Τρίτη 8 Δεκεμβρίου 2020

Τα σενάρια για το σταδιακό άνοιγμα λιανεμπορίου, εστίασης

 LOCKDOWN

Τα σενάρια για το σταδιακό άνοιγμα λιανεμπορίου, εστίασης

Τυπικά, τα αυστηρά περιοριστικά μέτρα ισχύουν έως τις 30 Νοεμβρίου, με τις εκτιμήσεις όμως τόσο κυβερνητικών στελεχών όσο και των λοιμωξιολόγων να συγκλίνουν στο ότι είναι πολύ πιθανή η παράτασή τους τουλάχιστον μέχρι και την πρώτη εβδομάδα του Δεκεμβρίου.

Το ενδεχόμενο να επαναλειτουργήσει τόσο το λιανεμπόριο όσο και η εστίαση από την 1η Δεκεμβρίου άφησε χθες ανοιχτό ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Νίκος Παπαθανάσης. Αξίζει, ωστόσο, να σημειωθεί ότι λίγες ώρες αργότερα, ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Αδωνις Γεωργιάδης, στον οποίο πλέον έχει περάσει η αρμοδιότητα για το εμπόριο που είχε παλιότερα ο κ. Παπαθανάσης, υποστήριξε ότι έπειτα από μια εβδομάδα θα μπορεί να ξεκινήσει η συζήτηση για το τι θα επαναλειτουργήσει και πότε.Ειδικότερα, μιλώντας χθες το πρωί στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ, ο κ. Παπαθανάσης ανέφερε ότι από την 1η Δεκεμβρίου σχεδιάζεται σταδιακά το άνοιγμα της αγοράς, αρχικά με το λιανεμπόριο και την εστίαση. Υποστήριξε ότι η κατάσταση σε ό,τι αφορά τη διασπορά του κορωνοϊού φαίνεται να σταθεροποιείται και εκτίμησε ότι θα υπάρξει σοβαρή μείωση αυτής. Ο ίδιος δήλωσε ότι η επαναλειτουργία των επιχειρήσεων θα στηριχθεί στην εμπειρία της περασμένης άνοιξης, όταν αρχικά λειτούργησαν τα μικρά καταστήματα, στη συνέχεια τα μεγαλύτερα και τα εμπορικά κέντρα και τελευταία η εστίαση.

Μιλώντας επίσης χθες στον ραδιοφωνικό σταθμό «Θέμα 104,6» άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να μη γίνει ταυτόχρονα σε όλη την Ελλάδα η άρση των περιοριστικών μέτρων, αλλά να ληφθεί υπόψη ο επιδημιολογικός χάρτης κάθε περιοχής.Διαφορετική, πάντως, ήταν η προσέγγιση του κ. Αδ. Γεωργιάδη. Μιλώντας λίγες ώρες αργότερα επίσης στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ δήλωσε ότι σε περίπου μία εβδομάδα θα υπάρχει μια καθαρή εικόνα της κατάστασης και μετά θα αρχίσει η συζήτηση αν μπορούμε να ανοίξουμε και πότε. Σε κάθε περίπτωση, εξήγησε πως το υπουργείο Ανάπτυξης είναι έτοιμο για κάθε ενδεχόμενο και πως το άνοιγμα θα γίνει σταδιακά, προσθέτοντας ότι οι σχετικές αποφάσεις δεν θα ληφθούν αποκλειστικά από την κυβέρνηση, αλλά σε συνεργασία με την επιτροπή των λοιμωξιολόγων.

Ο υπουργός Ανάπτυξης δεν παρέλειψε πάντως να τονίσει ότι αν δεν μειωθούν τα κρούσματα και δεν επαναλειτουργήσει η οικονομική δραστηριότητα, τότε η καταστροφή θα είναι τρομερή.Ο εμπορικός κόσμος από την πλευρά του εμφανίζεται αρκετά επιφυλακτικός από τις δηλώσεις του κ. Παπαθανάση, εκτιμώντας ότι είχαν περισσότερο πολιτική στόχευση και έγιναν σε μια προσπάθεια της κυβέρνησης να καθησυχάσει τις επιχειρήσεις των κλάδων της εστίασης και του λιανεμπορίου, οι οποίες βρίσκονται σε δεινή θέση. Υπενθυμίζεται, βεβαίως, ότι τυπικά τα αυστηρά περιοριστικά μέτρα, το lockdown που έχουμε σήμερα, ισχύουν έως τις 30 Νοεμβρίου, με τις εκτιμήσεις όμως τόσο κυβερνητικών στελεχών όσο και των λοιμωξιολόγων να συγκλίνουν στο ότι είναι πολύ πιθανή η παράτασή τους τουλάχιστον μέχρι και την πρώτη εβδομάδα του Δεκεμβρίου. 

Αρμόδιοι παράγοντες του λιανεμπορίου υποστήριξαν, μιλώντας στην «Κ», ότι η ενημέρωση που έχουν ατύπως από άλλα κυβερνητικά στελέχη είναι πως θα είναι εξαιρετικά δύσκολο να επαναλειτουργήσει το λιανεμπόριο πριν από τις 7 Δεκεμβρίου και η εστίαση πριν από τις 14 Δεκεμβρίου. Τονίζουν, δε, ότι η άρση των περιοριστικών μέτρων δεν πρέπει να γίνει αιφνιδιαστικά, καθώς απαιτείται χρόνος για την προετοιμασία των καταστημάτων, ειδικά λόγω της εορταστικής περιόδου.

Χάθηκαν πάνω από 2 δισ. το πρώτο εξάμηνο

Βαρύτατες είναι οι απώλειες για το λιανεμπόριο μόνο μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2020, καθώς από τα στοιχεία που δημοσιοποίησε χθες η Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ) προκύπτει ότι ο συνολικός τζίρος κατά τα δύο πρώτα τρίμηνα του τρέχοντος έτους ήταν 21,9 δισ., χαμηλότερος κατά 2,25 δισ. σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα του 2019. Σημειώνεται ότι στα στοιχεία αυτά περιλαμβάνεται και το λιανεμπόριο τροφίμων, η λειτουργία του οποίου δεν είχε ανασταλεί κατά το lockdown της άνοιξης, όπως άλλωστε και τώρα. Ειδικά κατά το δεύτερο τρίμηνο, στη μισή διάρκεια του οποίου τα φυσικά λιανεμπορικά καταστήματα –πλην τροφίμων και φαρμακείων– δεν λειτουργούσαν, ο κύκλος εργασιών ανήλθε σε 10,7 δισ., σημειώνοντας μείωση 17,8% σε σχέση με το δεύτερο τρίμηνο του 2019 και μείωση 4% σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο 2020.

Στα αναλυτικά στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ αποτυπώνονται και οι νέες καταναλωτικές συνήθειες, απότοκο μέτρων για τον περιορισμό της διασποράς του κορωνοϊού. Ετσι, οι δραστηριότητες που παρουσίασαν τη μεγαλύτερη αύξηση στον κύκλο εργασιών το δεύτερο τρίμηνο του 2020 σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2019 ήταν το λιανικό εμπόριο από επιχειρήσεις πωλήσεων με αλληλογραφία ή μέσω Διαδικτύου, στην ουσία τα ηλεκτρονικά καταστήματα (αύξηση 17%) και το λιανικό εμπόριο ηλεκτρονικών υπολογιστών και λογισμικού σε ειδικευμένα καταστήματα, κατηγορία που ενίσχυσε τις πωλήσεις της κατά 4,2%. Πρόκειται για αύξηση που συνδέεται βεβαίως με την αγορά ηλεκτρονικών υπολογιστών για τις ανάγκες της τηλεργασίας.

Το γεγονός, δε, ότι η συντριπτική πλειονότητα του πληθυσμού έμεινε σπίτι για μεγάλο χρονικό διάστημα είχε ως συνέπεια τη μείωση των πωλήσεων κοσμημάτων και ρολογιών κατά 69,2% το δεύτερο τρίμηνο του 2020 σε σύγκριση με το αντίστοιχο του 2019, καθώς και τη μείωση των πωλήσεων καλλυντικών κατά 55,8% το ίδιο διάστημα.

Ο τζίρος των λιανεμπορικών επιχειρήσεων με υποχρέωση τήρησης διπλογραφικών βιβλίων, για τις οποίες υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία σε μηνιαία βάση, διαμορφώθηκε τον Αύγουστο του 2020 σε 2,3 δισ. ευρώ, μειωμένος κατά 8,9% σε σύγκριση με τον Αύγουστο του 2019 και κατά 13,9% σε σύγκριση με τον Ιούλιο του 2020.

Δεν υπάρχουν σχόλια: