Aπευθείας πρόσβαση στα δεδομένα του Taxis αλλά και του ΕΦΚΑ αποκτούν οι τράπεζες από την 1η Νοεμβρίου, με αποτέλεσμα να  έχουν πρόσβαση στα φορολογικά και ασφαλιστικά στοιχεία των δανειοληπτών.
Αυτό δίνει την ευκαιρία να μπουν στο «μικροσκόπιο»  εκατοντάδες «κόκκινοι» δανειολήπτες οι οποίοι εξασφάλισαν το «ακαταδίωκτο» χωρίς να το δικαιούνται.
Μέσω της πλατφόρμας  οι τράπεζες πληκτρολογώντας απλώς τον ΑΦΜ του οφειλέτη θα έχουν στη διάθεσή τους το πλήρες οικονομικό προφίλ όλων των δανειοληπτών.
Στην εκπομπή One Direct μίλησε η δικηγόρος Χριστίνα Γλυκού για τη νέα πλατφόρμα που εγκαινιάζουν οι τράπεζες από 1η Νοέμβρη, η οποία αφορά τους στρατηγικούς κακοπληρωτές.

Με τη νέα αυτή πλατφόρμα, δίνεται η δυνατότητα στα τραπεζικά ιδρύματα να βλέπουν τις αιτήσεις και να ελέγχουν αν οι οφειλέτες έδρασαν καλή τη πίστη και δεν έκαναν κατάχρηση του νόμου.
Σε αντίθετη περίπτωση θα ζητούν την έκδοση του οφειλέτη και τον αποκλεισμό του από την προστασία.
Οι αιτήσεις που θα περάσουν από «κόσκινο» αριθμούν τις 100.000.
Για τους δικηγόρους και τις δικηγορικές εταιρείες, οι οποίες δρουν και ως εισπρακτικές δεν υπάρχει νομοθετικό πλαίσιο, ωστόσο αυτό αναμένεται να αλλάξει.

Νομική βοήθεια

Σε κάθε περίπτωση η κ. Γλυκού συμβούλευσε τους πολίτες να απευθυνθούν σε κάποιον νομικό εάν ενοχληθούν από αυτές πέραν του συμβατικού.Τότε θα υπάρξουν κυρώσεις.
Ακόμα, σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες η πλατφόρμα για την προστασία της πρώτης κατοικίας δε θα πάρει παράταση, ωστόσο η ίδια πιστεύει πως κάτι τέτοιο θα πραγματοποιηθεί, καθώς ο αριθμός των οφειλετών που έχουν ενταχθεί στη ρύθμιση είναι πάρα πολύ μικρός σε σχέση με τον όγκο των οφειλετών. Παράλληλα, θεωρεί πως απαιτούνται βελτιωτικές αλλαγές, διαφορετικά δεν μπορεί να λειτουργήσει.