Σημαντική αύξηση εσόδων προϋπολογισμού στο οκτάμηνο λόγω ΦΠΑ
Στα 2,9 δισ. ευρώ διαμορφώθηκε το πρωτογενές πλεόνασμα στο οκτάμηνο του έτους, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, έναντι στόχου για πρωτογενές έλλειμμα 272 εκατ. Αυτό που προκαλεί έκπληξη είναι η ιδιαίτερα καλή πορεία του ΦΠΑ όπου οι εισπράξεις ήταν κατά 573 εκατ. υψηλότερες από τον στόχο που είχε τεθεί για το προαναφερθέν διάστημα.
Στην περίπτωση που η εξέλιξη αυτή συνεχισθεί και τους επόμενους μήνες, θα διαμορφωθεί ένα νέο status στις συζητήσεις με τους θεσμούς και ενδεχομένως να καλυφθούν οι διαφορές που υπάρχουν μεταξύ των δύο πλευρών στον προϋπολογισμό του 2020. Από την ανάλυση των στοιχείων προκύπτει ότι οι εισπράξεις από ΦΠΑ προϊόντων και υπηρεσιών αυξήθηκαν κατά 653 εκατ., ενώ αντίθετα περιορίστηκαν οι εισπράξεις ΦΠΑ στα πετρελαιοειδή και στα καπνικά. Συνολικά στο διάστημα Ιανουαρίου - Αυγούστου τα φορολογικά έσοδα παρουσίασαν αύξηση 422 εκατ., ενώ την ίδια στιγμή αυξημένες είναι και οι επιστροφές φόρου.
Στο σκέλος των δαπανών παρατηρείται συγκράτηση κατά 965 εκατ., κάτι που οφείλεται αφενός στις λιγότερες δαπάνες για επενδύσεις και αφετέρου στο «μαξιλάρι» στην περίπτωση που χρειαστούν κονδύλια για τα αναδρομικά των ειδικών μισθολογίων. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους:
Το ύψος των καθαρών εσόδων του κρατικού προϋπολογισμού ανήλθε σε 33,13 δισ. εκατ. ευρώ, παρουσιάζοντας αύξηση κατά 2,4 δισ. ευρώ ή 7,9% έναντι του στόχου που έχει περιληφθεί για το 2019 στην εισηγητική έκθεση του προϋπολογισμού 2019. Ειδικότερα, την περίοδο Ιανουαρίου - Αυγούστου 2019 αύξηση έναντι του στόχου παρατηρήθηκε στις εξής κύριες κατηγορίες εσόδων:
• ΦΠΑ λοιπών προϊόντων και υπηρεσιών κατά 653 εκατ. ή 6,8%, όπου περιλαμβάνεται ΦΠΑ ύψους 271,6 εκατ. που εισπράχθηκε τον μήνα Μάρτιο 2019 και που αφορά στην επέκταση της σύμβασης παραχώρησης του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών.
• Τακτικοί φόροι ακίνητης περιουσίας κατά 77 εκατ. ευρώ ή 11,9%, εκ των οποίων ΕΝΦΙΑ κατά 60 εκατ.
• Μεταβιβάσεις κατά 858 εκατ. ευρώ ή 48,3%, όπου περιλαμβάνεται ποσό ύψους 644 εκατ. που εισπράχθηκε τον μήνα Μάιο 2019 από ANFAs και το οποίο δεν είχε προβλεφθεί στον προϋπολογισμό.
• Πωλήσεις αγαθών και υπηρεσιών κατά 1,097 δισ. που αφορά το τίμημα (εκτός ΦΠΑ) της επέκτασης της σύμβασης παραχώρησης του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών.
Οι δαπάνες του κρατικού προϋπολογισμού ανήλθαν στα 34,71 δισ. και παρουσιάζονται μειωμένες κατά 965 εκατ. έναντι του στόχου.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου