Δευτέρα 13 Ιανουαρίου 2014

Ερχονται αυστηρά πρόστιμα και κατασχέσεις καταθέσεων και εισοδημάτων για 1 εκατ. ιδιοκτήτες ακινήτων

ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΕΣ ΕΙΔΟΠΟΙΗΣΕΙΣ

Ερχονται αυστηρά πρόστιμα και κατασχέσεις καταθέσεων και εισοδημάτων για 1 εκατ. ιδιοκτήτες ακινήτων

Ερχονται αυστηρά πρόστιμα και κατασχέσεις καταθέσεων και εισοδημάτων για 1 εκατ. ιδιοκτήτες ακινήτων
Ρεπορτάζ Κώστας Τσαχάκης.

Ηλεκτρονικές ειδοποιήσεις λαμβάνουν αυτές τις μέρες από την Εφορία πάνω από 1 εκατ. ιδιοκτήτες ακινήτων οι οποίοι δεν έχουν πληρώσει μέρος ή το σύνολο του έκτακτου τέλους ακινήτων για το 2012 προκειμένου να εξοφλήσουν τις υποχρεώσεις τους μέχρι τις 31 Ιανουαρίου.
Σε περίπτωση που δεν το πράξουν όχι μόνο θα επιβαρυνθούν με τα νέα “τσουχτερά” πρόστιμα που έχουν τεθεί σε ισχύ από την 1η του μήνα (προσαύξηση 10% μετά το πέρας διμήνου) αλλά απειλούνται και με κατασχέσεις εισοδημάτων , καταθέσεων, και άλλων περιουσιακών στοιχείων.
Τα ίδια χρονικά περιθώρια έχουν για να αποπληρώσουν τις οφειλές τους και 200.000 ιδιοκτήτες αυτοκινήτων και μοτοσυκλετών οι οποίοι δεν πλήρωσαν τα τέλη κυκλοφορίας του 2014. Και γι΄ αυτούς θα τεθούν σε εφαρμογή οι ρυθμίσεις για την είσπραξη ληξιπρόθεσμων οφειλών.
Άλλωστε στην σχετική εγκύκλιο του Γενικού Γραμματέα Δημόσιων Εσόδων κ. Χάρη Θεοχάρη για τον τύπο και το περιεχόμενο των ατομικών ειδοποιήσεων καταβολής οφειλών υπερημερίας υπογραμμίζεται πως “σε περίπτωση μη καταβολής των καθυστερούμενων χρεών ή μη υπαγωγής αυτών σε πρόγραμμα ρύθμισης εντός 30 ημερών από την κοινοποίηση της ατομικής ειδοποίησης , το αρμόδιο όργανο της φορολογικής διοίκησης προβαίνει στη λήψη κάθε αναγκαστικού μέτρου είσπραξης κατά τις κείμενες διατάξεις”, Δηλαδή ξεκινούν οι διαδικασίες για τις κατασχέσεις.
Πιο αναλυτικά από τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών προκύπτει πως περίπου 1 εκατ. φορολογούμενοι, δεν πλήρωσαν το “χαράτσι” του 2012 μέσω της ΔΕΗ για 1,6 εκατομμύρια ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα που έχουν στην κατοχή τους. Οι συγκεκριμένοι φορολογούμενοι καλούνται τώρα να καταβάλουν αναδρομικά ποσά συνολικού ύψους 400 εκατ. ευρώ .
Από τα ίδια στοιχεία προκύπτει πως απλήρωτα έμειναν τα τέλη κυκλοφορίας του 2014 για περίπου 200.000 αυτοκίνητα, ενώ δεν καταβλήθηκαν τέλη κυκλοφορίας του έτους 2013 για 95.000 αυτοκίνητα.
Πιο αναλυτικά οι ιδιοκτήτες που άφησαν απλήρωτο το «χαράτσι» της ΔΕΗ εντοπίστηκαν μέσω των διασταυρώσεων που έγιναν στους αριθμούς παροχής ηλεκτρικού ρεύματος που αναγράφονται σε καταλόγους πελατών της ΔΕΗ και τους αριθμούς παροχής ρεύματος που αναγράφονται στα έντυπα Ε1 και Ε2 των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος, στις δηλώσεις στοιχείων ακινήτων Ε9 και στις αιτήσεις είσπραξης επιδομάτων θέρμανσης.
Με τον τρόπο αυτό ταυτοποιήθηκαν τα στοιχεία των πραγματικών υπόχρεων πληρωμής του ΕΕΤΗΔΕ, που είναι οι ιδιοκτήτες των ηλεκτροδοτούμενων κτισμάτων. Ως προθεσμία πληρωμής έχει οριστεί η 31η Ιανουαρίου . Έως τότε οι φορολογούμενοι καλούνται είτε να πληρώσουν εφάπαξ τα οφειλόμενα ποσά ΕΕΤΗΔΕ είτε να ρυθμίσουν την εξόφλησή τους σε μηνιαίες δόσεις.


Προς την κατεύθυνση αυτή η Διεύθυνση Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων στέλνει ηλεκτρονικά σε κάθε έναν από τους ιδιοκτήτες ειδοποιήσεις για την πληρωμή των ληξιπρόθεσμων χρεών.

Δεν υπάρχουν σχόλια: