Δευτέρα 13 Ιανουαρίου 2014

«Θες βιβλία; Ενοικιαστήριο για τη στάνη έφερες;»

«Θες βιβλία; Ενοικιαστήριο για τη στάνη έφερες;»

Share16
«Θες βιβλία; Ενοικιαστήριο για τη στάνη έφερες;»
«Κύριε Θεοχάρη πήγα στην εφορία για να βγάλω βιβλία σε αγρότη και μου ζήτησαν εγγραφή στο επιμελητήριο. Κύριε Θεοχάρη πήγα στην εφορία για να βγάλω βιβλία και μου ζήτησαν ενοικιαστήριο για τα αγροτεμάχια και τις στάνες. Κύριε Θεοχάρη είμαι δημόσιος υπάλληλος και έχω κάτι ελιές στο χωριό. Πρέπει να κάνω έναρξη;»


Ανέτοιμο για ακόμη μια φορά να εφαρμόσει τα μέτρα που το ίδιο ψηφίζει εμφανίζεται το υπουργείο Οικονομικών. Το μέτρο ένταξης των αγροτών στο κανονικό καθεστώς του ΦΠΑ και στο σύστημα τήρησης βιβλίων και στοιχείων έχει δημιουργήσει πολλά προβλήματα καθώς ακόμη δεν έχουν εκδοθεί οι σχετικές πληροφορίες (εγκύκλιος) από το υπουργείο Οικονομικών. Υποτίθεται ότι το θέμα θα έχει λυθεί μέχρι τη Δευτέρα (σ.σ αρχικά μέσω  twitteroκ. Θεοχάρης είχε πει ότι θα βγει η εγκύκλιος χθες Παρασκευή) ωστόσο ακόμη δεν έχουν αντιμετωπιστεί σειρά ζητημάτων:
1.       Το ποιο σημαντικό είναι το ζήτημα της προθεσμίας καθώς αυτοί που πρέπει να ενταχθούν στο καθεστώς των βιβλίων είναι εκατοντάδες χιλιάδες. Προ ημερών, το υπουργείο ανακοίνωσε ποιοι θα εξαιρεθούν (όσοι έχουν έσοδα από αγροτικές δραστηριότητες κάτω των 10.000 ευρώ και εισπράττουν από ενισχύσεις λιγότερα από 5000 ευρώ) ωστόσο αυτοί που τελικώς εξαιρούνται δεν είναι πολλοί. Υπενθυμίζεται ότι το μέτρο δεν αφορά μόνο τους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες. Όσοι περνούν τα όρια που προαναφέρθηκαν, θα πρέπει να βγάλουν βιβλία ακόμη και αν είναι δημόσιοι υπάλληλοι (σ.σ οι τελευταίοι ανησυχούν καθώς απαγορεύεται να έχουν παράλληλη απασχόληση. Σε σχετική ερώτηση για το αν θα αντιμετωπίσουν πρόβλημα, ο κ. Θεοχάρης απάντησε «δεν νομίζω».
2.       Το 2ο θέμα που έχει ανακύψει έχει να κάνει με τα δικαιολογητικά που πρέπει να προσκομίσουν οι ενδιαφερόμενοι. Κάποιες εφορίες –ελλείψει εγκυκλίου- ζητούν μισθωτήριο για την επαγγελματική έδρα. Ποια είναι η επαγγελματική έδρα του αγρότη όμως; Το χωράφι; Η στάνη; Το θέμα θα ξεκαθαριστεί με την εγκύκλιο
3.       Το 3ο θέμα έχει να κάνει με την εγγραφή σε επιμελητήριο. Ακόμη αναζητούν λύση στο υπουργείο Οικονομικών και αυτός είναι ο λόγος καθυστέρησης στην έκδοση της εγκυκλίου.
Ήδη ο κ. Θεοχάρης έκανε γνωστό ότι θα υπάρξει παράταση. Το βέβαιο είναι ότι θα δοθεί χρόνος μέχρι το τέλος του μήνα ενώ μπορεί να υπάρξει ακόμη περισσότερος χρόνος. Αυτό βέβαια, δημιουργεί προβλήματα καθώς ήδη έχουν ξεκινήσει οι συναλλαγές και πρέπει να εγγραφούν στα βιβλία. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: