Του Δημήτρη Κατσαγάνη
Θέση έλαβαν οι κοινωνικοί εταίροι σε σχέση με τον επανακαθορισμό του κατώτατου μισθού.
Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες του Capital.gr, απέστειλαν τις σχετικές εκθέσεις στην Επιτροπή Συντονισμού (ΟΜΕΔ, ΥΠΟΙΚ, Υπ. Εργασίας). Είχε προηγηθεί η αποστολή των πορισμάτων διαφόρων φορέων (ΤτΕ, ΙΟΒΕ, ΙΜΕ-ΓΣΕΒΕΕ, ΚΕΠΕ κ.λπ.).
Έπειτα, το ΚΕΠΕ μαζί με 5μελή επιτροπή, αποτελούμενη από εκπροσώπους των Υπουργείων Οικονομικών, Ανάπτυξης και Εργασίας, θα πρέπει να υποβάλει ένα πόρισμα στα υπουργεία Εργασίας και Οικονομικών, ενώ το υπουργείο Εργασίας θα καταθέσει την τελική του πρόταση στο Υπουργικό Συμβούλιο, προκειμένου να λάβει τις τελικές αποφάσεις τον ερχόμενο Ιούλιο.
Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες του Capital.gr, οι θέσεις των κοινωνικών εταίρων έχουν ως εξής:
*Σύμφωνα με τον ΣΕΒ, "τουλάχιστον για όσο διαρκούν οι άμεσες αρνητικές επιδράσεις της πανδημίας, το 2021 δεν κρίνεται σκόπιμο να γίνουν αλλαγές στο επίπεδο του κατώτατου μισθού, ειδικά μεγάλης κλίμακας”.
*Η ΓΣΕΒΕΕ, όπως αναφέρει στην έκθεσή της, "παραμένει σταθερή στη θέση της για αποκατάσταση των ελεύθερων συλλογικών διαπραγματεύσεων μέσω της αποφασιστικής συμμετοχής των κοινωνικών εταίρων (εργοδοτών και εργαζομένων) στον καθορισμό του κατώτατου μισθού”.
*Η ΕΣΕΕ εκτιμά πως "η συζήτηση για τον κατώτατο μισθό κατά την τρέχουσα συγκυρία συνδέεται άρρηκτα με τον ισχυρό αντίκτυπο της πανδημίας” και πως "σε αυτό λοιπόν το ρευστό και γεμάτο προκλήσεις οικονομικό και επιχειρηματικό περιβάλλον, η πρόθεση για ενδεχόμενη αύξηση του κατώτατου μισθού μοιάζει να μη λαμβάνει υπόψη της την ίδια την πραγματικότητα”.
*Ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Ελλάδας (ΣΒΕ), στην έκθεσή του αναφέρει πως "ο κατώτατος μισθός να παραμείνει και την επόμενη χρονιά στο ύψος των 650 ευρώ, αλλά να συνοδεύεται απαραίτητα από φορολογικές ελαφρύνσεις των χαμηλόμισθων και να εξεταστούν πιθανά άλλα μέτρα τα οποία θα βελτιώνουν το εισόδημά τους”.
*Ο Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ) υποστηρίζει πως "στην τρέχουσα οικονομική συγκυρία και τις συνθήκες που έχει δημιουργήσει η πανδημία του Covid-19 δεν ενδείκνυται μια αύξηση του κατώτατου μισθού το 2021” και πως "το 2022 η ταχύτερη ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας και η συμβολή των νέων ευρωπαϊκών χρηματοδοτικών πόρων θα οδηγήσει σε μια σημαντική βελτίωση του ΑΕΠ και της διεθνούς ανταγωνιστικότητας της οικονομίας και θα δημιουργήσει ένα προσφορότερο και ευνοϊκό πλαίσιο για την αναπροσαρμογή του κατώτατου μισθού”.
*Η ΓΣΕΕ υποστηρίζει πως "για το 2021, η πρόταση (...) είναι ο κατώτατος μισθός να ανέλθει στα 751 ευρώ και στη συνέχεια να προσαρμοστεί στο 60% του διάμεσου μισθού βάσει των στοιχείων του ΟΟΣΑ, δηλαδή στα 809 ευρώ”.
Διαβάστε ακόμα:
-Τι προβλέπουν τα πορίσματα 7 φορέων για το νέο κατώτατο μισθό
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου