Εσείς ρωτάτε, εμείς απαντάμε
Τετάρτη, 17 Ιουνίου 2020 11:06
UPD:11:07
Η στήλη του naftemporiki.gr «Εσείς ρωτάτε, εμείς απαντάμε» δέχεται το τελευταίο διάστημα δεκάδες ερωτήσεις για τη χορήγηση της αποζημίωσης ειδικού σκοπού Μαΐου σε ελεύθερους επαγγελματίες και ατομικές επιχειρήσεις. Παρουσιάζουμε αναλυτικά τους ΚΑΔ των δικαιούχων, τη διαδικασία της αίτησης και τις προϋποθέσεις. Μία τελευταία ευκαιρία δίνεται και σε δικαιούχους που δεν εισέπραξαν το επίδομα των 800 ευρώ.
Πότε και πώς υποβάλλονται οι αιτήσεις των ελευθέρων επαγγελματιών και των ατομικών επιχειρήσεων για την ειδική αποζημίωση του Μαΐου
Η αίτηση για τη χορήγηση της αποζημίωσης υποβάλλεται ηλεκτρονικά μέχρι και την 25η Ιουνίου 2020, στην ηλεκτρονική πλατφόρμα της ΑΑΔΕ «myBusinessSupport». Η αίτηση περιλαμβάνει όλα τα απαραίτητα στοιχεία για τον έλεγχο της πλήρωσης των προϋποθέσεων των άρθρων 2 και 3 της παρούσας και επέχει θέση υπεύθυνης δήλωσης του ν. 1599/1986, με την οποία δηλώνεται ότι:
α) ο δικαιούχος δεν απασχολεί εργαζόμενους ή απασχολεί μέχρι και είκοσι (20) εργαζομένους ή είναι αυτοαπασχολούμενος ή ελεύθερος επαγγελματίας,
β) πληρούνται οι προϋποθέσεις που ορίζονται στην υπουργική απόφαση
Ποιες είναι οι προϋποθέσεις για την είσπραξη της αποζημίωσης;
Η αποζημίωση ειδικού σκοπού καταβάλλεται υπό τις ακόλουθες προϋποθέσεις οι οποίες πρέπει να πληρούνται σωρευτικά:
α) Η επιχείρηση έχει υποβάλει μέχρι και την 20ή Μαρτίου 2020 δήλωση φορολογίας εισοδήματος του φορολογικού έτους 2018, με ποσό ακαθαρίστων εσόδων (κωδ. 047 της δήλωσης Ε3) μεγαλύτερο του μηδενός. Εξαιρετικά, για τις επιχειρήσεις με έναρξη εργασιών μετά την 1η Οκτωβρίου 2018 δεν απαιτείται τα ακαθάριστα έσοδά τους να είναι μεγαλύτερα του μηδενός. Ειδικά οι επιχειρήσεις θαλάσσιας αλιείας, έχουν υποβάλει μέχρι και την 20η Μαρτίου 2020 δήλωση φορολογίας εισοδήματος του φορολογικού έτους 2018.
β) Η επιχείρηση έχει υποβάλει μέχρι και την έναρξη ισχύος της παρούσας απόφασης όλες τις δηλώσεις ΦΠΑ για την περίοδο από 1 Ιανουαρίου 2018 μέχρι 29 Φεβρουαρίου 2020.
γ) Η επιχείρηση δεν είναι σε αδράνεια από την 1η Απριλίου 2019 και μετά, όπως αυτό προκύπτει από τα στοιχεία που τηρούνται στο φορολογικό Μητρώο της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) ή από τη μη υποβολή μηδενικών δηλώσεων ΦΠΑ, μέχρι και την έναρξη ισχύος της παρούσας απόφασης, καθ' όλη την περίοδο από την 1η Απριλίου 2019 μέχρι και την 29η Φεβρουαρίου 2020.
δ) Δεν έχει ανασταλεί η χρήση του ΑΦΜ της επιχείρησης για τη διενέργεια ενδοκοινοτικών συναλλαγών σύμφωνα με την απόφαση ΓΓΔΕ ΠΟΛ.1200/2015, όπως έχει τροποποιηθεί και ισχύει (εξαφανισμένος έμπορος), όπως αυτό προκύπτει από το φορολογικό Μητρώο της ΑΑΔΕ.
ε) Για επιχείρηση η οποία πραγματοποιεί απαλλασσόμενες από το ΦΠΑ πράξεις (εκροές) χωρίς δικαίωμα έκπτωσης και απαλλασσόμενες από το ΦΠΑ πράξεις (εκροές) με δικαίωμα έκπτωσης και από 1η Απριλίου 2019 και μετά έχει πραγματοποιήσει απαλλασσόμενες από το ΦΠΑ πράξεις (εκροές) χωρίς δικαίωμα έκπτωσης ή απαλλασσόμενες από το ΦΠΑ με δικαίωμα έκπτωσης, οι οποίες περιλαμβάνονται στη δήλωση ΦΠΑ στον κωδικό 310 και 349 αντίστοιχα, κατά τον χρόνο υποβολής της αίτησης να έχει τροποποιήσει τις δηλώσεις ΦΠΑ περιόδων από 1η Απριλίου 2019 και μετά, περιλαμβάνοντας σε αυτές, στους κωδικούς 310, 311, 312 και 349, ποσά που αφορούν τις ως άνω απαλλασσόμενες και χωρίς δικαίωμα ή με δικαίωμα έκπτωσης πράξεις (εκροές).
Λαμβάνουν όλοι οι δικαιούχοι 534 ευρώ;
Καταβάλλεται αποζημίωση ειδικού σκοπού:
α) Ύψους πεντακοσίων τριάντα τεσσάρων (534) ευρώ στους δικαιούχους που έχουν πληγεί οικονομικά λόγω της εμφάνισης και διασποράς του κορωνοϊού COVID-19 και για τους οποίους παρέμειναν σε ισχύ μετά την 18η Μαΐου 2020 ειδικά και έκτακτα μέτρα περί απαγόρευσης ή αναστολής λειτουργίας για προληπτικούς ή κατασταλτικούς λόγους που σχετίζονται με τον κορωνοϊό COVID-19,
β) ύψους τριακοσίων (300) ευρώ, στους δικαιούχους που έχουν πληγεί οικονομικά λόγω της εμφάνισης και διασποράς του κορωνοϊού COVID-19 και για τους οποίους δεν παρέμειναν σε ισχύ μετά την 18η Μαΐου 2020 ειδικά και έκτακτα μέτρα περί απαγόρευσης ή αναστολής λειτουργίας για προληπτικούς ή κατασταλτικούς λόγους που σχετίζονται με τον κορωνοϊό COVID-19.
Η αποζημίωση είναι αφορολόγητη, ανεκχώρητη και ακατάσχετη στα χέρια του Δημοσίου ή τρίτων, κατά παρέκκλιση κάθε γενικής και ειδικής διάταξης, δεν υπόκειται σε οποιοδήποτε κράτηση, τέλος ή εισφορά, δεν δεσμεύεται και δεν συμψηφίζεται με βεβαιωμένα χρέη προς τη φορολογική διοίκηση και το Δημόσιο εν γένει, τους δήμους, τις περιφέρειες, τα ασφαλιστικά ταμεία ή τα πιστωτικά ιδρύματα.
Ποιοι επαγγελματίες/επιχειρήσεις βάσει ΚΑΔ δικαιούνται την αποζημίωση;
Μπορείτε να δείτε την αναλυτική λίστα με τους ΚΑΔ των δικαιούχων εδώ:
Τι θα γίνει με όσους ήταν δικαιούχοι και των 800 ευρώ (για Μάρτιο- Απρίλιο), αλλά δεν έχουν εισπράξει το επίδομα;
Δίνεται μία τελευταία ευκαιρία για αιτήσεις έως και την Παρασκευή, 19 Ιουνίου για τις ακόλουθες κατηγορίες:
1. Επιχείρηση η οποία πραγματοποιεί απαλλασσόμενες από το ΦΠΑ πράξεις (εκροές) χωρίς δικαίωμα έκπτωσης και απαλλασσόμενες από το ΦΠΑ πράξεις (εκροές) με δικαίωμα έκπτωσης και υπέβαλε αίτηση για τη χορήγηση αποζημίωσης ειδικού σκοπού, η οποία απερρίφθη λόγω υποβολής μηδενικών δηλώσεων ΦΠΑ καθ' όλη την περίοδο από 1η Απριλίου 2019 έως 29η Φεβρουαρίου 2020, και από 1η Απριλίου 2019 και μετά έχει πραγματοποιήσει απαλλασσόμενες από το ΦΠΑ πράξεις (εκροές) χωρίς δικαίωμα έκπτωσης ή απαλλασσόμενες από το ΦΠΑ με δικαίωμα έκπτωσης, οι οποίες περιλαμβάνονται στη δήλωση ΦΠΑ στον κωδικό 310 και 349 αντίστοιχα.
2. Συμπλοιοκτησίες και κοινωνίες αστικού ή κληρονομικού δικαίου κερδοσκοπικού χαρακτήρα με εξαίρεση τις κοινωνίες κληρονόμων εταίρων Ε.Π.Ε.
3. Δικαιούχοι που δεν υπέβαλλαν αίτηση ως την 28η Απριλίου.
4. Επιχειρήσεις που στις 20.03.2020 εντάσσονταν σε μία από τις τέσσερις γενικές κατηγορίες πληττόμενων δραστηριοτήτων, που περιγράφονται στο τέλος του πίνακα της απόφαση 39162 ΕΞ 2020/2020 , χωρίς αναγραφή ΚΑΔ, δύνανται να εισέλθουν εκ νέου στην πλατφόρμα «my Business Support» μέχρι και την 19η Ιουνίου 2020 και να επιβεβαιώσουν, συμπληρώνοντας ειδικό σχετικό πεδίο, ότι ανήκουν σε μία από τις τέσσερις αυτές γενικές κατηγορίες πληττόμενων κλάδων».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου