ΟΙ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ
Κατάργηση της μείωσης 30% στην έκτακτη εισφορά αλληλεγγύης
Με μέτρα, όπως αύξηση του ΦΠΑ στα ξενοδοχεία στο 13% από 6,5% με αναμενόμενα έσοδα 350 εκατ. ευρώ, «πάγωμα» των ονομαστικών συντάξεων το 2016 και το 2017, αλλά και λοταρία στις αποδείξεις για αύξηση των εισπράξεων από το ΦΠΑ η κυβέρνηση επιχειρεί να απαντήσει στις απαιτήσεις της τρόικας για το δημοσιονομικό κενό, προτείνοντας παρεμβάσεις για έσοδα 980 εκατ. ευρώ. Δεσμεύεται δε να εξετάσει τη λήψη πρόσθετων μέτρων, όπως η απόσυρση της μείωσης κατά 30%, της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης, την αύξηση των φόρων σε τσιγάρα και ποτά για πρόσθετες εξοικονομήσεις περίπου 500 εκατ. ευρώ.
Όσον αφορά στην κατάργηση των ειδικών μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ κατά 30% στα νησιά, τονίζει πως το θέμα θα αντιμετωπιστεί στο πλαίσιο της γενικότερης εναρμόνισης σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Την ίδια ώρα ανοίγει παράθυρο για τροποποιήσεις στη ρύθμιση των 100 δόσεων, δεσμευόμενη να συζητήσει τρόπους αντιμετώπισης τυχόν προβλημάτων, αλλά μόνο κατά τρόπο που είναι «πολιτικά και νομικά εφικτός». Απορρίπτοντας το αίτημα της τρόικας για θέσπιση περιουσιακών και άλλων κριτηρίων, ενώ προτείνει κίνητρα, ώστε οι φορολογούμενοι να παραμένουν στη ρύθμιση με τη μικρότερη χρονική διάρκεια. Είναι σαφές ότι μπορούμε να νομοθετήσουμε νέα μέτρα, που θα αποθαρρύνουν αλλαγή από την πάγια ρύθμιση στη ρύθμιση των 100 δόσεων, θα βελτιώνουν τη φορολογική συμμόρφωση και θα ενισχύουν τη φορολογική συμμόρφωση ειδικά για τους μεγαλοοφειλέτες, αναφέρει, αποκλείοντας το ενδεχόμενο απευθείας αλλαγών στον υφιστάμενο νόμο.
Ειδικότερα, στα μέτρα άμεσης εφαρμογής, εντάσσονται:
1. Αύξηση του συντελεστή ΦΠΑ για τα ξενοδοχεία, από 6,5% στο 13%.
2. «Πάγωμα» των ονομαστικών συντάξεων στο επίπεδο του 2015 για τα έτη 2016 και 2017, με δυνητικό όφελος 50 εκατ. ευρώ.
3. Πιστοποίηση μέσω διασταυρώσεων των οικογενειακών παροχών, που καταβάλλονται στους συνταξιούχους, με ετήσια εξοικονόμηση από 23,1 έως 37 εκατ. ευρώ ανά έτος.
4. Πλήρης εφαρμογή του άρθρου 13 του νόμου 3863/2010 για συγκεκριμένες περικοπές στις συντάξεις που μεταφέρονται στα μέλη μιας οικογένειας, τρία χρόνια μετά τον θάνατο του συνταξιούχου, με δυνητικό όφελος, 82 έως 123 εκατ. ευρώ ετησίως.
5. Αύξηση εσόδων ΦΠΑ μέσω λαχειοφόρου αγοράς, με πιθανά έσοδα 500 εκατ. ευρώ.
6. Διατηρεί ανοικτό το ενδεχόμενο για αλλαγές στα ποσοστά κατασχέσεων μισθών και συντάξεων, από το 25% που ισχύει σήμερα. Δεσμεύεται όμως πως θα διατηρηθεί απαράβατα το όριο των 1.500 ευρώ, δείχνοντας προς την κατεύθυνση αλλαγών που θα πλήξουν περισσότερο υψηλόμισθους και όσους λαμβάνουν υψηλές συντάξεις
Ειδικά για το ασφαλιστικό αναφέρονται τα εξής:
1. Για όσους γεννήθηκαν μετά την 1η Ιανουαρίου 1975, με περισσότερα από 15 χρόνια ασφάλισης, αλλά λιγότερα από 20, οι παροχές θα συνδεθούν με τις εισφορές τους.
2. Τα ελάχιστα ένσημα για θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος, αυξάνονται σε 6.000 από 4.500, ενώ για τους νεοεισερχόμενους στο ασφαλιστικό σύστημα που γεννήθηκαν μετά την 1-1-1975 αυξάνονται σταδιακά.
3. Σταδιακή κατάργηση των ειδικών ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης (πριν από το 62ο ή το 67ο έτος ηλικίας), με καταληκτική ημερομηνία την 1-1-2019.
4. Δέσμευση επανεξέτασης του ΕΚΑΣ λαμβάνοντας υπόψη τη συνολική οικονομική και περιουσιακή κατάσταση του συνταξιούχου.
Παράλληλα η κυβέρνηση παραθέτει στοιχεία για την εξέλιξη των εσόδων φέτος, που συμβάλλουν στον περιορισμό του δημοσιονομικού κενού ύψους 2,6 δισ. ευρώ, ενώ αναφέρεται και σε νέες πρωτοβουλίες για έσοδα, όπως τα έσοδα από «παγωμένες» καταθέσεις και μια σειρά αναδιαρθρώσεων σε τομείς, όπως τα έσοδα κλινικών δοκιμών, αύξηση των τελών που σχετίζονται με αιτήσεις για την έκδοση πιστοποιητικών άδειας κυκλοφορίας, κατάργησης ή τροποποίησης για φάρμακα κ.λπ., επιβολή τελών για υγειονομική περίθαλψη ξένων πολιτών, βραδινά ιδιωτικών κλινικών σε νοσοκομεία του ΕΣΥ, πολιτιστική κληρονομιά με αύξηση των εισιτηρίων στον ευρωπαϊκό μέσο όρο.
Παράλληλα εντοπίζει σειρά δράσεων που δεν έχουν ακόμη ποσοτικοποιηθεί, όπως έσοδα από άτομα που δηλώνουν αγρότες ενώ δεν είναι.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου