Κυριακή 14 Ιουνίου 2015

«Μπρα ντε φερ» στις Βρυξέλλες

«Μπρα ντε φερ» στις Βρυξέλλες

Πρώτη καταχώρηση: 14/06/2015 - 07:28
Τελευταία δημοσίευση: 08:24Οικονομία
«Μπρα ντε φερ» στις Βρυξέλλες
Βρυξέλλες, του Θάνου Αθανασίου
Οι σκληροί του ΔΝΤ, με την πλήρη στήριξη της Κομισιόν, της ΕΚΤ και των εταίρων της Ελλάδας στο ευρώ θα περάσουν από κόσκινο τις προτάσεις της κυβέρνησης για την κάλυψη του δημοσιονομικού κενού και την μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού συστήματος της χώρας, με στόχο την επίτευξη συμφωνίας σε επίπεδο προσωπικού έστω και την τελευταία ώρα πριν από το eurogroup της 18ης Ιουνίου - τελευταία ευκαιρία για την ομαλή εξέλιξη της εξυπηρέτησης των ελληνικών δανειακών υποχρεώσεων.
Χθες η ελληνική αποστολή είχε διαδικαστικού χαρακτήρα συζητήσεις με τα στελέχη της Κομισιόν, όπου συζήτησε για πρώτη φορά τις προτάσεις της και μπήκε στο κλίμα των συζητήσεων που θα ξεκινήσουν Κυριακή με άγνωστο ορίζοντα ολοκλήρωσης.
Οι δανειστές ζητούν την βιώσιμη και μεσοπρόθεσμη αναμόρφωση του ασφαλιστικού συστήματος της χώρας, το οποίο καταναλώνει πόρους δυσανάλογους με αυτούς που μοιράζει στους ασφαλισμένους και σε δεύτερη φάση την διόρθωση όλου του συστήματος κοινωνικών μεταβιβάσεων, το οποίο έχει το μεγαλύτερο κόστος στην ΕΕ και την μικρότερη αποτελεσματικότητα.
Τα λεφτά των ασφαλισμένων - συνταξιούχων χάνονται από τις διεξόδους σε πρόωρες συντάξεις σε παράλογα μικρές ηλικίες, που δεν συναντώνται πουθενά στην Ευρώπη.
Ο Κύπριος, ο Βέλγος, και ο Ολλανδός, δεν ξέρουν τι θα πει πρόωρη σύνταξη, ο Γερμανός στρατιωτικός αλλάζει επάγγελμα μετά την αποστρατεία και η κατοχύρωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος δεν σημαίνει πουθενά απόδοση σύνταξης σε μικρότερη ηλικία από το γενικό όριο.
Ως εκ τούτου ακόμα και αν φέτος δεν χρειαστεί καμία περικοπή το κράτος δεν μπορεί να εγγυηθεί τις αποδοχές των ασφαλισμένων γιατί έχει δημιουργήσει χρόνιες πελατειακές σχέσεις με συγκεκριμένες ομάδες συμφερόντων.
Την ίδια άποψη έχουν οι δανειστές και για τα εφάπαξ του δημοσίου και των ΔΕΚΟ. Το ύψος λένε είναι παράλογο και σε καμία περίπτωση δεν δικαιολογούνται από τις εισφορές.
Ταυτόχρονα, ο κατακερματισμός των ταμείων, των εισφορών και των διαδικασιών σε μια τόσο μικρή αγορά εργασίας όπως η ελληνική οδηγεί συνεχώς στην απώλεια εισοδήματος στους ασφαλισμένους του ιδιωτικού τομέα, τους πρώην μισθωτούς, που παραδοσιακά ήταν οι αιμοδότες και του ασφαλιστικού και του κρατικού προϋπολογισμού (μέσω των φόρων που ουδείς μπόρεσε ποτέ να αποφύγει).
Η μεταρρύθμιση που ζητάνε οι πιστωτές πρέπει να γίνει σε ένα μέσο βάθος χρόνου, ενώ θα βρίσκεται στην πρώτη γραμμή και στο επόμενο πρόγραμμα.
Σε σχέση με τα δημοσιονομικά η κυβέρνηση πρέπει να φέρει έσοδα ή περικοπές δαπανών ύψους 440 εκατ. και να δεσμευθεί στο άνοιγμα της αγοράς ενέργειας.
Τη στιγμή που η αξιολόγηση του προγράμματος καθυστερεί παραλόγως, επενδυτές από την βόρεια Ευρώπη περιμένουν μια αχτίδα σταθερότητας για να ρίξουν 185 εκατομμύρια ευρώ σε αιολικά πάρκα, σύμφωνα με πληροφορίες του real.gr, πόσο που η καθυστέρηση στερεί από το ΑΕΠ και από την αγορά, την απασχόληση και τη βιώσιμη ανάπτυξη της χώρας.
Σε δεύτερη φάση υπάρχει η πιθανότητα να συζητηθούν και οι ελληνικές προτάσεις για την επόμενη μέρα. Από όλη την παλέτα όμως, το μόνο σημείο που έχει αξία είναι η αλλαγή της χρήσης των πρώην χρημάτων του ΤΧΣ, στο πλαίσιο μια τρίμηνης παράτασης, όμως και αυτή η λύση θέλει όρους και έγκριση από τα κοινοβούλια. Για την αναδιάρθρωση του χρέους με νέο δάνειο είναι δυνατόν να γίνει κουβέντα, όταν οι όροι της 5ης αξιολόγησης θα έχουν πλήρως νομοθετηθεί.
Πηγή: real.gr
Διαβάστε επίσης:

ΕΚΤ: Θέλουμε την Ελλάδα στην ευρωζώνη αλλά…

Κοινοτικές πηγές: Δεν αποκλείεται η παρουσία της ΕΚΤ στις Βρυξέλλες – ΒΙΝΤΕΟ

Στις Βρυξέλλες στελέχη του ΔΝΤ και της ΕΚΤ

Δεν υπάρχουν σχόλια: