Τρίτη 2 Δεκεμβρίου 2014

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ Παρακράτηση 20% στις αμοιβές των συμβολαιογράφων

Παρακράτηση 20% στις αμοιβές των συμβολαιογράφων

ypourgeio-oikonomikon.jpg

Ερμηνευτική εγκύκλιος της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων αναφέρει πως για η παρακράτηση φόρου που γίνεται στις αμοιβές των συμβολαιογράφων ανέρχεται στο 20%.
Στο 20% ανέρχεται η παρακράτηση φόρου που γίνεται στις αμοιβές των συμβολαιογράφων, σύμφωνα με τον φορολογικό νόμο 4172 /2013 (άρθρο 72), όπως αναφέρει και η ερμηνευτική εγκύκλιος της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων.
Η παρακράτηση διενεργείται στο ποσό της αναλογικής αμοιβής τους μετά την αφαίρεση απ' αυτό του ποσού που αποδίδεται στον Συμβολαιογραφικό Σύλλογο ή στον εντεταλμένο  Συμβολαιογράφο προς διανομή.
Για τους συμβολαιογράφους ακαθάριστα έσοδα αποτελούν τα συνολικά:
συμβολαιογραφικά έσοδα (δικαιώματα) που εισπράττουν συμπεριλαμβανομένων και των δικαιωμάτων υπέρ του Ταμείου Νομικών και του Ταμείου Ασφαλίσεως Συμβολαιογράφων (Τ.Α.Σ.) για τα οποία εκδίδουν είτε τιμολόγια είτε αποδείξεις λιανικών συναλλαγών (παροχής υπηρεσιών) με βάση τις σχετικές διατάξεις του Κώδικα Φορολογικής Απεικόνισης Στοιχείων (Κ.Φ.Α.Σ.).
Για τα τέλη και δικαιώματα υπέρ του Δημοσίου ή Τρίτων (τέλη χαρτοσήμου, μεγαρόσημο) τα οποία βάσει νόμου επιβαρύνουν τους συμβαλλόμενους δεν διενεργείται παρακράτηση φόρου. Όπως, και στα αναλογικά δικαιώματα του συμβολαιογράφου, τα οποία προέρχονται από τη σύνταξη τραπεζικών, κρατικών συμβολαίων και συμβολαίων αυτοκινήτων.
Σύμφωνα με το ακόλουθο παράδειγμα, συμβολαιογράφος που εισπράττει αναλογική αμοιβή 1.000 ευρώ (επιπλέον ΦΠΑ 230 ευρώ), και για την αμοιβή αυτή καταθέτει 510 ευρώ στο συμβολαιογραφικό σύλλογο, 90 ευρώ στο Ταμείο Νομικών και 272 ευρώ στο Ταμείο Ασφαλίσεως Συμβολαιογράφων, το 20% θα επιβληθεί επί του ποσού των 490 ευρώ (1.000 ευρώ μείον 510 ευρώ που είναι η κατάθεση στον Συμβολαιογραφικό Σύλλογο).  

Δεν υπάρχουν σχόλια: