Οταν δεν υπάρχει χρήμα, δώρον άδωρον οι δόσεις
Η «άνωθεν εντολή» προς την κυβέρνηση για κατάργηση της ρύθμισης των 100 δόσεων για χρέη στα ασφαλιστικά ταμεία δεν φαίνεται να κινητοποιεί τους οφειλέτες (αφού η πραγματική οικονομία δεν παράγει χρήμα), με αποτέλεσμα η ένταξη στις 72-100 δόσεις να είναι μέχρι στιγμής αναιμική. Ούτε λίγο ούτε πολύ τον πρώτο από τους τέσσερις μήνες που θα ισχύσει η ρύθμιση έχει ρυθμιστεί μόλις το 4,6% των οφειλών.
Σύμφωνα λοιπόν με τα επίσημα στοιχεία του υπουργείου Εργασίας, από τις 10 Νοεμβρίου, που ξεκίνησε η ένταξη των οφειλετών στη νέα ρύθμιση, έως και την προηγούμενη Παρασκευή 12 Δεκεμβρίου είχαν ενταχθεί σε αυτήν μόλις 39.387 οφειλέτες. Μάλιστα οι έως τώρα οφειλές που έχουν ρυθμιστεί ανέρχονται σε μόλις 734,6 εκατ. ευρώ, όταν οι συνολικές απαιτήσεις των ασφαλιστικών ταμείων ξεπερνούν κατά πολύ τα 15 δισ. ευρώ. Αναλυτικότερα οι οφειλές μόνο στο ΙΚΑ ξεπερνούν τα 8,5 δισεκατομμύρια ευρώ, ενώ σε αυτές θα πρέπει να προστεθούν 7,4 δισεκατομμύρια ευρώ που χρωστούν ασφαλισμένοι στον ΟΑΕΕ. Ετσι μόνο σε αυτά τα ταμεία οφείλονται 15,9 δισεκατομμύρια ευρώ, ενώ θα πρέπει να προστεθούν σε αυτό το άθροισμα όσα οφείλονται στον ΟΓΑ, στο ΕΤΑΑ, στο ΕΤΑΠ-ΜΜΕ και στα υπόλοιπα ταμεία που συγκροτούν το σύστημα κοινωνικής ασφάλισης. Βέβαια επίσημα στοιχεία ο κ. Βρούτσης δίνει μόνο μέσα από το Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Εισφορών (ΚΕΑΟ) στο οποίο έχουν ενταχθεί οφειλές μόλις 10,6 δισ. ευρώ. Το συγκεκριμένο ποσό, που έχει ενταχθεί στο ΚΕΑΟ, οφείλουν συνολικά 223.016 οφειλέτες. Ο υπουργός Γ. Βρούτση επιμένει να… κρύβει και να μη δημοσιοποιεί στοιχεία για το περίπου 40% των οφειλετών του ασφαλιστικού συστήματος, που σημαίνει ότι οφειλέτες και οφειλές είναι πολύ περισσότερες.
Εισπράχθηκαν 34,9 εκατ.
Μέχρι τώρα λοιπόν και σε διάστημα 1 μηνός οι οφειλές που ρυθμίστηκαν έφτασαν τα 734.642.428,83 δισ. ευρώ, ενώ εισπράχθηκαν από τα ασφαλιστικά ταμεία 34.915.603,03 ευρώ. Θα πρέπει να επισημανθεί δε ότι η δυνατότητα ένταξης στη ρύθμιση αυτή (τρόικας επιτρεπούσης) θα διαρκέσει μέχρι τον Μάρτιο του 2015.
Αυτή η ροπή προς την αποτυχία της ρύθμισης (αν συνεχιστεί ο ίδιος ρυθμός, τότε στο 4μηνο της ισχύος της δεν πρόκειται να ρυθμιστεί ούτε το 20% των συνολικών οφειλών που σε πραγματικά μεγέθη σημαίνει ότι θα ρυθμιστούν λιγότερα από 4 δισ. οφειλών).
Μπροστά λοιπόν στην προδιαγραφόμενη παταγώδη αποτυχία της ρύθμισης ο κ. Βρούτσης επιστρατεύει την ιδιαίτερα προσφιλή τακτική της μαύρης προπαγάνδας, καλώντας τους οφειλέτες να στέρξουν να ρυθμίσουν χαρακτηρίζοντας την έως τώρα ροή ένταξης δυναμική. Μάλιστα δεν διστάζει να προειδοποιήσει ότι δεν πρόκειται να υπάρξει ούτε άλλη ούτε τόσο ευνοϊκή ρύθμιση, ξεχνώντας ότι τα ίδια έλεγε και το καλοκαίρι του 2013 όταν παρουσίαζε τη ρύθμιση των 48 δόσεων (η οποία επίσης απέτυχε παταγωδώς).
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου