Παρασκευή 16 Αυγούστου 2019

Εντείνονται οι διεργασίες για τη λειτουργία του ΚΕΟΦ Ο διοικητής της ΑΑΔΕ αποσαφήνισε τα όρια ευθύνης της νέας υπηρεσίας για την είσπραξη των οφειλών

Εντείνονται οι διεργασίες για τη λειτουργία του ΚΕΟΦ

Ο διοικητής της ΑΑΔΕ αποσαφήνισε τα όρια ευθύνης της νέας υπηρεσίας για την είσπραξη των οφειλών
Παρασκευή, 16 Αυγούστου 2019 10:00
EPA/ARSHAD ARBAB
A- A A+
Από την έντυπη έκδοση
Εντατικά συνεχίζονται οι προετοιμασίες για τη λειτουργία του Κέντρου Είσπραξης Οφειλών (ΚΕΟΦ) Αττικής, που είναι προγραμματισμένη για την 1η Νοεμβρίου 2019.
Πρόκειται για την «εισπρακτική εταιρεία» του Δημοσίου η οποία θα αναλάβει το έργο της άσκησης πιέσεων σε περίπου 4 εκατ. οφειλέτες του Δημοσίου για την αποπληρωμή των οφειλών τους, αλλά και τη λήψη αναγκαστικών μέτρων όταν δεν υπάρχει συμμόρφωση.
Σε εξέλιξη βρίσκεται και η διαδικασία στελέχωσης της νέας υπηρεσίας, καθώς στις 31 Αυγούστου λήγει η προθεσμία για την εκδήλωση ενδιαφέροντος από υπαλλήλους του ΥΠΟΙΚ, οι οποίοι επιθυμούν να μετατεθούν στο ΚΕΟΦ. Από την 1η Νοεμβρίου τα 120 στελέχη που θα επιλεγούν για τη νέα υπηρεσία της ΑΑΔΕ θα πιάσουν δουλειά.
Σημειώνεται ότι παρότι αποκαλείται Κέντρο Είσπραξης Οφειλών Αττικής, στους επιχειρησιακούς στόχους του εντάσσεται η επιδίωξη είσπραξης των οφειλών οπουδήποτε στην επικράτεια.
Επίσης, στις αρμοδιότητές του είναι επίσης η επιδίωξη είσπραξης των οφειλών, οπουδήποτε στην επικράτεια, με τη λήψη στοχευμένων μέτρων για οφειλές που καθορίζονται, αρμοδίως, με συγκεκριμένα κριτήρια, ενώ θα αναλάβει και τη διαχείριση χαρτοφυλακίου οφειλών ανεπίδεκτων είσπραξης.
Όρια ευθύνης
Με απόφαση του διοικητή της ΑΑΔΕ Γιώργου Πιτσιλή αποσαφηνίζονται τα όρια ευθύνης της νέας υπηρεσίας αλλά και ορισμένων ΔΟΥ της Αττικής, σχετικά με τις ενέργειες είσπραξης οφειλών. Ειδικότερα η απόφαση αναφέρει:
1. Ο προϊστάμενος του Κέντρου Είσπραξης Οφειλών (ΚΕΟΦ) Αττικής της Γενικής Διεύθυνσης Φορολογικής Διοίκησης (ΓΔΦΔ) της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) είναι παράλληλα αρμόδιος με τους προϊσταμένους της ΔΟΥ ΙΖ΄ Αθηνών και της ΔΟΥ Γλυφάδας για την επιδίωξη της είσπραξης των οφειλών που υπάγονται στην αρμοδιότητα αυτών, κατά τα οριζόμενα στην περ. 34 του πίνακα του άρθρου 1 της Δ.ΟΡΓ.Α 1115805 ΕΞ 2017/31.7.2017 (Β΄ 2743) απόφασης. Για όσο χρονικό διάστημα υφίστανται οφειλές στις ανωτέρω ΔΟΥ το ΚΕΟΦ Αττικής είναι αρμόδιο και για την επιδίωξη είσπραξης των λοιπών οφειλών, οπουδήποτε στην επικράτεια των οφειλετών με χρέη στη ΔΟΥ ΙΖ΄ Αθηνών και στη ΔΟΥ Γλυφάδας παράλληλα με τους καθ’ ύλην αρμόδιους προϊσταμένους των ΔΟΥ αυτών. Σε περίπτωση που εξοφληθούν οι οφειλές στις ως άνω ΔΟΥ ΙΖ’ Αθηνών και Γλυφάδας, το ΚΕΟΦ Αττικής παραμένει αρμόδιο για τη συνέχιση ή ολοκλήρωση της διαδικασίας διοικητικής εκτέλεσης για τα χρέη που συνεχίζουν να υφίστανται οπουδήποτε στην επικράτεια.
2. Από τις οφειλές της προηγούμενης παραγράφου εξαιρούνται οι οφειλές για τις οποίες η αρμοδιότητα για την επιδίωξη της είσπραξης υπάγεται και στον προϊστάμενο της Επιχειρησιακής Μονάδας Είσπραξης (ΕΜΕΙΣ) της ίδιας Γενικής Διεύθυνσης, σύμφωνα με τα οριζόμενα στη Δ6Α 1053300 ΕΞ 2013/27-03-2013 (Β΄ 705) απόφαση του υφυπουργού Οικονομικών, όπως εκάστοτε ισχύει.
3. Η επιδίωξη της είσπραξης των οφειλών της παραγράφου 1 της παρούσας διενεργείται από τον προϊστάμενο του ΚΕΟΦ Αττικής, κατά προτεραιότητα, στις επιλεγμένες υποθέσεις που έχουν προτεραιοποιηθεί, σύμφωνα με τα οριζόμενα στις διατάξεις του άρθρου 9 του ν.δ. 356/1974 (Α΄ 90) και της παρ. 5 του άρθρου 48 του ν. 4174/2013 (Α΄170), όπως του γνωστοποιούνται με βάση την ετήσια στοχοθεσία είσπραξης ληξιπρόθεσμων οφειλών.
Οι διατάξεις της παρούσας απόφασης ισχύουν από 15 Σεπτεμβρίου 2019.

Δεν υπάρχουν σχόλια: