Δευτέρα 7 Δεκεμβρίου 2020

Τράπεζες και μετοχές μικρής και μεσαίας κεφαλαιοποίησης στήριξαν τον Γεν. Δείκτη Χρηματιστηριακές εξελίξεις

 

Τράπεζες και μετοχές μικρής και μεσαίας κεφαλαιοποίησης στήριξαν τον Γεν. Δείκτη

Χρηματιστηριακές εξελίξεις

7 Δεκέμβριος 2020
Taxheaven.gr


Του Νίκου Σακελλαρίου


H αδυναμία επίτευξης λύσης στο θέμα του Brexit (υπάρχει το χρονικό ορόσημο μέχρι το τέλος του χρόνου) ήταν η πρόφαση για την αποκόμιση κερδών από τις ευρωπαϊκές αγορές κατά την πρώτη συνεδρίαση της εβδομάδας. Πλαγιοκαθοδικές τάσεις (σταθεροποιητικά ή ήπια καθοδικά) στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια καταγράφηκαν την Δευτέρα 7/12 ενώ κατά τη μεγαλύτερη διάρκεια της συνεδρίασης το ελληνικό χρηματιστήριο κινήθηκε ανοδικά με τον Γενικό Δείκτη να ισορροπεί πέριξ των 785 μονάδων και μάλιστα από τα μισά της συνεδρίασης να υπάρχει αγοραστικό ενδιαφέρον για τράπεζες και μετοχές μεσαίας κεφαλαιοποίησης. Ενδεικτικά καταγράφηκε σημαντικό ενδιαφέρον τη μετοχή των Πλαστικών Θράκης και λόγω μεγάλης αύξησης μεγεθών (διπλασιασμό EBITDA στο εννεάμηνο 2020 έναντι του 9μηνου 2019) και κυρίως λόγω της Έκτακτης Γενικής Συνέλευσης που θα πραγματοποιήσει για τη διανομή μερίσματος από κέρδη προηγούμενων χρήσεων, της ΑΛΟΥΜΥΛ λόγω της αναδιάρθρωσης του τραπεζικού δανεισμού ύψους 160 εκατ. Ευρώ, της ΕΧΑΕ λόγω ανάκαμψης μεγεθών και επιστροφής ξένων επενδυτών και της «Καραμολέγκος» για το ενδεχόμενο αύξησης της στρατηγικής συμμετοχής εγχώριων επενδυτών.

Κατά την χθεσινή συνεδρίαση, το κλείσιμο βρήκε τον Γενικό Δείκτη στις 786,85 μονάδες με μικρή άνοδο 0,24%. Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης FTSE Large Cap αυξήθηκε κατά 0,08% και ο δείκτης Mid Cap είχε άνοδο 1,74% με εμφανή στροφή στην υγιή μεσαία κεφαλαιοποίηση. Η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 92 εκατ. Ευρώ. Από τις μετοχές που διαπραγματεύθηκαν οι 63 έκλεισαν ανοδικά και οι 46 πτωτικά.

Στους επιμέρους κλαδικούς δείκτες, τη μεγαλύτερη άνοδο είχαν οι χρηματοοικονομικές (4,72%) λόγω ΕΧΑΕ, οι Τράπεζες (3%), οι Πετρελαϊκές (1,86%).

Την μεγαλύτερη υποχώρηση είχαν οι κλάδοι των Κατασκευών (-2,25%) λόγω Ελλάκτωρ, Τροφίμων-Ποτών (-2,23%), Ταξιδίων (-2,09%).


ΗΠΙΕΣ ΔΙΟΡΘΩΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ ΛΟΓΩ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΩΝ ΣΤΟ BREXIT

Διορθωτικά οι ευρωπαϊκές αγορές λόγω Brexit, με τον DAX στη Γερμανία να υποχωρεί -0,4%, τον CAC στο Παρίσι -0,57% και τον Eurostoxx κατά -0,57% στα μισά της χθεσινής ημέρας. Ενδιαφέρον είναι ότι ο FTSE 100 στο Λονδίνο κινήθηκε ανοδικά. Γενικότερα ο Δεκέμβριος παραδοσιακά είναι μήνα αποκόμισης κερδών και λογιστικής ενίσχυσης με έσοδα κεφαλαίου στο τέλος του χρόνου. Οπότε ας μην περιμένουμε μεγάλες αποδόσεις, αντίστοιχες του Νοεμβρίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: