Ηχηρά ονόματα του κόσμου της μόδας, όπως οι εταιρείες Η&Μ, Gap και PVH, παράγουν τα ρούχα τους στις βιομηχανίες ένδυσης της Αιθιοπίας, μιας από τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες οικονομίες της Αφρικής. Την έχουν επιλέξει, όμως, με κριτήριο το εντυπωσιακά μικρό κόστος των εργατικών χεριών, που είναι το χαμηλότερο στον κόσμο στον κλάδο της κλωστοϋφαντουργίας και της ένδυσης.
Πρόκειται για έναν από τους κλάδους αιχμής στην Αιθιοπία, με εκατοντάδες βιομηχανίες ένδυσης να λειτουργούν στα καινούργια βιομηχανικά πάρκα της. Η κυβέρνηση υπολογίζει ότι σε λίγα χρόνια ο κλάδος θα έχει προσελκύσει επενδύσεις πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων. Προσφέρει, άλλωστε, εργασία σε χιλιάδες Αιθίοπες που, όμως, αρχίζουν να εκδηλώνουν απογοήτευση, ακόμη και να εγκαταλείπουν την εργασία τους.
Ο λόγος είναι ότι αμείβονται με μισθούς που ωχριούν ακόμη και σε σύγκριση με τους πενιχρούς για τα δυτικά δεδομένα μισθούς του αντίστοιχου τομέα της Κίνας και άλλων ασιατικών αναπτυσσόμενων χωρών.
Η εικόνα αναδύεται από σχετική έκθεση του Πανεπιστημίου Stern της Νέας Υόρκης για τις επιχειρήσεις και τα ανθρώπινα δικαιώματα. Οπως επισημαίνουν οι συντάκτες της σχετικής έκθεσης Πολ Μπάρετ και Ντοροτέ Μπόμαν Πόλι, πρόκειται για επιλογή της αιθιοπικής κυβέρνησης.
Στην προσπάθειά της να προσελκύσει ξένους επενδυτές, η κυβέρνηση έχει προσφέρει οικονομικά κίνητρα, το σημαντικότερο των οποίων, όμως, είναι ότι έχει μειώσει τον βασικό μισθό στα 26 δολάρια τον μήνα στον κλάδο της κλωστοϋφαντουργίας και όλων των βιομηχανιών ένδυσης. Την ίδια στιγμή, ο βασικός μισθός στον αντίστοιχο κλάδο της Κίνας ανέρχεται σε 340 δολάρια τον μήνα και στην Κένυα στα 207 δολάρια τον μήνα. Η μηνιαία αμοιβή είναι, άλλωστε, 95 δολάρια ακόμη και στο τριτοκοσμικό Μπανγκλαντές, που απασχόλησε τα διεθνή μέσα ενημέρωσης όταν κατέρρευσαν κακότεχνες βιομηχανίες ρούχων θάβοντας το προσωπικό τους στα ερείπια. Σύμφωνα, όμως, με τον Αγέλε Γκελάν, οικονομολόγο στο Ινστιτούτο Επιστημονικών Ερευνών του Κουβέιτ, και στην ίδια την Αιθιοπία ο βασικός μισθός σε άλλους κλάδους ανέρχεται σε 110 δολάρια τον μήνα.
Οπως προκύπτει από τη σχετική έκθεση,  πολλοί νέοι Αιθίοπες δυσκολεύονται να αντεπεξέλξουν στις ανάγκες της οικογένειάς τους, καθώς ο μισθός των 26 δολαρίων έχει εξαντληθεί πολύ πριν φθάσουν στο τέλος του μήνα. «Δεδομένου ότι δεν έχουν παρά ελάχιστη επαγγελματική κατάρτιση, οι εργαζόμενοι διαμαρτύρονται διακόπτοντας την εργασία τους ή ακόμη και εγκαταλείποντάς την τελείως», τονίζουν οι συντάκτες της σχετικής έκθεσης.
Τη συνέταξαν ύστερα από πρόσφατη επίσκεψή τους στη ναυαρχίδα του κλάδου της ένδυσης στη χώρα , στο Βιομηχανικό Πάρκο  Χαουάσα, που άνοιξε τον Ιούνιο του 2017 στη νότια Αιθιοπία και απασχολεί σήμερα περίπου 25.000 ανθρώπους. Καλούν την κυβέρνηση να εφαρμόσει μακροπρόθεσμο οικονομικό πρόγραμμα για την ενίσχυση και στήριξη της βιομηχανίας ένδυσης, αλλά και να θεσπίσει βασικό μισθό στον κλάδο που θα επιτρέπει την αξιοπρεπή διαβίωση.

Θράσος!

Ωστόσο, ο επικεφαλής της Επιτροπής Επενδύσεων της Αιθιοπίας Αμπέμπε Αμπεμπάγεχου επισημαίνει με θράσος πως οι αμοιβές των εργαζομένων στον κλάδο δεν περιορίζονται ακριβώς στα 26 δολάρια τον μήνα, καθώς «οι βιομηχανίες τούς παρέχουν παράλληλα γεύματα στον χώρο εργασίας, όπως και άλλες υπηρεσίες». Ο ίδιος τονίζει, εξάλλου, πως οι περισσότερες βιομηχανίες ένδυσης επιλέγουν να εγκαθίστανται σε περιοχές με χαμηλό εργατικό κόστος και τονίζει ότι, «αν δεν ήταν έτσι τα πράγματα, δεν θα είχαν έρθει στην Αιθιοπία οι κινεζικές επιχειρήσεις».
πηγή: Έντυπη Καθημερινή