«Πρωταθλήτρια» εμφανίζεται η Ελλάδα καθώς οι πολίτες πληρώνουν ακριβότερα το κόστος ενέργειας.
Όπως υπογραμμίζει σε έκθεσή του ο ΣΕΒ σύμφωνα με την ερευνητική υπηρεσία του Ευρωκοινοβουλίου που μέτρησε το κόστος της «Μη-Ευρώπης» το 2019, τα πιθανά οικονομικά οφέλη μιας ολοκληρωμένης ευρωπαϊκής αγοράς ενέργειας ανέρχονται σε 250 δισ. ευρώ τον χρόνο.
Από την ανταγωνιστικότητα του ενεργειακού κόστους περνάει και η ανταγωνιστικότητα της ελληνικής μεταποίησης. Σήμερα στην Ελλάδα το ενεργειακό κόστος είναι 30% υψηλότερο από τον μέσο κοινοτικό όρο.
Παράλληλα, ο ΣΕΒ σημειώνει ότι η τιμή των ρύπων (CO2) έχει αυξηθεί ραγδαία το τελευταίο διάστημα (από 7 ευρώ ανά δικαίωμα στις αρχές του 2018 σε 25 ευρώ ανά δικαίωμα σήμερα). Το γεγονός αυτό επιφέρει αντίστοιχη επιβάρυνση του κόστους ηλεκτρικής ενέργειας, δεδομένου ότι οι παραγωγοί (που υποχρεούνται να παραδώσουν ένα δικαίωμα για κάθε τόνο CO2 που εκπέμπουν), μετακυλούν το επιπλέον κόστος στην κατανάλωση.
Την ίδια στιγμή ο Σύνδεσμος κρούει τον κώδωνα του κινδύνου προειδοποιώντας ότι ότι χωρίς επαρκή αντιστάθμιση, οι ελληνικές βιομηχανίες κινδυνεύουν άμεσα με απώλεια ανταγωνιστικότητας απέναντι στις εταιρείες που δραστηριοποιούνται σε περιοχές του κόσμου όπου δεν υπάρχει αντίστοιχο κόστος ρύπων.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου