Τρίτη 13 Αυγούστου 2019

Πώς δρουν οι ελεγκτές σε τουριστικούς προορισμούς και μεγάλες πόλεις.

Αλέξανδρος ΚλώσσαςOικονομικός Συντάκτης

Πώς δρουν οι ελεγκτές σε τουριστικούς προορισμούς και μεγάλες πόλεις.


Οι τρόποι με τους οποίους πιάνουν στη φάκα όσους φοροδιαφεύγουν.


Πώς δρουν οι ελεγκτές σε τουριστικούς προορισμούς και μεγάλες


WUNDERVISUALS VIA GETTY IMAGES
Σε εξέλιξη βρίσκεται το παραδοσιακό καλοκαιρινό «φοροσαφάρι» της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, προκειμένου να εντοπίσουν επιχειρήσεις οι οποίες φοροδιαφεύγουν. Αυτή την εποχή ο ελεγκτικός μηχανισμός επικεντρώνεται στους τουριστικούς προορισμούς, αλλά και στο κέντρο των μεγάλων πόλεων τις οποίες επισκέπτονται οι τουρίστες.  
Η ΑΑΔΕ έχει εφαρμόσει όλες τις πρακτικές οι οποίες τις επιτρέπουν οι έλεγχοι να έχουν τα καλύτερα αποτελέσματα. Η πιο συνηθισμένη πρακτική είναι οι ελεγκτές να εμφανίζονται στις επιχειρήσεις σαν πελάτες προκειμένου όχι μόνο να διαπιστώσουν εάν η επιχείρηση θα εκδώσει αποδείξεις στους ίδιους, αλλά και στους υπόλοιπους πελάτες που βρίσκονται την ίδια ώρα στο κατάστημα. Με αυτό τον τρόπο οι ελεγκτές μπορούν να έχουν συνολική εικόνα για το αν η επιχείρηση εκδίδει αποδείξεις.  
Η πλειονότητα των ελεγκτών επιχειρούν σε διαφορετικές περιοχές από τη δική τους διεύθυνση. Με αυτό τον τρόπο η ΑΑΔΕ αποφεύγει οι επιχειρήσεις να ενημερωθούν «εκ των έσω» για την πρόθεση της υπηρεσίας, οι ελεγκτές να γίνουν αντιληπτοί στις επιχειρήσεις, αλλά και να βεβαιωθούν με μεγαλύτερη ευκολία οι παραβάσεις καθώς οι ελεγκτές και οι επιχειρήσεις δεν θα γνωρίζονται. Αυτό σημαίνει ότι ένας ελεγκτές από την Αττική μπορεί να πάει για ελέγχους στις Κυκλάδες, στην Κρήτη ή στην Πελοπόννησο.  

Η αύξηση των συναλλαγών μέσω «πλαστικού χρήματος» έχει δημιουργήσει ακόμα ένα τρόπο ελέγχου του πραγματικού τζίρου της επιχείρησης. Οι ελεγκτές διασταυρώνουν τον τζίρο στο POS με αυτό της ταμειακής μηχανής προκειμένου να εντοπίσουν εάν η επιχείρηση φοροδιαφεύγει.  
Συνεχείς είναι και οι διασταυρώσεις που γίνονται μεταξύ των στοιχείων που υπάρχουν σε διάφορες διαδικτυακές πλατφόρμες πωλήσεων ή κρατήσεων, τις τράπεζες στις οποίες γίνονται οι ηλεκτρονικές πληρωμές των υπηρεσιών ή των προϊόντων και των φορολογικών στοιχείων που έχει εκδώσει η επιχείρηση. Με αυτό τον τρόπο οι ελεγκτές αποκαλύπτουν τον πραγματικό τζίρο μιας επιχείρησης και στη συνέχεια επιβάλλουν τα ανάλογα πρόστιμα για τη μη έκδοση αποδείξεων.  
Ο προγραμματισμός της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων προβλέπει ότι μόνο την τουριστική περίοδο θα ελεγχθούν 50.500 επιχειρήσεις. Συγκεκριμένα προβλέπεται από την 1η Ιουνίου έως και 31 Οκτωβρίου, οι ελεγκτές να «επισκεφθούν» επιχειρήσεις όλων των κλάδων κυρίως σε τουριστικές περιοχές. 
Από τους συνολικά 50.500 ελέγχους οι 43.000 έλεγχοι θα πραγματοποιηθούν με επιτόπιους ελέγχους στις επιχειρήσεις, ενώ οι 35.000 θα γίνουν από ελεγκτές μακριά από την περιοχή αρμοδιότητας τους.  


Αλέξανδρος ΚλώσσαςOικονομικός Συντάκτης

Δεν υπάρχουν σχόλια: