Πέμπτη 23 Ιανουαρίου 2020

Περιμένουν μείωση φοροδιαφυγής μέσω του ασφαλιστικού

Περιμένουν μείωση φοροδιαφυγής μέσω του ασφαλιστικού

Του Σπύρου Δημητρέλη
Θετικές επιπτώσεις στα φορολογικά έσοδα μέσω του περιορισμού της παραοικονομίας περιμένουν στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης λόγω του νέου ασφαλιστικού.
Το νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο δίνεται εντός της εβδομάδας σε δημόσια διαβούλευση και μια κομβική πρόβλεψή του ενδιαφέρει σφόδρα του οικονομικό επιτελείο. Είναι η αποσύνδεση του ύψους των βεβαιούμενων ασφαλιστικών εισφορών στους επαγγελματίες και τους ασκούντες επιχειρηματική δραστηριότητα από το ύψος του καθαρού εισοδήματός.
Η σύνδεση αυτή, δηλαδή η βεβαίωση υψηλότερων ασφαλιστικών εισφορών όσο αυξάνεται το καθαρό εισόδημα του ασφαλισμένου ελεύθερου επαγγελματία ήταν μια από τις βασικές προβλέψεις αλλά και στρεβλώσεις του ασφαλιστικού νόμου Κατρούγκαλου.
Η σύνδεση αυτή, αν και οδήγησε σε αύξηση των κρατικών εσόδων από ασφαλιστικές εισφορές, οδήγησε παράλληλα και σε μείωση των φορολογικών εσόδων λόγω της συμπίεσης των καθαρών εσόδων των επαγγελματιών.
Ουσιαστικά, πολλοί επαγγελματίες αποφάσισαν να αποκρύψουν εισοδήματα προκειμένου να γλιτώσουν από τις υπέρογκες ασφαλιστικές και φορολογικές επιβαρύνσεις.
Ο ν. Κατρούγκαλου επιβάρυνε τους έχοντες εισοδήματα άνω των 20.000 ευρώ, ενώ ελάφρυνε όσους δήλωναν χαμηλότερα κέρδη. Είναι χαρακτηριστικό ότι κατά τη διάρκεια της τελευταίας τριετίας που εφαρμόζεται η σύνδεση των ασφαλιστικών εισφορών με το εισόδημα, το δηλούμενο εισόδημα των επαγγελματιών και ασκούντων επιχειρηματική δραστηριότητα έχει συρρικνωθεί πάνω από 20%!
Με την αποσύνδεση και την επαναφορά του καθεστώτος των κλάσεων εισφορών που θα επιλέγουν οι ίδιοι οι ασφαλισμένοι, προσδοκούν στο υπουργείο Οικονομικών ότι θα αρχίσουν και πάλι να αυξάνονται να δηλούμενα εισοδήματα.
Αυτό θα γίνει, όπως λένε αρμόδιες πηγές, σε συνδυασμό με τα μέτρα για τον περιορισμό της παραοικονομίας, όπως είναι οι επέκταση των ηλεκτρονικών πληρωμών και η ηλεκτρονική διασύνδεση των ταμειακών μηχανών και των τηρούμενων ηλεκτρονικών βιβλίων με το taxis.
Προς την κατεύθυνση του περιορισμού της φοροδιαφυγής θα λειτουργήσει, όπως υποστηρίζουν, και η μείωση του πρώτου φορολογικού συντελεστή της φορολογικής κλίμακας για εισόδημα έως 10.000 ευρώ, από 22% σε 9%.

Δεν υπάρχουν σχόλια: