Παρασκευή 1 Νοεμβρίου 2019

Σικέ η «κόντρα» κυβέρνησης -τραπεζών

Σικέ η «κόντρα» κυβέρνησης -τραπεζών

Οι μάσκες έπεσαν και έφθασε πια η ώρα αποκάλυψης της αλήθειας. Πανηγυρίζουν ήδη, κάποια μέσα: «Οι τράπεζες έκαναν πίσω και μετά τις προειδοποιήσεις Μητσοτάκη και το αυστηρό μήνυμα Γεωργιάδη για χρήση εναρμονισμένων πρακτικών δεν πρόκειται να επιβάλλουν νέες χρεώσεις στις συναλλαγές».
Μόλις πριν από μια εβδομάδα η ιστοσελίδα αυτή, μετά τη συνάντηση Μητσοτάκη -τραπεζιτών αναφερόταν σε συμπαιγνία μεταξύ των δύο πλευρών προκειμένου να αναδειχθεί το ηγετικό προφίλ του Πρωθυπουργού. Όλα αυτά, σε αντίθεση με την πλειοψηφία των μέσων ενημέρωσης.
Χθες επιβεβαιωθήκαμε πανηγυρικά. Κυβερνητικές πηγές «αποκάλυψαν» ότι νέες προμήθειες στις συναλλαγές, κυρίως μέσω ΑΤΜ, δεν πρόκειται να εφαρμοστούν από σήμερα όπως αρχικά είχε ανακοινωθεί.
Ποιος είχε ανακοινώσει όμως, τις αυξήσεις; Εμείς δεν ανακοινώσαμε τίποτε, αναφέρουν με μια «φωνή» AlphaBank, Eurobank και Τράπεζα Πειραιώς «δείχνοντας» την Εθνική Τράπεζα. Πράγματι, έτσι είναι: Νέα τιμολόγια στις χρεώσεις μέσω ΑΤΜ είχε ανακοινώσει μόνο η Εθνική Τράπεζα, της οποίας το ελληνικό δημόσιο κατέχει το 41% των μετοχών. Οι άλλες τράπεζες ήταν απλά, στο περίμενε…
Τώρα όσοι είχαν υποψιαστεί τι «έτρεχε», αρχίζουν να αντιλαμβάνονται τι συνέβη και η συμπαιγνία αποκαλύπτεται : Από το πρωί κατά την τοποθέτηση στη Βουλή του υπουργού Ανάπτυξης διαφάνηκε αυτό.
Ειδικότερα ο κ. Γεωργιάδης απαντώντας σε σχετική ερώτηση του Κινήματος Αλλαγής ανέφερε:
«Όπως γνωρίζετε, ο Πρωθυπουργός συγκάλεσε μία σύσκεψη, την περασμένη Παρασκευή, στο Μέγαρο Μαξίμου, με την Ένωση των Ελληνικών Τραπεζών αλλά και με τη συμμετοχή των τεσσάρων διευθυνόντων συμβούλων των ελληνικών τεσσάρων συστημικών τραπεζών. Ένα από τα θέματα τα οποία συζητήθηκαν στο τραπέζι, γιατί η συζήτηση είχε και άλλα ζητήματα, ήταν και αυτές οι χρεώσεις οι οποίες αναγγέλθηκαν από τις τράπεζες. Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις των τραπεζών, οι επιπλέον χρεώσεις θα ξεκινήσουν να εφαρμόζονται από το τέλος του 2019.
Η Κυβέρνηση, ο Πρωθυπουργός και εγώ ως αρμόδιος Υπουργός Ανάπτυξης έχουμε θέσει με πολύ μεγάλη ένταση το ζήτημα αυτό στις τράπεζες. Δεσμεύτηκαν να επανεξετάσουν τις σχετικές ανακοινώσεις και αναμένουμε σε λίγο διάστημα τις αποφάσεις τους».
Στη δευτερολογία του ο κ. Γεωργιάδης πρόσθεσε:
«Οι τράπεζες έχουν ήδη λάβει το μήνυμα από την Κυβέρνηση. Το μεγαλύτερο πρόστιμο που έχει μπει σε ελληνικό τραπεζικό σύστημα, την τελευταία δεκαετία, ύψους 120.000 ευρώ, μπήκε από εμένα ως Υπουργό Ανάπτυξης πριν από 30 μέρες, σε μία από τις τέσσερις τράπεζες για συγκεκριμένη πράξη της, να κατασχέσει ακατάσχετο λογαριασμό 1.000 ευρώ ενός συμπολίτη μας.
Άρα, μην έχετε καμία αμφιβολία ότι στο μέτρο που το θεσμικό πλαίσιο επιτρέπει, δεν θα αφήσουμε τις τράπεζες να κάνουν καταχρηστικές χρεώσεις ή καταχρηστικές συμπεριφορές σε κανέναν.».
Λίγες ώρες αργότερα κυβερνητικές πηγές διαβεβαίωναν, ότι δεν πρόκειται να επιβληθούν από σήμερα νέες - σ.σ από αυτές που έχουν επιβληθεί από το καλοκαίρι - χρεώσεις και πως οι τράπεζες «συμμορφώθηκαν» μετά τις προειδοποιήσεις του Πρωθυπουργού.
Ο στόχος επετεύχθη! Ο «ηγεμόνας» Μητσοτάκης, επιβλήθηκε στους «κακούς» τραπεζίτες.

Δεν υπάρχουν σχόλια: