Τρίτη 8 Δεκεμβρίου 2020

Σε απόγνωση τα ξενοδοχεία ορεινών προορισμών

 

Σε απόγνωση τα ξενοδοχεία ορεινών προορισμών

Τρίτη, 08 Δεκ 2020 08:14
Shutterstock /

Από την έντυπη έκδοση

Premium Services Ναυτεμπορική

Του Λάμπρου Καραγεώργου
Lkar@naftemporiki.gr

Ταφόπλακα έβαλε στα ξενοδοχεία ημιορεινών και ορεινών προορισμών η κυβερνητική απόφαση για παράταση των περιοριστικών μέτρων στο πλαίσιο αντιμετώπισης της εξάπλωσης της πανδημίας Covid -19.

Αν και οι ελπίδες για μια χαλάρωση των μέτρων εν όψει των εορτών ήταν λιγοστές, δεδομένης της επιμονής των αρνητικών επιδημιολογικών στοιχείων, τελικά οι χθεσινές ανακοινώσεις έσβησαν κι αυτές τις λιγοστές ελπίδες οπότε και όποιος έκανε κράτηση σε κάποια ξενοδοχειακή μονάδα σε δημοφιλείς ορεινούς προορισμούς τώρα θα υποχρεωθεί να την ακυρώσει τουλάχιστον μέχρι τις 7 Ιανουαρίου.

Περίπου 2.000 ξενοδοχεία θα παραμένουν τυπικά ανοικτά, αλλά ουσιαστικά δεν πρόκειται να λειτουργήσουν μια περίοδο που πραγματοποιούν σχεδόν το 60%-70% του ετήσιου τζίρου τους. Όπως επισημαίνουν αρμόδιοι παράγοντες στη «Ν», δεν έχει μέχρι τώρα καταγραφεί ο συνολικός τζίρος αυτών των μονάδων, κάτι όμως που θα κάνει το αμέσως επόμενο διάστημα το ΙΤΕΠ και τα αποτελέσματα αναμένεται να ανακοινωθούν εντός του προσεχούς Ιανουαρίου.

Από την πλευρά των ξενοδόχων, μετά και τις χθεσινές ανακοινώσεις, εντείνονται οι πιέσεις προς την κυβέρνηση να δώσει τη δυνατότητα στις πληγείσες μονάδες, τουλάχιστον αυτές που βρίσκονται σε υψόμετρο 600 μέτρων και άνω, να τύχουν των μέτρων στήριξης που έχουν και οι επιχείρησες που ανέστειλαν τη λειτουργία τους με κυβερνητική απόφαση. Τέτοια μέτρα είναι κυρίως η αναστολή οφειλών προ το Δημόσιο.

Υπενθυμίζεται ότι τα προβλήματα που απασχολούν τις μονάδες σε χειμερινούς προορισμούς συζητήθηκαν σε τηλεδιάσκεψη που πραγματοποίησε πρόσφατα η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξενοδόχων με τη συμμετοχή του προέδρου Γρηγόρη Τάσιου και συντονιστή τον έφορο Δημοσίων Σχέσεων Άγγελο Καλλία, στην οποία πήραν μέρος 17 πρόεδροι τοπικών ξενοδοχειακών ενώσεων από αντίστοιχες δημοφιλείς περιοχές του ορεινού όγκου της χώρας, που κάθε χρόνο υποδέχονται επισκέπτες για χειμερινό και εναλλακτικό τουρισμό.

Προκειμένου να αντιμετωπιστεί άμεσα η οικονομική «ασφυξία» μονάδων με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, διαφορετικά από τα ξενοδοχεία πόλεων, οι εκπρόσωποι των ξενοδόχων τόνισαν την ανάγκη της απρόσκοπτης ένταξης σε χρηματοδοτικά εργαλεία (παλαιά και νέα). Όπως είπαν, η διασφάλιση της απαραίτητης ρευστότητας είναι τεράστιας σημασίας για τους ίδιους και τις οικογένειές τους, ώστε να καταφέρουν να καλύψουν τις οικονομικές τους υποχρεώσεις, όσο και την ίδια την επιβίωσή τους.

Επίσης οι επιχειρηματίες ζήτησαν ειδικά μέτρα για την κάλυψη του ενεργειακού κόστους των μονάδων και συγκεκριμένα προτείνουν για τα ξενοδοχεία που βρίσκονται σε υψόμετρο 600 μέτρων και υψηλότερο επιδοτήσεις που θα φτάνουν έως και το 80%, για να προχωρήσουν σε ενεργειακή αναβάθμιση των υποδομών τους. Επιδιώκουν ακόμη να υπάρξει εθνικό στρατηγικό σχέδιο δομημένο και επικεντρωμένο αποκλειστικά στην ηπειρωτική Ελλάδα, στον ορεινό τουρισμό και στα outdoor activities, ώστε να «χτιστεί» ένα ελκυστικό και ανταγωνιστικό προϊόν που θα εντάξει δυναμικά τις περιοχές τους στον τουριστικό χάρτη.

Τέλος, οι εκπρόσωποι της ορεινής ξενοδοχειακής κοινότητας υπενθυμίζουν το αίτημα για επαναφορά του θεσμού της Λευκής Εκπαιδευτικής Εβδομάδας, προκειμένου να τονωθούν οι τοπικές οικονομίες και να συνδεθεί η νέα γενιά με τις ειδικές μορφές τουρισμού.

Δεν υπάρχουν σχόλια: