Απόφαση... αυτοκτονίας
Στα «κάγκελα» βρίσκονται οι ξενοδόχοι εξαιτίας της ενδεχόμενης αύξησης του ΦΠΑ στη διαμονή, που σήμερα είναι 6,5%, με ορατό τον κίνδυνο να διπλασιαστεί στο 13%.
Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων, Ανδρέας Ανδρεάδης, στενός φίλος του πρωθυπουργού, αναρωτήθηκε αν η κυβέρνηση θέλει να αυτοκτονήσει.
Η εκτίναξη του ΦΠΑ στο 13%, όπως τόνισαν σε έκτακτη συνέντευξη Τύπου οι εκπρόσωποι του ξενοδοχειακού κλάδου, θα στερήσει το 2015 από τη χώρα 2,5 εκατ. τουρίστες και 1,5 δισ. ευρώ έσοδα. Ακόμα χειρότερα, το ΑΕΠ της Ελλάδας θα συρρικνωθεί την επόμενη διετία κατά δύο μονάδες με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την οικονομία της χώρας και την απασχόληση.
Αν τελικά γίνει αποδεκτή από την τρόικα η πρόταση της κυβέρνησης για συντελεστή 13% ΦΠΑ στα ξενοδοχεία, είπε ο Α. Ανδρεάδης -ο οποίος, σύμφωνα με ορισμένους, είναι τακτικός συνομιλητής των εκπροσώπων της τρόικας όλα αυτά τα χρόνια-, αυτό θα έχει αποτέλεσμα να τεθεί η Ελλάδα εκτός ανταγωνισμού, καθώς θα είναι 3 έως 4 μονάδες ακριβότερη απ’ όλους τους άλλους τουριστικούς προορισμούς της Μεσογείου.
Τα ξενοδοχεία, είπε ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ, είναι αδύνατον να απορροφήσουν το ποσό των επιπλέον 300 εκατ. ευρώ που προσδοκά να εισπράξει το κράτος από την αύξηση του ΦΠΑ στη διαμονή και τελικά αυτοί που θα επιβαρυνθούν, κυρίως το 2016, θα είναι οι καταναλωτές. Κι αυτό γιατί οι συμφωνίες με τους tour operators έχουν κλειστεί από τον Ιούνιο.
Πρόσθεσε ότι το μέτρο αυτό θα πλήξει τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, τις μονάδες σε λιγότερο δημοφιλείς προορισμούς, καθώς και τον εσωτερικό τουρισμό, ο οποίος, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, παρουσίασε για πρώτη φορά μετά από χρόνια αύξηση 10%.
Επιστολή στον Σαμαρά
Στο ίδιο μήκος κύματος και το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδας, που απέστειλε επιστολή στον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, στην οποία υπογραμμίζει ότι ως θεσμικός σύμβουλος της πολιτείας για θέματα τουρισμού οφείλει να επισημάνει «τις ολέθριες επιπτώσεις που θα έχει μια τέτοια αύξηση».
Ο πρόεδρος του ΞΕΕ, Γ. Τσακίρης, σημειώνει ότι αντί να παρθούν μέτρα στρατηγικής και θεσμικής θωράκισης ενεργοποιούνται εκ νέου «κοντόφθαλμα και εσφαλμένα μέτρα μιας αντιαναπτυξιακής, αμιγώς εισπρακτικής λογικής, τα οποία καταδικάζουν τον ελληνικό τουρισμό στη διολίσθηση στις παλιές ζοφερές ημέρες». Η επιστολή καταλήγει με την προτροπή προς τον Αντ. Σαμαρά να κινηθεί με αποφασιστικότητα για την αποτροπή της αύξησης του ΦΠΑ στα ξενοδοχεία, «έστω και την τελευταία στιγμή».
Ο Α. Ανδρεάδης, που όπως όλα δείχνουν εναποθέτει τις ελπίδες του στην τρόικα, κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι αποφασίζει με πολιτικά και όχι οικονομικά κριτήρια και ότι τελική επιδίωξη είναι να κερδίσει πολιτικό χρόνο ολίγων μηνών.
Τα νησιά
Τάχθηκε εξάλλου υπέρ του εξορθολογισμού του μειωμένου ΦΠΑ στα νησιά, σημειώνοντας ότι είναι λογικό να υπάρχει στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, αλλά όχι σε κάποια άλλα όπως η Μύκονος και η Σαντορίνη.
Τέλος, ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων, Γιάννης Ρέτσος, έστειλε μήνυμα και προς το υπουργείο Εργασίας, σημειώνοντας ότι θα τηρηθεί απολύτως η διετής συλλογική σύμβαση εργασίας που είχε υπογραφεί από την ομοσπονδία και αφορούσε τους ξενοδοχοϋπαλλήλους που απασχολούνται στις επιχειρήσεις-μέλη της. Ωστόσο, όπως διευκρίνισε, ο τρόπος που θα επιλέξουν οι επιχειρηματίες να αντιμετωπίσουν τις επιπτώσεις του μέτρου αφορά κάθε έναν ξεχωριστά για εκείνους που δεν είναι μέλη της ΠΟΞ. Αφησε λοιπόν ανοικτό το ενδεχόμενο απολύσεων και μείωσης μισθών.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου