ΕΠΙΦΥΛΑΞΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
Νέα σενάρια περαίωσης για κρυφά εισοδήματα
Της Μαρίας Βουργάνα
Στο προσκήνιο φαίνεται πως επανέρχονται τα σενάρια για «περαίωση» των «κρυφών» εισοδημάτων. Μιας ρύθμισης, δηλαδή, που θα δίνει μια τελευταία ευκαιρία στους φορολογουμένους, να συμβιβαστούν με τις φορολογικές αρχές και να αποκαλύψουν τα «μαύρα» εισοδήματα και την κινητή και ακίνητη περιουσία που έχουν αποκρύψει από το κράτος, πληρώνοντας φόρο επί της αδήλωτης περιουσίας.
Με την πληρωμή φόρου στην περιουσία η οποία δεν δικαιολογείται από τα δηλωθέντα εισοδήματα οι φορολογούμενοι θα γλιτώνουν από τις ποινικές κυρώσεις, τα υπέρογκα πρόστιμα, τους φόρους και τις κατασχέσεις.
Στο υπουργείο Οικονομικών αντιμετωπίζουν με επιφυλακτικότητα το θέμα, καθώς η τρόικα έχει βάλει βέτο και έχει ζητήσει να μην υπάρξει στο μέλλον καμία χαριστική ρύθμιση ή περαίωση. «Το θέμα αυτό δεν έχει συζητηθεί στους κόλπους του υπουργείου Οικονομικών», δήλωσε χθες κορυφαίο στέλεχος του οικονομικού επιτελείου σχολιάζοντας την πρόταση του προέδρου της Τράπεζας Πειραιώς. Ωστόσο, εκφράζοντας την προσωπική του άποψη ανέφερε ότι ενδεχόμενη ενεργοποίηση του μέτρου της «περαίωσης» θα έπρεπε να συνοδεύεται με την επιβολή φόρου με υψηλό συντελεστή της τάξης του 25%.
ΣΕΒ
Πρέπει να σημειωθεί ότι ο πρόεδρος της Τράπεζας Πειραιώς Μιχάλης Σάλλας μιλώντας προχθές σε ημερίδα του ΣΕΒ τόνισε πως «θα πρέπει να γίνει άμεσα ένα μεγάλο βήμα: Να προηγηθεί οριστική φορολογική περαίωση περιουσίας, για εταιρείες και ιδιώτες, έναντι καταβολής ενός περιορισμένου ποσού».
Πρέπει να σημειωθεί ότι ο πρόεδρος της Τράπεζας Πειραιώς Μιχάλης Σάλλας μιλώντας προχθές σε ημερίδα του ΣΕΒ τόνισε πως «θα πρέπει να γίνει άμεσα ένα μεγάλο βήμα: Να προηγηθεί οριστική φορολογική περαίωση περιουσίας, για εταιρείες και ιδιώτες, έναντι καταβολής ενός περιορισμένου ποσού».
Όπως εξήγησε στην ομιλία του, αυτό δημιουργεί την κατάλληλη ηρεμία που απαιτείται για το επενδυτικό περιβάλλον και επιπλέον οδηγεί στην άνετη κάλυψη του όποιου δημοσιονομικού κενού της επόμενης διετίας. Στο περιθώριο της εκδήλωσης μάλιστα ο κ. Σάλλας φέρεται να προσδιόρισε τα έσοδα που μπορούν να αντληθούν από αυτή τη διαδικασία μεταξύ 7 έως 10 δισ. ευρώ, εφόσον πεισθούν όλοι πως πρόκειται για οριστική διευθέτηση με το παρελθόν.
Υπενθυμίζεται ότι ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, τον Ιούλιο του 2012, στην ομιλία του στη Βουλή στις προγραμματικές δηλώσεις της νέας κυβέρνησης είχε προαναγγείλει ρύθμιση για τα αδήλωτα εισοδήματα. Όπως είχε πει «αυτό εντάσσεται στη μάχη κατά της φοροδιαφυγής. Με ειδική νομοθετική ρύθμιση όσοι δεν δήλωσαν έσοδα που αποδεικνύονται από την απόκτηση περιουσιακών στοιχείων, στην Ελλάδα ή στο εξωτερικό, θα έχουν μία τελευταία ευκαιρία να τα δηλώσουν και να φορολογηθούν. Όσοι δεν το κάνουν, θα έχουν κυρώσεις».
Μάλιστα μετά τις δηλώσεις του πρωθυπουργού, το υπουργείο Οικονομικών είχε επεξεργαστεί ένα σχέδιο ρύθμισης με την οποία η κυβέρνηση θα έδινε μια τελευταία ευκαιρία στους φορολογουμένους να εμφανίσουν στην εφορία αδήλωτα εισοδήματα και περιουσιακά στοιχεία όπως ακίνητα, καταθέσεις σε Ελλάδα και εξωτερικό, μετοχές και ομόλογα ακόμη και χρυσό ή κοσμήματα και έργα τέχνης μεγάλης αξίας που αποκτήθηκαν από μη νόμιμα κεφάλαια και να φορολογηθούν με έναν χαμηλό συντελεστή. Ωστόσο στη φάση εκείνη μια τέτοια ρύθμιση δεν προχώρησε, αφού η θέση της τρόικας ήταν αρνητική σε κάθε είδους ρυθμίσεις και περαιώσεις.
Μένει να αποδειχθεί εάν η τρόικα παραμένει αρνητική και σήμερα σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο υπό το βάρος της πίεσης για αύξηση των φορολογικών εσόδων στα δημόσια ταμεία.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου