Στη Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Ε.Ε. έχει παραπέμψει το υπουργείο Οικονομικών το αίτημα των εταιρειών διαχείρισης για επέκταση από τους 24 στους 36 μήνες του χρόνου που προβλέπεται για την είσπραξη των οφειλών από τα κόκκινα δάνεια που τιτλοποιούνται στο πλαίσιο του «Ηρακλή».

της Ευγενίας Τζώρτζη

Η σύμφωνη γνώμη της DG Comp θεωρείται αναγκαία, καθώς οι εγγυήσεις του «Ηρακλή», αλλά και οι όροι των τιτλοποιήσεων, ακουμπούν σε θέματα κρατικών ενισχύσεων που απαιτούν προηγούμενη έγκριση.

Το θέμα βρίσκεται το τελευταίο διάστημα ψηλά στην ατζέντα των διαπραγματεύσεων της κυβέρνησης και μεγάλων επενδυτικών κεφαλαίων (funds) που έχουν αγοράσει τα κόκκινα δάνεια του «Ηρακλή». Τα funds, μέσω των εταιρειών στις οποίες έχουν αναθέσει τη διαχείριση αυτών των δανείων, θέτουν επιτακτικά το θέμα της παράτασης σε συνδυασμό με άλλα αιτήματα, όπως η απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ με τον οποίο επιβαρύνονται τα ακίνητα αυτών των δανείων.

Ο λόγος είναι ότι εξαιτίας της πανδημικής κρίσης που έχει «παγώσει» τους πλειστηριασμούς, αλλά και όλα τα αναγκαστικά μέτρα εκτέλεσης, δεν επιτυγχάνουν τους στόχους για τους οποίους έχουν δεσμευθεί με βάση τα επιχειρησιακά σχέδια που έχουν υποβάλει στο υπουργείο Οικονομικών στο πλαίσιο του «Ηρακλή». Συνέπεια της μη επίτευξης των στόχων που προβλέπονται στα επιχειρησιακά σχέδια είναι η περικοπή των προμηθειών που εισπράττουν και εφόσον τα business plan ανατραπούν, μπορεί όπως σημειώνουν, να συμπαρασύρει και σε κατάπτωση της εγγύησης που έχει δώσει το ελληνικό Δημόσιο.

Οπως προβλέπει ο «Ηρακλής», εφόσον κατά την ημερομηνία καταβολής της αμοιβής του διαχειριστή οι εισπράξεις που έχει επιτύχει υπολείπονται κατά 20% αυτών που έχουν προβλεφθεί στο πλαίσιο των συμβάσεων που έχει υπογράψει με την τράπεζα και το Δημόσιο προκειμένου να δοθεί η κρατική εγγύηση, αναβάλλεται η καταβολή τουλάχιστον του 20% της αμοιβής που έχει συμφωνήσει. Επίσης, εφόσον κατά την ημερομηνία καταβολής των τόκων των ομολογιών μεσαίας εξοφλητικής προτεραιότητας (mezzanine notes), το σύνολο των εισπράξεων που έχουν πραγματοποιηθεί από την έναρξη της διαχείρισης του χαρτοφυλακίου υπολείπεται κατά 20% αυτών που έχουν προϋπολογιστεί, αναβάλλεται η καταβολή τουλάχιστον του 20% του τόκου.

Το υπουργείο Οικονομικών, από την πλευρά του, που μόλις πρόσφατα έχει εξασφαλίσει από τη Διεύθυνση Ανταγωνισμού την επέκταση του «Ηρακλή» για άλλους 18 μήνες και συγκεκριμένα έως τον Οκτώβριο του 2022, επιδιώκει τη σύμφωνη γνώμη της και στο θέμα της παράτασης για την τήρηση των επιχειρησιακών σχεδίων, προκειμένου να μη θέσει σε κίνδυνο το θέμα της κρατικής εγγύησης. Γι’ αυτό εμφανίζεται επιφυλακτικό σε μια μονομερή ικανοποίηση του αιτήματος που προβάλλεται επίμονα στις συζητήσεις με τα funds ενόψει και των νέων τιττλοποιήσεων που σχεδιάζουν οι τράπεζες.

Είναι χαρακτηριστικό ότι σε πρόσφατη επιστολή της, η Ενωση Εταιρειών Διαχείρισης Απαιτήσεων από Δάνεια και Πιστώσεις (ΕΕΔΑΔΠ) προς τον αρμόδιο υφυπουργό Οικονομικών Γιώργο Ζαββό θέτει το θέμα της παράτασης προκειμένου, όπως σημειώνει, «να μην οδηγηθούν σε ζημίες οι επενδυτές που έχουν τοποθετήσει κεφάλαια στις τιτλοποιήσεις και να μην ανακοπεί η πορεία εξυγίανσης των τραπεζών στο πλαίσιο και της επέκτασης του Ηρακλή II». Στην επιστολή της τονίζει τη σκοπιμότητα της παράτασης μετά τη γενικευμένη και καθολική αναστολή των πράξεων αναγκαστικής εκτέλεσης, δηλαδή τους πλειστηριασμούς, για το σύνολο των οφειλετών, που επιβλήθηκε για χρονικό διάστημα που υπερβαίνει τους 12 μήνες. Η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στο μέτωπο των πλειστηριασμών, όπως επισημαίνεται στην επιστολή, «έχει καταστήσει εξαιρετικά δυσχερή ή και αδύνατη την εκπλήρωση των εκπονηθέντων επιχειρηματικών σχεδίων για τις τιτλοποιήσεις που έχουν ολοκληρώσει ή αναμένεται να ολοκληρώσουν σύντομα οι τράπεζες και οι οποίες έχουν ήδη ή πρόκειται να υπαχθούν στο πρόγραμμα Ηρακλής». Οι νομικές συνέπειες της μη εκπλήρωσης των στόχων που προβλέπονται στις τιτλοποιήσεις είναι βαρύτατες για τις εταιρείες διαχείρισης, σημειώνει η Ενωση, «αφού συνεπάγεται αυτόματα την αναστολή καταβολής των αμοιβών τους».


Δυσμενείς, όπως καταλήγει η επιστολή, είναι και οι συνέπειες για την οικονομία, αφού τυχόν αθέτηση των στόχων του «Ηρακλή»:

• Θα ανακόψει την πορεία εξυγίανσης του τραπεζικού συστήματος

• Θα οδηγήσει σε ζημίες τους διεθνείς επενδυτικούς οίκους που έχουν πραγματοποιήσει σημαντικές τοποθετήσεις στη δευτερογενή αγορά μη εξυπηρετούμενων δανείων και

• Ενδέχεται να επιφέρει σοβαρό οικονομικό κόστος λόγω της ενεργοποίησης των εγγυήσεων του ελληνικού Δημοσίου.

πηγή: kathimerini.gr