Τρίτη 13 Αυγούστου 2019

Οι 10 φόροι που θέλει να μειώσει η κυβέρνηση


Αλέξανδρος ΚλώσσαςOικονομικός Συντάκτης

Οι 10 φόροι που θέλει να μειώσει η κυβέρνηση


Και το σχέδιο που θα παρουσιάσει στους θεσμούς.


Οι 10 φόροι που θέλει να μειώσει η

NORA SAHINUN / EYEEM VIA GETTY IMAGES
 
Με μια δεκάδα μειωμένους φόρους θέλει η κυβέρνηση να ξεκινήσει τη νέα περίοδο και γι αυτό σχεδιάζει να εντάξει τις αλλαγές στο δεύτερο φορολογικό νομοσχέδιο που ετοιμάζει να φέρει προς ψήφιση τον Σεπτέμβριο. 
Ήδη το οικονομικό επιτελείο έχει προχωρήσει την κοστολόγηση των μέτρων προκειμένου να ενημερώσουν τους Θεσμούς για το «αποτύπωμα» που θα έχουν στον προϋπολογισμό του 2020. Αντίστοιχα στις επαφές με τους Θεσμούς παρουσιάζουν τις εναλλακτικές με τις οποίες η κυβέρνηση θα καλύψει το κενό που προκαλεί στους στόχους η εφαρμογή των φορολογικών μέτρων ελάφρυνσης.

Ψηλά στην ατζέντα παραμένει η θέση της κυβέρνησης ότι η μείωση των φόρων θα τονώσει  την οικονομική δραστηριότητα, θα μειώσει τη φοροδιαφυγή και θα βοηθήσει την ανάπτυξη. 

Πέρα αυτών όμως η κυβέρνηση σχεδιάζει να παρουσιάσει στους δανειστές το σχέδιο με το οποίο δεν θα βάλει σε κίνδυνο το στόχο του πρωτογενούς πλεονάσματος για 3,5% του ΑΕΠ, προκειμένου να λάβει το «πράσινο φως» για τη μείωση των φόρων.
Σε αυτό το σχέδιο, μεταξύ άλλων, θα προβλέπεται:

1. Να προσμετρηθούν για την κάλυψη του πλεονάσματος τα έσοδα που θα έχει η Ελλάδα από την επιστροφή των κερδών που θα έχουν η ΕΚΤ και οι άλλες κεντρικές τράπεζες από τα ελληνικά ομόλογα (ANFA, SNPs), τα οποία εντάχθηκαν στη συμφωνία για το χρέος τον περασμένο Ιούνιο. Το σχέδιο είναι ιδιαίτερα δύσκολο στην εφαρμογή του, ωστόσο εφόσον βρεθεί η φόρμουλα θα εξασφαλιστεί αυτόματα πρόσθετος δημοσιονομικός χώρος 1,2 δισ. ευρώ κάθε έτος έως και το 2022.

2. Η διαφορετική μεθοδολογία στη μέτρηση των εσόδων από αποκρατικοποιήσεις στον υπολογισμό του πρωτογενούς πλεονάσματος. Με την πρόταση αυτή θα εξευρεθεί δημοσιονομικός χώρος από 300 έως και 600 εκατ. ευρώ ανάλογα με τα έσοδα της κάθε χρονιάς.

3. Η ολοκλήρωση της διαδικασίας την οποία είχε ξεκινήσει η προηγούμενη κυβέρνηση για την πρόωρη αποπληρωμή των ακριβών δανείων του ΔΝΤ.

4. Αναδιάρθρωση του χαρτοφυλακίου των έντοκων γραμματίων με φθηνότερες εκδόσεις μεγαλύτερης διάρκειας και χαμηλότερου κόστους.

Ο κατάλογος των μειώσεων

Η επίτευξη συμφωνίας με τους Θεσμούς σχετικά με το σχέδιο που θα καλύψει το δημοσιονομικό κενό θα επιτρέψει στην κυβέρνηση να φέρει προς ψήφιση στη Βουλή το δεύτερο φορολογικό νομοσχέδιο το οποίο θα περιλαμβάνει:

-Τη μείωση του φόρου στα κέρδη των επιχειρήσεων από το 28% στο 24% για τη χρήση του 2019 και στο 20% το 2020.

- Τη μείωση του φόρου στα μερίσματα από το 10% στο 5% φέτος.

- Τη μείωση του πρώτου φορολογικού συντελεστή της κλίμακας εισοδήματος φυσικών προσώπων από το 22% στο 9% για εισοδήματα έως 10.000 ευρώ. 

- Τη μείωση του ανώτατου φορολογικού συντελεστή φυσικών προσώπων από το 45%.

- Την σταδιακή κατάργηση μέσα στα επόμενα χρόνια της Ειδικής Εισφοράς Αλληλεγγύης και του Τέλους Επιτηδεύματος.

- Την σταδιακή μείωση των ασφαλιστικών εισφορών από το 20% στο 15%.

- Τη μείωση των συντελεστών του ΦΠΑ από 24% σε 22% και από 13% σε 11% σε βάθος τετραετίας, με παράλληλη διατήρηση του χαμηλού συντελεστή 6%.

- Την αναστολή έως και το 2022 του ΦΠΑ στις μεταβιβάσεις ακινήτων.

- Την αναστολή έως και το 2022 του φόρου υπεραξίας στις αγοραπωλησίες ακινήτων.

- Την έκπτωση φόρου κατά 40% στις δαπάνες για την ενεργειακή, λειτουργική και αισθητική αναβάθμιση των κτιρίων.




Δεν υπάρχουν σχόλια: