Παρασκευή 5 Δεκεμβρίου 2014

Μέτρα ανατροπής των ορίων ηλικίας

Μέτρα ανατροπής των ορίων ηλικίας

giannis_vroutsis.jpg

Ο κ. Βρούτσης, ξεχνώντας ποια κόμματα κυβερνούν, προσπάθησε χθες στο Κοινοβούλιο να πείσει ότι το ασφαλιστικό σύστημα στήθηκε σε λογική συντεχνιακών συμφερόντων
Με την τρόικα να εμφανίζεται αμετακίνητη από τη θέση της να ισχύσει η κατάργηση όλων των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων από τις αρχές του 2015, ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης (ο οποίος εδώ και ένα εξάμηνο διαβεβαίωνε ότι δεν θα πειραχτούν τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης) εκλιπαρεί τους δανειστές μας ώστε το μέτρο «κανείς στη σύνταξη πριν από την ηλικία των 62 ετών» να εφαρμοστεί καθολικά σε μία πενταετία (δηλαδή από το 2020) και όχι άμεσα.
Σε ό,τι αφορά το συνταξιοδοτικό, το υπουργείο Εργασίας έχει προτείνει την καθιέρωση του 62ου έτους ως βάση για τη χορήγηση των συντάξεων λόγω γήρατος και τη σταδιακή κατάργηση έως το 2020 των ειδικών ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης, με εξαίρεση τις πρόωρες συντάξεις τις οποίες λαμβάνουν ασφαλισμένοι σε βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα.
Από την άλλη και προκειμένου να κρύψει την υποταγή της συγκυβέρνησης των Σαμαρά-Βενιζέλου στις ορέξεις των δανειστών, δεν διστάζει να ξεθάψει την αθέμιτη πρακτική του κοινωνικού αυτοματισμού επιτιθέμενος σε κλάδους εργαζομένων (κυρίως του Δημοσίου και των ΔΕΚΟ) όπου γίνεται ευρεία χρήση του θεσμού της πρόωρης συνταξιοδότησης.
Ομως η «υποταγή» στα θέλω των δανειστών δεν σταματά, αφού η κυβέρνηση προτείνει και αποδέχεται να αυξηθεί το ελάχιστο όριο ασφάλισης στα 20 έτη (από 15 που είναι σήμερα). Πηγές του υπουργείου Εργασίας έκαναν λόγο για την ελληνική πρόταση που θα αυξήσει το ελάχιστο όριο των ημερών ασφάλισης από 4.500 (15ετία) στις 6.000 (20ετία). Παράλληλα, το «εκλιπαρώ» του κ. Βρούτση στην τρόικα περιλαμβάνει την πρόταση, κατά την εφαρμογή του μέτρου, να προβλέπεται η σταδιακή προσαρμογή των ασφαλισμένων οι οποίοι έχουν γεννηθεί μετά την 1-1-1975. Εκεί όπως που κρύβεται η παγίδα είναι στην πρόταση της σύνδεσης των ασφαλιστικών εισφορών με τις μελλοντικές παροχές (συντάξεις). Ούτε λίγο-ούτε πολύ, ο κ. Βρούτσης «ανοίγει την όρεξη» στους δανειστές ώστε να ζητήσουν την άμεση και άνευ όρων εφαρμογή συντελεστών (προβλέπεται στον 3863/2010) που θα μειώσουν τις συντάξεις κατά 20% με τη θέση τους σε ισχύ (αφού θα λαμβάνεται υπόψη το σύνολο του εργασιακού βίου στον υπολογισμό της καταβληθείσης σύνταξης).
Η τρόικα ζητά επιπροσθέτως περισσότερες διευκρινίσεις από τον κ. Βρούτση σχετικά με την ποσοτικοποίηση των μέτρων που προτείνει το υπουργείο Εργασίας προκειμένου να βοηθήσει στην κάλυψη του δημοσιονομικού κενού του υπουργείου Οικονομικών.
Υπό αυτό το καθεστώς, ο κ. Βρούτσης έχει προτείνει τον έλεγχο των οικογενειακών επιδομάτων που λαμβάνουν οι συνταξιούχοι και των συντάξεων λόγω θανάτου οι οποίες χορηγούνται στους συγγενείς.
Ελεγχοι
Από τον έλεγχο των επιδομάτων, το υπουργείο Εργασίας εκτιμά ότι από το 2015 θα εντοπιστεί η παραβατικότητα, που εκτιμάται στο 5% των 664.862 δικαιούχων, και θα εξοικονομηθούν τουλάχιστον 25.000.000 ευρώ ετησίως. Η συνολική δαπάνη των οικογενειακών επιδομάτων που λαμβάνουν συνταξιούχοι ανέρχεται σήμερα στα 462.500.000 ευρώ. Αντίστοιχα, το υπουργείο Εργασίας εκτιμά ότι θα επιτύχει την εξοικονόμηση ακόμη 100.000.000 ευρώ από τις διασταυρώσεις των συντάξεων θανάτου και την πλήρη εφαρμογή του ασφαλιστικού νόμου.
Πάντως, ο κ. Βρούτσης, ξεχνώντας ποια κόμματα κυβερνούν, προσπάθησε χθες στο Κοινοβούλιο (Διαρκής Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων) να πείσει ότι το ασφαλιστικό σύστημα στήθηκε σε λογική συντεχνιακών συμφερόντων. Την ορθή απάντηση σε όσα ανερυθρίαστα υποστήριξε έλαβε από τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Δ. Στρατούλη, ο οποίος ανέφερε: «Ετσι δημιούργησαν και οικοδόμησαν το ασφαλιστικό σύστημα όχι οι ασφαλισμένοι, στους οποίους αναφέρθηκε μάλιστα κουνώντας το δάκτυλο ο κ. υπουργός, ούτε τα συνδικάτα. Το ασφαλιστικό σύστημα το έκαναν οι κυβερνήσεις και κυρίως οι κυβερνήσεις της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ, μετά το 1974».
Μη σταματώντας πουθενά, ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης με αριθμούς προσπάθησε να ωθήσει τις κοινωνικές ομάδες να φαγωθούν μεταξύ τους.
Συγκεκριμένα ανέφερε ότι:
  • Τα εφάπαξ θεσμοθετήθηκαν έτσι ώστε να υπάρχουν ποσοστά ανταπόδοσης 80%-90% πάνω από αυτά που είχαν δώσει οι ασφαλισμένοι.*Οι επικουρικές συντάξεις δίνονταν με υπεύθυνες δηλώσεις, τα αποδεικτικά στοιχεία ήταν μέσα σε τσουβάλια.
     
  • Στο Ταμείο Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων υπήρχαν συντελεστές ανταπόδοσης 70%, 80% και 90% πάνω από αυτό που έπρεπε να πάρει κάποιος εφάπαξ που του αντιστοιχούσε.
     
  • Από το Δημόσιο, κάτω από τα εθνικά όρια συνταξιοδότησης παίρνει το 75,12% σύνταξη, δηλαδή κάτω από τα επιθυμητά όρια ηλικίας.
     
  • Στα ευγενή Ταμεία που υπερασπίζεται ο ΣΥΡΙΖΑ, το 91,6% παίρνει σύνταξη κάτω από τα εθνικά όρια συνταξιοδότησης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: