ΑΝΑΜΕΝΕΤΑΙ ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Νέα μέτρα 1,2 δισ. έστειλε η κυβέρνηση στην τρόικα
Ρεπορτάζ Κώστας Τσαχάκης.“Πακέτο” δημοσιονομικών παρεμβάσεων για την κάλυψη του κενού του 2014 απέστειλε το υπουργείο Οικονομικών στην τρόικα προκειμένου να καλυφθεί η “απόσταση” που χωρίζει τις δύο πλευρές και να επιστρέψουν μέχρι το τέλος της εβδομάδας οι επικεφαλής στην Αθήνα.
Σύμφωνα με υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου το “πακέτο” περιέχει μέτρα που κοστολογούνται πάνω από 1,2 δισ. ευρώ (σε αυτό το επίπεδο οριοθετεί το δημοσιονομικό κενό) χωρίς να υπάρχουν σε αυτό νέοι φόροι ή μειώσεις σε μισθούς και συντάξεις.
Στην ελληνική πρόταση περιλαμβάνονται μεταξύ των άλλων περικοπές λειτουργικών δαπανών στους φορείς της γενικής κυβέρνησης , καθολική εφαρμογή του ενιαίου μισθολογίου αλλά και μέτρα προσωρινού χαρακτήρα.
Μέχρι το βράδυ της Κυριακής η τρόικα δεν είχε απαντήσει επί των συγκεκριμένων προτάσεων και δεν είχε προσδιοριστεί ο χρόνος επιστροφής των των κλιμακίων.
Όπως έλεγε χθες το ίδιο στέλεχος γίνεται προσπάθεια να έλθουν μέσα στην εβδομάδα αλλά είναι εξαιρετικά δύσκολο έως απίθανο να ολοκληρωθεί η διαπραγμάτευση μέχρι το Eurogroup της 27ης Ιανουαρίου.
Κι αν για το κενό του τρέχοντος έτος στο οικονομικό επιτελείο πιστεύουν ότι υπάρχουν πολλά περιθώρια σύγκλισης , για το αντίστοιχο του 2015 τις δύο πλευρές χωρίζει τουλάχιστον 1 δισ. ευρώ.
Η τρόικα υπολογίζει πως ξεπερνά τα 2 δισ. ευρώ όμως δεν ζητά συγκεκριμένα μέτρα αλλά “ενδεικτικές περιοχές” . Από την πλευρά του το υπουργείο αναγνωρίζει “άνοιγμα” για το 2015 το πολύ 1 δισ. ευρώ.
Όσον αφορά στα υπόλοιπα ζητήματα της διαπραγμάτευσης η ελληνική κυβέρνηση όπως έγραψε το “Έθνος” θα αποδεχθεί να προχωρήσει σε εφάπαξ μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 3,9% αρκεί να αποδεχθεί η τρόικα πως η αρνητική επίπτωση του μέτρου δεν είναι 850 εκατ. ευρώ αλλά μεταξύ 350 και 400 εκατ. ευρώ.
Πηγή του οικονομικού επιτελείου σημειώνει πως η τρόικα πρέπει να λάβει υπόψη της πως με την εφαρμογή του μέτρου αφενός το Δημόσιο ως εργοδότης θα μειώσει τις δαπάνες του και αφετέρου θα ενισχυθεί η απασχόληση στον ιδιωτικό τομέα και θα αυξηθεί η κερδοφορία των επιχειρήσεων.
Στο ζήτημα των ομαδικών απολύσεων η τρόικα φαίνεται να αντιλαμβάνεται ότι η αρχική της εμμονή σε πλήρη απελευθέρωση δεν είναι δυνατόν να περάσει από το ελληνικό Κοινοβούλιο.
Εξάλλου η κυβέρνηση θα επιδιώξει μετά την επίτευξη συμφωνίας με την τρόικα να αποσπάσει την έγκριση της Ευρωζώνης για μία διπλή δόση προς την Ελλάδα.
Δηλαδή το Eurogroup να λάβει απόφαση σύμφωνα με με την οποία θα αποδεσμεύεται η δόση των 3,1 δισ. ευρώ του τέταρτου τριμήνου του 2013 και θα εγκρίνεται η δόση του πρώτου τριμήνου του 2014 ύψους 5,7 δισ. ευρώ.
Η εκταμίευση της δεύτερης δόσης θα συνδεθεί όπως έχει γίνει και στο πρόσφατο παρελθόν με σειρά προαπαιτούμενων δράσεων .
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου