Παρασκευή 5 Δεκεμβρίου 2014

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ Μέτρα και φόροι για να πειστούν οι δανειστές!

Μέτρα και φόροι για να πειστούν οι δανειστές!

eforia_-_eurokinissi.jpg

Το υπουργείο Οικονομικών δίνει ιδιαίτερη βαρύτητα στις προθεσμίες είσπραξης των κυριότερων φόρων του νέου έτους, με το σκεπτικό ότι το όποιο δημοσιονομικό κενό προκύψει θα μπορεί να αντιμετωπιστεί εγκαίρως | ΕUROKINISSI
Βαριά θα πέσει στους φορολογουμένους η «τεχνική και ποσοτική τεκμηρίωση» των νέων δημοσιονομικών μέτρων που πρότεινε η κυβέρνηση στην τρόικα για να επιστρέψει στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης, μεσούσης της συζήτησης που διεξάγεται σε ευρωπαϊκό επίπεδο για την επόμενη ημέρα της δανειακής σχέσης με την Ελλάδα.
Η απαντητική επιστολή που επεξεργάζεται και ετοιμάζεται να αποστείλει ο υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ), εξειδικεύει περαιτέρω τα μέτρα των 980 εκατ. ευρώ, με κύριο χαρακτηριστικό την άμεση εφαρμογή τους, αρχής γενομένης από την κατάργηση της έκπτωσης του 30% στην έκτακτη εισφορά αλληλεγγύης.
Χωρίς ανάσα
Η εμπροσθοβαρής εφαρμογή των μέτρων θα επηρεάσει άμεσα και τον ΕΝΦΙΑ του 2015, η καταβολή του οποίου θα αρχίσει από τον Μάρτιο, με αποτέλεσμα οι υπόχρεοι να μην μπορέσουν να πάρουν ανάσα, καθώς μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου θα πληρώνουν τον φετινό λογαριασμό.
Ο σχεδιασμός του υπουργείου Οικονομικών προβλέπει ότι η πρώτη δόση του ΕΝΦΙΑ για το 2015 θα πληρωθεί τον Μάρτιο και η εξόφλησή του θα μπορεί να γίνει έως και σε 10 δόσεις, δηλαδή ώς το τέλος του επόμενου έτους.
Οι φορολογούμενοι θα κληθούν να πληρώσουν νωρίτερα και τον φόρο εισοδήματος του 2015, αφού η καταληκτική προθεσμία για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων εκπνέει στις 30 Απριλίου αντί στις 30 Ιουνίου όπως έγινε με τις δηλώσεις του 2014.
Αυτό σημαίνει ότι η πρώτη δόση του φόρου εισοδήματος θα πρέπει να καταβληθεί τον Μάιο και οι δύο επόμενες τον Ιούλιο και τον Σεπτέμβριο.
Το υπουργείο Οικονομικών δίνει ιδιαίτερη βαρύτητα στις προθεσμίες είσπραξης των κυριότερων φόρων του νέου έτους, με το σκεπτικό ότι το όποιο δημοσιονομικό κενό προκύψει θα μπορεί να αντιμετωπιστεί εγκαίρως με εφεδρικά μέτρα, στα οποία θα γίνει αναφορά εάν τελικώς υπάρξει σύγκλιση απόψεων και προχωρήσει η διαπραγμάτευση.
Σύμφωνα με πληροφορίες, το υπουργείο Οικονομικών αφήνει στην… άκρη μέτρα ύψους περίπου 150 εκατ. ευρώ, τα οποία θα μπορούσαν να ενεργοποιηθούν μετά το καλοκαίρι στην περίπτωση που διαπιστωθεί δημοσιονομικό κενό.
Αυτά στο οικονομικό σκέλος. Στο πολιτικό, Σαμαράς και Βενιζέλος -σ’ αυτή τη φάση τουλάχιστον- φέρονται διατεθειμένοι να μην ενδώσουν στις πιέσεις για επιπλέον δημοσιονομικά μέτρα.
Από την πλευρά του το ΔΝΤ παραμένει αμετακίνητο στη γραμμή που έχει χαράξει:
*Νέα μέτρα και άμεση εφαρμογή στο σύνολό τους,
*Τήρηση όλων των δεσμεύσεων που έχουν αναληφθεί,
*Δεν μας ενδιαφέρει ποιος κυβερνά ή ποιος θα κυβερνήσει τη χώρα.
«Σκαλώνει»
Στην παρούσα συγκυρία, οι πέραν του Ατλαντικού δανειστές είναι εκείνοι στους οποίους «σκαλώνει» η συνέχιση της διαπραγμάτευσης, εν αντιθέσει με τους Ευρωπαίους εταίρους οι οποίοι εμφανίζονται πιο διαλλακτικοί, για τους δικούς τους λόγους που σχετίζονται με τις ισορροπίες στην ευρωζώνη.
Η εμπλοκή και η παρουσία του Ταμείου στα εσωτερικά ζητήματα της ευρωζώνης, όχι μόνο είναι ισχυρή, αλλά θα διαιωνιστεί όσο οι ίδιοι οι Ευρωπαίοι, προεξαρχούσης της Γερμανίας, το χρησιμοποιούν σαν τον «μπαμπούλα» που θα σκιάζει τα κράτη που ξεφεύγουν από τα κριτήρια του συμφώνου σταθερότητας με αιχμή τα ελλείμματα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: