Κούρεμα οφειλής, μείωση επιτοκίου, επιμήκυνση της περιόδου αποπληρωμής του δανείου και άλλες ευνοϊκές ρυθμίσεις για τα δάνεια των μικρομεσαίων οι οποίοι έχουν πληγεί από την πανδημία δρομολογεί άμεσα η κυβέρνηση.

Οι νέες ρυθμίσεις που ενσωματώνονται στο πρόγραμμα Γέφυρα 2 και αναμένεται να κατατεθούν για  ψήφιση στη Βουλή τις επόμενες ημέρες, και όπως ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας προέκυψαν μετά από εκτεταμένες διαβουλεύσεις της Ειδικής Γραμματείας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους με τα αρμόδια ευρωπαϊκά όργανα.

Από την πλευρά τους οι τράπεζες εμφανίζονται αιφινιδιασμένες και δυσαρεστημένες,  καθώς θεωρούν ότι το όφελος που θα έχουν και οι ίδιες μέσω της κρατικής επιδότησης είναι δυσανάλογο με τις δεσμεύσεις που τους επιβάλλονται για τους υπόλοιπους όρους του δανείου, οι οποίοι μάλιστα θα πρέπει να τηρηθούν απαρέγκλιτα για μακρά χρονική περίοδο, δηλαδή έως την αποπληρωμή της οφειλής.

Σύμφωνα με πληροφορίες η διαφωνία επικεντρώνεται στις δεσμεύσεις που θα πρέπει να αναλάβουν ειδικά σε ό,τι αφορά τα εξυπηρετούμενα δάνεια, ενώ διαφορετικές απόψεις υπάρχουν και αναφορικά με τις δεσμεύσεις που επιβάλλονται για τα μη εξυπηρετούμενα, οι οποίες, σύμφωνα με την άποψη που διατυπώνουν οι τράπεζες, αλλοιώνουν την κουλτούρα πληρωμών.

Δάνεια μικρομεσαίων

 Με τις νέες ρυθμίσεις για τα δάνεια των μικρομεσαίων οι τράπεζες θα πρέπει  υποχρεωτικά, στην περίπτωση ρύθμισης μη εξυπηρετούμενου δανείου, να παρέχουν μείωση του επιτοκίου ρύθμισης, κατά τουλάχιστον 10%, συγκριτικά με το επιτόκιο που ίσχυε πριν από την αναδιάρθρωση του δανείου, με διάρκεια 8 μηνών (δηλαδή όσο διαρκεί η επιδότηση). Επίσης θα πρέπει να παρέχουν μία ή και συνδυασμό από τις ακόλουθες διευκολύνσεις:

  • μείωση του επιτοκίου ρύθμισης για όλη τη διάρκεια της ρύθμισης αποπληρωμής ή
  • διαγραφή ποσοστού τόκων υπερημερίας και εξωλογιστικών τόκων,
  • διαγραφή ποσοστού κεφαλαίου (εφόσον πληρούνται συγκεκριμένα κριτήρια, όπως ότι το χρέος είναι μεγαλύτερο της εμπορικής αξίας της περιουσίας του οφειλέτη, συνοφειλετών και εγγυητών, δεν προκύπτει περίσσευμα εσόδων από τα διαθέσιμα οικονομικά στοιχεία κ.λπ.),
  • επιμήκυνση της περιόδου αποπληρωμής.

Επίσης δεν θα πρέπει να αυξήσουν τη δόση του δανείου μετά τη λήξη της επιδότησης και μέχρι την οριστική αποπληρωμή του δανείου.

Πράσινα δάνεια

Στην περίπτωση εξυπηρετούμενων δανείων οι τράπεζες δεν πρέπει να τροποποιήσουν τους όρους του δανείου (π.χ. κεφάλαιο, επιτόκιο, διάρκεια αποπληρωμής) σε σχέση με τους όρους που υπήρχαν πριν από τη χορήγηση της κρατικής επιδότησης, καθώς και να μην αυξήσουν τη δόση του δανείου μετά τη λήξη της επιδότησης και μέχρι την οριστική αποπληρωμή του δανείου.

Τα νέα μέτρα θα ισχύσουν και για τις 33.792 επιχειρήσεις που υπέβαλαν μέχρι χθες αίτηση στο πρόγραμμα «ΓΕΦΥΡΑ 2», ενώ μέχρι τις 31 Μαΐου οι επιχειρήσεις μπορούν να υποβάλουν αίτηση στο πρόγραμμα και να επωφεληθούν της επιδότησης του επιχειρηματικού τους δανείου για 8 μήνες καθώς και των νέων διευκολύνσεων.