Πέμπτη 10 Δεκεμβρίου 2020

Τι προβλέπει η ΚΥΑ για το Δώρο Χριστουγέννων! Απίστευτη λύση για την ΑΠΔ!

 

Τι προβλέπει η ΚΥΑ για το Δώρο Χριστουγέννων! Απίστευτη λύση για την ΑΠΔ!



Όπως σας είχαμε προϊδεάσει με προηγούμενο μας άρθρο, η ΚΥΑ που επεξεργάζεται το Υπουργείο Εργασίας θα αναφέρει τις λεπτομέρειες για τον τρόπο και τις ημερομηνίες καταβολής του Δώρου Χριστουγέννων, προσπαθώντας να ξεκαθαρίσει το πλαίσιο του τρόπου πληρωμής, των ημερομηνιών πληρωμής, των ειδικών περιπτώσεων για εποχικούς ξενοδοχοϋπαλλήλους και υπαγόμενους στο πρόγραμμα «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ», καθώς και τον τρόπο απεικόνισης των εισφορών στην ΑΠΔ, επιλέγοντας όμως μια λύση η οποία όπως θα διαβάσετε στη συνέχεια θα δημιουργήσει και πάλι απίστευτη ταλαιπωρία σε λογιστές και μισθολόγους.

Ας δούμε συνοπτικά τα δεδομένα:

Ποσό Πληρωμής

1. Εργοδότης: Θα πληρώσει το μέρος που του αναλογεί έως την 21η Δεκεμβρίου. Και όταν λέμε «μέρος που του αναλογεί» εννοούμε το δώρο που αναλογεί στην πραγματική εργασία.

2. Κράτος: Θα πληρώσει το μέρος που του αναλογεί με βάση το τι έλαβε ο κάθε εργαζόμενος. Δηλαδή αν κάποιος εργαζόμενος έχει λάβει και επίδομα των 534€ αλλά και των 800€ τότε το Δώρο Χριστουγέννων που θα λάβει απ το κράτος θα είναι αναλογικό αυτών των ποσών.

Ημερομηνίες Πληρωμής

1. Εργοδότης: Έως 21 Δεκεμβρίου

2. Κράτος: Έως 21 Δεκεμβρίου για το διάστημα αναστολής των συμβάσεων εργασίας έως την 30η.11.2020

3. Κράτος: Έως 31 Ιανουαρίου για το διάστημα αναστολής των συμβάσεων εργασίας από 1.12.2020 έως 31.12.2020

Παράδειγμα:

Έστω εργαζόμενος που λαμβάνει μηνιαίως είναι 1000€ καθαρές αποδοχές, ο οποίος ήταν σε αναστολή τους μήνες Μάιο και Νοέμβριο. Τον Μάιο έλαβε 534€ και τον Νοέμβριο θα λάβει 800€.

Άρα το ποσό που θα λάβει ως Δώρο Χριστουγέννων είναι το εξής:

ΔΧ Εργοδότη: 1000€ Χ 6/8 = 750€ (συν προσαύξηση 1,04166) = 781,25

ΔΧ Κράτους: 534€/8 + 800€/8 = 1334€ /8 = 166,75€

Άρα συνολικά θα λάβει ως Δώρο: 781,25€ + 166,75€ = 948€

Εάν εργαζόταν κανονικά θα λάμβανε το εξής: 1000 Χ 1,04166 = 1041,66€

Συνολικά θα έχει την εξής απώλεια 93,66€

Οι εποχικοί ξενοδοχοϋπάλληλοι

Η Κ.Υ.Α. ορίζει ότι δικαιούχοι θα είναι και οι εργαζόμενοι που υπέβαλαν μονομερείς δηλώσεις αναστολής και εντάσσονται στο εκ του νόμου καθεστώς της υποχρεωτικής επαναπρόσληψης.

Δώρο Χριστουγέννων για το πρόγραμμα «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ»

1. Εργοδότης: Έως 21 Δεκεμβρίου για το διάστημα υπαγωγής στο μηχανισμό το οποίο βαρύνει τον εργοδότη

2. Κράτος: Έως 21 Δεκεμβρίου για το διάστημα υπαγωγής στο μηχανισμό έως και τις 30.11.2020 το οποίο βαρύνει τον κρατικό μηχανισμό

3. Κράτος: Έως 31 Ιανουαρίου για το διάστημα υπαγωγής στο μηχανισμό από 1.12.2020 έως και 31.12.2020 το οποίο βαρύνει τον κρατικό μηχανισμό

Το ποσό το οποίο θα πληρώσει ως Δώρο Χριστουγέννων το κράτος για το πρόγραμμα Συν-Εργασία θα είναι η αναλογία επί του ποσού της οικονομικής ενίσχυσης βραχυχρόνιας εργασίας του αντίστοιχου διαστήματος.

Οι εισφορές και η ΑΠΔ

Όπως είχαμε δυστυχώς προβλέψει στο χθεσινό μας άρθρο, η λύση που επιλέχθηκε για την απεικόνιση της ΑΠΔ μεταφέρει την ευθύνη στους εργοδότες δηλαδή στους λογιστές και μάλιστα με ένα τρόπο τελείως διαφορετικό από τα ποσά που τελικά θα πληρώσει το κράτος.

Συγκεκριμένα:

1. Οι ασφαλιστικές εισφορές (ασφαλισμένου και εργοδότη ή ασφαλισμένου) επί του επιδόματος εορτών Χριστουγέννων, για τους εργαζόμενους που τίθενται σε αναστολή σύμβασης εργασίας σύμφωνα και οι οποίες αντιστοιχούν στο χρόνο αναστολής της σύμβασης εργασίας, υπολογίζονται επί του ονομαστικού μισθού ή του ημερομισθίου του εργαζομένου, και καλύπτονται από τον Κρατικό Προϋπολογισμό.

2. Για την αναλογία του επιδόματος εορτών Χριστουγέννων που αντιστοιχεί στο χρονικό διάστημα αναστολής των συμβάσεων εργασίας καταχωρίζονται στην ίδια ΑΠΔ τα στοιχεία του ονομαστικού μισθού ή του ημερομισθίου, με πλήρη ή μειωμένη απασχόληση ή εκ περιτροπής απασχόληση.

3. Οι αποδοχές της περίπτωσης αυτής καταχωρίζονται στην ΑΠΔ με ειδικό τύπο αποδοχών, οι λεπτομέρειες για τον οποίο καθορίζονται από τις αρμόδιες υπηρεσίες του e-ΕΦΚΑ.

Σημειώνεται ότι αντίστοιχη είναι και η διαδικασία που θα εφαρμοστεί και για την απεικόνιση του προγράμματος «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ».

Οι εισφορές και η ΑΠΔ για τους εποχικούς ξενοδοχοϋπαλλήλους με μονομερείς δηλώσεις

Ο τρόπος απεικόνισης που επιλέγεται για αυτή την κατηγορία για διαστήματα που έγιναν μονομερείς δηλώσεις, οδηγεί σε μια «κρατική ΑΠΔ» καθώς την ευθύνη υποβολής αναλαμβάνει το Υπουργείο Εργασίας.

Συγκεκριμένα:

  • Ο τρόπος απεικόνισης θα γίνει με το ίδιο πακέτο κάλυψης βάσει του οποίου καταβάλλονταν οι ασφαλιστικές εισφορές πριν την υποβολή της μονομερούς δήλωσης αναστολής, και χωρίς υποχρέωση καμίας περαιτέρω σχετικής ενέργειας εκ μέρους των επιχειρήσεων – εργοδοτών.
  • Η ημερομηνία που θα καταβάλλει το κράτος αυτές τις εισφορές ορίζεται η 31η.3.2021!!!

Συμπεράσματα

1. Για άλλη μια φορά, αναμένεται απίστευτος φόρτος εργασίας για το σύνολο των λογιστών με την λύση που επιλέγεται να απεικονιστεί η ΑΠΔ του Δώρου. Απορίας άξιο είναι το γεγονός ότι ενώ το Υπουργείο Εργασίας έχει τη δυνατότητα να στείλει το ίδιο ΑΠΔ για τα διαστήματα αναστολών, επιλέγει τελικά να «πετάξει την μπάλα» στον εργοδότη, δηλαδή στους λογιστές.

2. Θα μπορούσε κάλλιστα να εφαρμόσει την ίδια ακριβώς διαδικασία με αυτήν που επιλέγει τελικά να εφαρμόσει για τους εποχικούς ξενοδοχοϋπαλλήλους με μονομερείς δηλώσεις, δηλαδή την Κρατική ΑΠΔ.

3. Φαίνεται ότι το Υπουργείο επέλεξε να εφαρμόσει την πρότασή μας κατά το ήμισυ. Θυμίζουμε ότι είχαμε προτείνει το εξής:

  • Η λύση λέγεται «Κρατική ΑΠΔ». Δηλαδή να πρέπει να στείλει το ίδιο το κράτος ΑΠΔ όπου να εμφανίσει για τον κάθε εργαζόμενο που επιδότησε, τόσο τις αποδοχές του Δώρου όσο και τις εισφορές που αναλογούν σε αυτές. Αυτή η λύση θα απαλλάξει – επιτέλους – τους εργοδότες από μια υποχρέωση που ούτως ή άλλως δεν τους αναλογεί. Με τη λύση αυτή, θα αντιμετωπιστεί και η εκκρεμότητα ασφαλιστικής κάλυψης όλων των εποχικών ξενοδοχοϋπαλλήλων οι οποίοι δεν προσελήφθησαν από τα ξενοδοχεία που παρέμειναν κλειστά και είχε υποσχεθεί το κράτος ότι θα τους καλύψει ασφαλιστικά!

4. Με βάση την πολυπλοκότητα της απεικόνισης της ΑΠΔ, θεωρούμε πολύ δύσκολο να έχουν εκδοθεί οδηγίες από τον ΕΦΚΑ έως και την 21η Δεκεμβρίου, κάτι το οποίο σημαίνει ότι θα οδηγηθούν οι λογιστές και πάλι σε διπλούς και τριπλούς υπολογισμούς.

Υ.Γ. Αντιλαμβανόμαστε ότι και για το ίδιο το Υπουργείο, όλες αυτές οι συνθήκες αποτελούν πρωτόγνωρες καταστάσεις, οφείλουμε ωστόσο να τονίσουμε ότι αποτελεί λίαν απαράδεκτη τακτική να στιγματίζονται οι λογιστές για λανθασμένες κινήσεις όταν κατά την άποψή μου, τέτοιου είδους αποφάσεις είναι από μόνες τους ένα λανθασμένο παράδειγμα προς αποφυγήν.

Δεν υπάρχουν σχόλια: