Τις ανησυχίες του για δημοσιονομικό εκτροχιασμό της Ελλάδας εξέφρασε ο επικεφαλής οικονομολόγος του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), Ρολφ Στράουχ, εκτιμώντας ότι η Αθήνα ενδεχομένως να μην πετύχει τον συμφωνημένο στόχο για πρωτογενές πλεόνασμα 3.5%.
Σε συνέντευξη του στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΚΥΠΕ) και σε ερώτηση αν η Ελλάδα οδεύει προς δημοσιονομικό εκτροχιασμό έπειτα από τα μέτρα που εξήγγειλε η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα, ο κ. Στράουχ επανέλαβε τις ανησυχίες του επικεφαλής του Μηχανισμού Κλάους Ρέγκλιγκ, σημειώνοντας πως ήδη το σπρεντ των ελληνικών ομολόγων από το αντίστοιχο γερμανικό αυξήθηκε κατά 50 μονάδες βάσης, καθώς οι αγορές είναι προσεκτικές στην αποφυγή κινδύνων που σχετίζονται με χώρες για τις οποίες δεν έχουν σαφή εικόνα για την πορεία της οικονομικής πολιτικής.
«Αν και δεν έχουμε τελική εκτίμηση των μέτρων, αυτό που μας ανησυχεί είναι ότι βάσει της προκαταρκτικής μας ανάλυσης, η Ελλάδα ίσως να μην πετύχει το συμφωνημένο στόχο για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% με σημαντική διαφορά», είπε, συμπληρώνοντας πως για το 2020 ο αντίκτυπος είναι πιο δύσκολο να προβλεφθεί, αλλά αν τα εξαγγελθέντα μέτρα εφαρμοστούν το θέμα μπορεί να πάρει μεγαλύτερες διαστάσεις.
Σημείωσε εξάλλου πως από τη σκοπιά του ESM, τα μέτρα αυτά δεν είναι φιλικά προς την ανάπτυξη τόσο σε μεσοπρόθεσμο όσο και μακροπρόθεσμο ορίζοντα.
«Μπορεί να βοηθήσουν την βραχυπρόθεσμη ανάπτυξη αλλά η εικόνα διαφέρει σε μεσοπρόθεσμο μακροπρόθεσμο ορίζοντα και αυτό για μας, ως ο μεγαλύτερος μακροχρόνιος δανειστής της Ελλάδας, αποτελεί θέμα ανησυχίας», συμπλήρωσε.

Υπερβολικοί οι φόβοι για ύφεση στην Ευρωζώνη

Ερωτηθείς για την πορεία της οικονομίας στην Eυρωζώνη και τις ανησυχίες για αρνητικό αντίκτυπο από τον εμπορικό πόλεμο μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας, ο κ. Στράουχ είπε ότι η Ευρωζώνη δεν οδεύει άμεσα προς ύφεση, αλλά προβλέπεται ομαλοποίηση της ανάπτυξης, καθώς καταγράφεται ωρίμανση του οικονομικού κύκλου.
Αναγνώρισε ότι υπάρχουν καθοδικοί εξωτερικοί κίνδυνοι, αλλά ταυτόχρονα υπάρχουν και ενδείξεις ανθεκτικότητας στην εγχώρια οικονομία, που καθοδηγούνται από την απασχόληση, τους μισθούς και την κατανάλωση.
Oι εμπορικοί πόλεμοι επηρεάζουν μια οικονομία όχι μόνο άμεσα μέσω της επιβολής κυρώσεων, αλλά και έμμεσα μέσω της αβεβαιότητας που μπορεί να υπονομεύσει τις επενδύσεις, είπε ο κ. Στράουχ και συμπλήρωσε: «Οι άμεσοι φόβοι για μια ύφεση είναι σίγουρα υπερβολικοί, αλλά ταυτόχρονα πρέπει να είμαστε επιφυλακτικοί και συνετοί».
Ερωτηθείς δε αν η Ευρώπη είναι έτοιμη να αντιμετωπίσει μια νέα ύφεση, ο κ. Στράουχ είπε η βασική διαφορά από το 2009 είναι η ενίσχυση του ESM, σε συνδυασμό με τη θέσπιση της τραπεζικής ένωσης, που ενισχύει σημαντικά την θεσμική υποδομή της ΕΕ.
Η Σύνοδος για το ευρώ τον περασμένο Δεκέμβριο, πέραν της ενίσχυσης του ESM, αποφάσισε να ολοκληρώσει την τραπεζική ένωση με την θέσπιση του συστήματος εγγύησης καταθέσεων, αλλά και τη συζήτηση ενός προϋπολογισμού για την ευρωζώνη, ο οποίος θα ενισχύει την ανταγωνιστικότητα και τη σύγκλιση, που θα προσθέσει «άλλο ένα επίπεδο ανθεκτικότητας», όπως είπε.