της σχετικής αίτησης.
Σημειώνεται ότι η Γενική Γραμματεία Ψηφιακής Πολιτικής θα ξεκινήσει αντίστοιχη πρωτοβουλία με στόχο τη δημιουργία 2.900 σημείων ασύρματης πρόσβασης στη χώρα. Η πρωτοβουλία έχει προϋπολογισμό περίπου 15 εκατ. ευρώ και αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε διαδικασία δημόσιας διαβούλευσης.
Κακό προηγούμενο
Πάντως, αντίστοιχες πρωτοβουλίες που είχαν αναπτυχθεί στο παρελθόν και είχαν χρηματοδοτηθεί πάλι με κοινοτικά χρήματα στη χώρα μας, λίγη επίδραση είχαν στην κοινωνία μας, αφού σήμερα πολύ λίγα είναι σε λειτουργία. Τα αποκαλούμενα δημόσια wi-fi hotspots λειτούργησαν με χρήματα του ΕΣΠΑ (2007-2013) μέχρι του σημείου που υπήρχε δημόσια χρηματοδότηση και μόλις αυτή τελείωσε, σταμάτησε και η λειτουργία τους.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου