Σάββατο 2 Νοεμβρίου 2019

Κατάργηση του συμπληρωματικού ΕΝΦΙΑ εξετάζει η κυβέρνηση

Κατάργηση του συμπληρωματικού ΕΝΦΙΑ εξετάζει η κυβέρνηση

Η «άσκηση» επέκτασης και προσαρμογής των αντικειμενικών αξιών θα κρίνει εάν θα σβήσει ο συμπληρωματικός φόρος από το 2020. Παράθυρο για νέα μείωση 10% στον ΕΝΦΙΑ του επόμενου έτους από τον Χρήστο Σταϊκούρα.

Τίτλους τέλους στον συμπληρωματικό φόρο ακινήτων εξετάζει να «ρίξει», ακόμα και από το 2020, η κυβέρνηση, εφόσον τα δημοσιονομικά περιθώρια το επιτρέψουν, ανάλογα με τα αποτελέσματα της «άσκησης» προσαρμογής και επέκτασης του ισχύοντος συστήματος αντικειμενικών αξιών ακινήτων τον ερχόμενο Μάιο.
Ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας για πρώτη φορά χθες με δηλώσεις του (Real FM) άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο νέων μειώσεων στον ΕΝΦΙΑ κατά 10% το επόμενο έτος, αν και προς το παρόν τέτοια πρόβλεψη δεν έχει ενσωματωθεί στον προϋπολογισμό του 2020. Η κυβέρνηση έχει προαναγγείλει νέα μείωση του ΕΝΦΙΑ, χωρίς όμως να έχει προσδιορίσει με ακρίβεια το μέγεθος και τον χρόνο εφαρμογής των νέων παρεμβάσεων.
Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών «το πρώτο βήμα έγινε με τη μεσοσταθμική μείωση 22%. Το επόμενο βήμα είναι ακόμη μία μείωση 10%, το οποίο δεν το έχουμε βάλει επί της παρούσης στον προϋπολογισμό του 2020. Και αυτό γιατί έχουμε ξεκινήσει μια άσκηση σχετικά πρόσφατα, με σκοπό έως τον Μάιο του 2020 να την έχουμε ολοκληρώσει και αφορά στον νέο προσδιορισμό του συστήματος των αντικειμενικών αξιών στη χώρα μας. Στόχος μας να καταστεί η φορολόγηση της ακίνητης περιουσίας πιο αποτελεσματική και κοινωνικά πιο δίκαιη. Υπάρχει σοβαρό ενδεχόμενο τον Μάιο του 2020 να προκύψει επιπλέον δημοσιονομικός χώρος που θα κατευθυνθεί στη μείωση του ΕΝΦΙΑ για τα νοικοκυριά που πληρώνουν πολύ υψηλές υποχρεώσεις για την ακίνητη περιουσία».
Οι πληροφορίες αναφέρουν πως ψηλά στην ατζέντα της κυβέρνησης βρίσκεται η κατάργηση του συμπληρωματικού φόρου, ο οποίος επιβάλλεται σήμερα σε φορολογούμενους των οποίων η ακίνητη περιουσία υπερβαίνει τα 250.000 ευρώ.
Πρακτικά, οι φορολογούμενοι αυτοί καλούνται να πληρώσουν διπλό φόρο ακινήτων αφού επωμίζονται κανονικά τον ΕΝΦΙΑ με τους συντελεστές που ισχύουν για όλους τους φορολογούμενους και επιπρόσθετα καλούνται να πληρώσουν «καπέλο» με κλιμακωτούς συντελεστές από 0,15% έως και 1,15%. Για κάθε νομικό πρόσωπο ή νομική οντότητα, ο συμπληρωματικός ΕΝ.Φ.Ι.Α. επιβάλλεται με συντελεστή πέντε και μισό τοις χιλίοις (5,5‰) ενώ για τα για τα ακίνητα τα οποία ιδιοχρησιμοποιούνται για την παραγωγή ή την άσκηση κάθε είδους επιχειρηματικής δραστηριότητας, ανεξαρτήτως αντικειμένου εργασιών, υπολογίζεται με συντελεστή ένα τοις χιλίοις (1‰).
Πάγιο αίτημα των ιδιοκτητών ακινήτων τα τελευταία χρόνια αποτελεί η κατάργηση του συμπληρωματικού φόρου ενώ πληροφορίες αναφέρουν πως και στους κόλπους των θεσμών επικρατεί η άποψη ότι ο φόρος αυτός αποτελεί την απόλυτη στρέβλωση στην αγορά ακινήτων. Για την ιστορία, αξίζει να υπενθυμίσουμε ότι η επιβολή συμπληρωματικού φόρου αποφασίστηκε μετά από έντονες αντιδράσεις βουλευτών (κυρίως) της Νέας Δημοκρατίας το 2013, εξαιτίας του αρχικού σχεδίου φορολόγησης των αγροτεμαχίων. Τα αγροτεμάχια, για λόγους πολιτικούς, έπεσαν τότε στα «μαλακά» και τη νύφη πλήρωσαν πολλαπλάσια τα αστικά ακίνητα, με την επιβολή και συμπληρωματικού φόρου.
Σύμφωνα με τα ευρήματα πρόσφατης μελέτης του ΙΟΒΕ, μόνο και μόνο από την κατάργηση του συμπληρωματικού φόρου, το ΑΕΠ θα μπορούσε να κερδίσει έως και 1,4 δισ. ευρώ. Συγκεκριμένα το Ίδρυμα Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών έχει εκτιμήσει ότι το ΑΕΠ θα είναι υψηλότερο κατά 1,1 έως 1,4 δισ. ευρώ τα χρόνια που έπονται της κατάργησης του συμπληρωματικού φόρου ακίνητης περιουσίας, συγκριτικά με την περίπτωση στην οποία διατηρείται το υφιστάμενο φορολογικό καθεστώς.

Δεν υπάρχουν σχόλια: