Του Δ. Κατσαγανη
Σε δεκατέσσερις ημέρες από σήμερα θα κριθεί το μέλλον των αυξήσεων τις οποίες έλαβαν στις αποδοχές τους περί τους 300.000 μισθωτοί του ιδιωτικού τομέα τον περασμένο Φεβρουάριο, χάρη σε μια εγκύκλιο της τέως υπουργού Εργασίας, Έφης Αχσιόγλου περί αύξησης του κατώτατου μισθού και για όσους είχαν κατοχυρώσει το 2012 επίδομα "τριετίας".
Και αυτό γιατί στις 8 Οκτωβρίου, αναμένεται η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας σε σχέση με την προσφυγή του Συνδέσμου Βιομηχανιών και Επιχειρήσεων (ΣΕΒ), με την οποία αμφισβητούταν η νομιμότητα της εγκυκλίου Αχτσιόγλου.
Χθες μάλιστα, η ΓΣΕΕ έκανε παρέμβαση στο ΣτΕ, με την οποία υπερασπίζεται την ισχύ των διατάξεων για τις τριετίες που, σύμφωνα με ανακοίνωσή της, εκτός των άλλων, αποτέλεσαν, επί σειρά ετών, περιεχόμενο των Εθνικών Γενικών Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας.
Παρόμοιου περιεχομένου παρέμβαση (υπέρ της διατήρησης του επιδόματος τριετίας) έκανε –σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του Capital.gr – και το Υπουργείο Εργασίας.
Σε περίπτωση που το ΣτΕ κρίνει νόμιμη την εγκύκλιο Αχτσιόγλου, σύμφωνα με συνδικαλιστικούς κύκλους με τους οποίους ήλθε σε επαφή το Capital.gr, θα συνεχίσουν να ισχύουν οι αυξήσεις που δόθηκαν τον περασμένο Φεβρουάριο σε όσους είχαν κατοχύρωσε το 2012 επίδομα τριετιών επί του κατώτατου μισθού τους. Και όχι μόνο αυτό, αλλά αν δεν υπάρξει άλλη νομοθετική ρύθμιση από την κυβέρνηση, μελλοντικά αυξηθεί πάλι ο κατώτατος μισθός, θα αυξηθεί και πάλι ο κατώτατος μισθός όσων είχαν το 2012 κατοχυρώσει το εν λόγω επίδομα.
Αντίθετα, σε περίπτωση που το ΣτΕ κρίνει παράνομη την εγκύκλιο Αχτσιόγλου, τότε θα πρέπει να καταργηθούν άμεσα οι αυξήσεις που δόθηκαν στον κατώτατο μισθό όσων είχαν κατοχυρώσει το 2012 επίδομα τριετίας. Η κατάργηση αυτή δεν θα ισχύσει αναδρομικά, δηλαδή από τον Φεβρουάριο, αλλά από το μήνα κατά τον οποίο θα εκδοθεί η απόφαση (σ.σ Οκτώβριο) και έπειτα.
Υπενθυμίζεται, πως ο ΣΕΒ στην προσφυγή του στο ΣτΕ, υποστήριξε πως η εγκύκλιος Αχτσιόγλου, ενώ εμφανίζεται να διευκρινίζει ή να ερμηνεύει νομοθετικές διατάξεις, στην ουσία τις ανατρέπει, αναβιώνοντας προσαυξήσεις σε εργαζόμενους και εργατοτεχνίτες που έχουν καταργηθεί δια νόμου.
Με βάση την ισχύουσα νομοθεσία (σ.σ. 2013-2014), υποστηρίζει ο ΣΕΒ έπειτα από διαβούλευση, ορίζεται ο νομοθετημένος κατώτατος μισθός και το νομοθετημένο κατώτατο ημερομίσθιο, για πλήρη απασχόληση, για τους υπαλλήλους και εργατοτεχνίτες όλης της χώρας, των οποίων η αμοιβή δεν ρυθμίζεται από συλλογική σύμβαση εργασίας "και ως τέτοιος νοείται μία μοναδική αξία (ποσό) αναφοράς".
Αυτό, σύμφωνα με την Εισηγητική Έκθεση της ίδιας νομοθεσίας (σ.σ. του 2014), γίνεται µε σκοπό ο νομοθετημένος κατώτατος μισθός και το νομοθετημένο κατώτατο ημερομίσθιο, όταν αυτά ορισθούν, να µην περιλαμβάνουν παρά ένα ενιαίο ποσόν, το οποίο δεν θα είναι συνάρτηση άλλων παραγόντων (π.χ., προϋπηρεσίας).
Από αυτό συνάγεται ότι ο νομοθετημένος κατώτατος μισθός / κατώτατο ημερομίσθιο νοούνται ως "μοναδιαίες αξίες" (ποσά αναφοράς), το οποίο πρακτικά σημαίνει ότι οι ωριμάνσεις λόγω προϋπηρεσίας (τριετίες) καταργούνται και αντικαθίστανται από ένα μοναδικό ποσό κατώτατου μισθού και ημερομισθίου για όλους, ανεξαρτήτως προϋπηρεσίας.
Έτσι, επισημαίνει ο ΣΕΒ, η εγκύκλιος του Υπ. Εργασίας με αφορμή την κατάργηση του υποκατώτατου μισθού, ορίζει ότι "οποιαδήποτε αναφορά της κείμενης νομοθεσίας στον κατώτατο μισθό και στο κατώτατο ημερομίσθιο, κατά το μέρος που αφορά/εισάγει ηλικιακή διάκριση, θεωρείται κατηργημένη".
Και εξ’ αυτού συμπεραίνει ότι "συνεπώς, ως προς τις ήδη διαμορφωθείσες προσαυξήσεις λόγω προϋπηρεσίας, εφαρμόζονται οι διατάξεις (…) του νόμου του 2012 , όπως ισχύει".
Παραπέμπει, σύμφωνα με το σημείωμα του ΣΕΒ, δηλαδή στην εφαρμογή διατάξεων, οι οποίες ωστόσο καταργούνται λόγω της εφαρμογής του νόμου του 2013, ενώ παραλείπει την αναφορά της ρύθμισης του νόμου του 2014.
Οι τριετίες, υποστηρίζει ο ΣΕΒ, έχουν καταργηθεί όσον αφορά στον νομοθετημένο κατώτατο μισθό και το κατώτατο ημερομίσθιο βάσει του νόμου του 2013 όπως ισχύει, και μετά την προσθήκη των διατάξεων του νόμου του 2014.
Ίσχυαν με αναστολή, τονίζουν οι βιομήχανοι, για όσους τις δικαιούνταν μέχρι το 2012 (έως ότου η ανεργία διαμορφωθεί σε ποσοστό κάτω του 10% αναστέλλεται η προσαύξηση του νομοθετικώς καθορισμένου νόμιμου κατώτατου μισθού και ημερομισθίου για προϋπηρεσία, που συμπληρώνεται μετά την 14.2.2012). Ίσχυαν με αναστολή και έως ότου να τεθεί σε εφαρμογή ο νόμος του 2013, όπως είχε τροποποιηθεί και ισχύει.
Οι τριετίες δεν έχουν καταργηθεί όσον αφορά στους μισθούς και τα ημερομίσθια που ορίζονται από συλλογικές συμβάσεις εργασίας. Έχει, όμως, σύμφωνα με το ΣΕΒ, ανασταλεί η προσαύξηση μισθών και ημερομισθίων λόγω προϋπηρεσίας που συμπληρώνεται μετά την 14η Φεβρουαρίου 2012 έως ότου η ανεργία διαμορφωθεί σε ποσοστό κάτω του 10%.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου