Παρασκευή 27 Σεπτεμβρίου 2019

Προς παράταση για τις 120 δόσεις

Προς παράταση για τις 120 δόσεις

Του Σπύρου Δημητρέλη
Ανοικτό το ενδεχόμενο να χορηγηθεί παράταση και μάλιστα σημαντικού χρονικού διαστήματος στη ρύθμιση των 120 δόσεων αφήνουν στελέχη του υπουργείου Οικονομικών. Το αν θα χορηγηθεί, ωστόσο, πρόκειται να κριθεί έως την ερχόμενη Δευτέρα, οπότε και εκπνέει η σχετική προθεσμία.
Οι επιτελείς του υπουργείου Οικονομικών δεν είναι ιδιαίτερα ικανοποιημένοι από την έως τώρα πορεία της ρύθμισης, καθώς περίμεναν μεγαλύτερη ανταπόκριση από μεγάλους οφειλέτες όπως είναι επιχειρήσεις που χρωστούν ΦΠΑ ή πρόσθετους φόρους από φορολογικούς ελέγχους.
Σε κάθε περίπτωση, η πιθανότητα να χορηγηθεί τελικά η παράταση είναι μεγαλύτερη από αυτήν τη μη χορήγησης, καθώς θεωρείται δεδομένο ότι πολλοί θα είναι αυτοί που θα ενταχθούν σε αυτήν μετά την παράταση φέρνοντας ζεστό χρήμα στα κρατικά ταμεία.
Από την πλευρά τους οι φορείς των οικονομολόγων και την φοροτεχνικών (Οικονομικό Επιμελητήριο Ελλάδος, ΠΟΦΕΕ κ.ά.) ζητούν τη χορήγηση μιας μεγάλης χρονικά παράτασης, δηλαδή έως και το τέλος του έτους, προκειμένου να υπάρξει επαρκής χρόνος για να μπορέσουν να ενταχθούν στη ρύθμιση όσο το δυνατόν περισσότεροι φορολογούμενοι.
Βασικό τους επιχείρημα  υπέρ της χορήγησης παράτασης είναι το γεγονός ότι η εφαρμογή στην πλήρη λειτουργικότητά της, δηλαδή με τις σημαντικές βελτιώσεις που έγιναν στα τέλη Ιουλίου, άνοιξε μόλις πριν από μια εβδομάδα και ο χρόνος μέχρι την εκπνοή της είναι περιορισμένος.
Οι βελτιώσεις που έγιναν αφορούσαν κυρίως τις επιχειρήσεις με βασική οφειλή έως ένα εκατομμύριο ευρώ, οι οποίες μπορούν πλέον να ενταχθούν στη ρύθμιση σε έως 120 δόσεις αντί για έως 36 που μπορούσαν αρχικά. Επίσης, με τις αλλαγές μειώθηκε η ελάχιστη δόση από τα 30 στα 20 ευρώ καθώς και το επιτόκιο της ρύθμισης από το 5% στο 3%.
Σύμφωνα με τα έως τώρα δεδομένα, στη ρύθμιση υπολογίζεται ότι έχουν ενταχθεί φορολογούμενοι και επιχειρήσεις που ο αριθμός τους προσεγγίζει τις 500.000 και το ποσό που έχει ρυθμιστεί προσεγγίζει τα 3 δισ. ευρώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: