Κυριακή 14 Ιουνίου 2015

Ο Γολγοθάς των δαπανών

Σάββατο, 13 Ιουνίου 2015 21:02

Ο Γολγοθάς των δαπανών

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
Ο Γολγοθάς των δαπανών
Έπρεπε να περάσουν σχεδόν δύο χρόνια από τη δημοσιοποίηση του νέου Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος, 17 μήνες από την εφαρμογή του και αρκετές μέρες από το κλείσιμο των ισολογισμών των επιχειρήσεων, για να εκδώσει το υπουργείο Οικονομικών την εγκύκλιο για τις εκπιπτόμενες και μη εκπιπτόμενες δαπάνες.
Γράφει ο Απόστολος Αλωνιάτης 
Πρόκειται για την ΠΟΛ.1113/2.6.2015 με τίτλο «Κοινοποίηση των διατάξεων των άρθρων 22, 22Α και 23 του ν. 4172/2013 (ΦΕΚ 167Α')».
Αποτέλεσμα είναι τώρα πολλές εταιρίες να πρέπει να ξανασυντάξουν ισολογισμούς και να ξαναελεγχθούν από ορκωτούς ελεγκτές.
Σημαντικότερα προβλήματα έχουν οι εταιρίες που είναι εισηγμένες στο χρηματιστήριο ή αυτές που είναι συνδεδεμένες με εταιρίες του εξωτερικού, διότι έχουν ήδη δημοσιοποιήσει στοιχεία, που μπορεί να μην είναι σύννομα με τη σχετική απόφαση. Ενδεικτικό είναι το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί με τη φορολογική αντιμετώπιση των τελών κυκλοφορίας.
Σύμφωνα με την εγκύκλιο «Από τα ανωτέρω προκύπτει ότι οι φόροι που δεν εκπίπτουν απαριθμούνται περιοριστικά στις υπόψη υποπεριπτώσεις και κατά συνέπεια, λοιποί φόροι που δεν περιλαμβάνονται σε αυτές εκπίπτουν (π.χ. ΕΝΦΙΑ, τέλη κυκλοφορίας, τέλη χαρτοσήμου, ανταποδοτικά τέλη, κ.λπ.).
Οι ανωτέρω φόροι-τέλη εκπίπτουν κατά το χρόνο που καταβάλλονται. Εξαίρεση αποτελούν τα τέλη κυκλοφορίας τα οποία προκαταβάλλονται και κατά συνέπεια εκπίπτουν το επόμενο φορολογικό έτος, δηλαδή το έτος που αφορούν, καθώς και τα τέλη διαφήμισης, τα οποία εκπίπτουν κατά το χρόνο που αφορούν, με τις προϋποθέσεις που αναφέρονται κατωτέρω».
Ταλαιπωρία
Κάθε χρόνο όλες οι επιχειρήσεις εκπίπτουν τα τέλη κυκλοφορίας με βάση την πληρωμή. Με την εγκύκλιο η έκπτωση γίνεται με βάση τη χρονιά που αφορούν.
Θα αναρωτηθεί κανείς, γιατί κάνουμε τόσο θόρυβο για 300, 400 ή 1.000 ευρώ. Η πραγματικότητα δεν είναι έτσι. Σκεφτείτε μία εταιρία με 50 αυτοκίνητα, που ελέγχεται από ορκωτούς και είναι υποχρεωμένη να λάβει φορολογικό πιστοποιητικό. Σκεφτείτε ακόμη ότι η εταιρία αυτή πρέπει μέχρι 10.06.2015 να καταθέσει στο Γενικό Εμπορικό Μητρώο, οικονομικές καταστάσεις. Με την έκδοση της απόφασης στις 03.06.2015, τι ακριβώς θα κάνει, και τι θα προλάβει να κάνει;
Ένα υπουργείο… μπάχαλο
Στις 11.05.2015, με το έγγραφο του υπουργείου Οικονομικών Αρ. πρωτ.: ΔΕΑΦΑ 1064780 ΕΞ 2015, περί «Φορολογικής μεταχείρισης των αμοιβών που λαμβάνουν εταίροι και διαχειριστές ΕΠΕ, ΟΕ, και ΕΕ», ορίζεται ρητά ότι: «3. Κατόπιν των ανωτέρω, γίνεται δεκτό ότι οι αμοιβές μελών και διαχειριστών ΕΠΕ, καθώς και οι αμοιβές εκπροσώπων και εταίρων Ο.Ε. και Ε.Ε. για τις υπηρεσίες που παρέχουν με βάση την ιδιότητά τους αυτή προς τις υπόψη εταιρίες, εξομοιώνονται με τις αμοιβές διευθυντών ή μελών Δ.Σ. εταιρίας ή κάθε άλλου νομικού προσώπου ή νομικής οντότητας. Κατά συνέπεια, αυτές χαρακτηρίζονται ως εισόδημα από μισθωτή εργασία και φορολογούνται σύμφωνα με τις διατάξεις της παρ. 1 του άρθρου 15 του ν. 4172/2013».
Πολλές εταιρίες έσπευσαν να δώσουν, έστω και εκπρόθεσμα, με πρόστιμο δηλαδή, αμοιβές στους εταίρους Ο.Ε. και Ε.Ε., αμοιβές που πραγματικά είχαν πάρει οι ομόρρυθμοι εταίροι αυτών των εταιριών.
Ωστόσο, 23 μέρες μετά, με την εγκύκλιο για τις δαπάνες, η ίδια η διοίκηση έρχεται να πάρει πίσω το παραπάνω έγγραφο. «ii) Οι ασφαλιστικές εισφορές φυσικού προσώπου, το οποίο δεν ασκεί επιχειρηματική δραστηριότητα και είναι μέλος προσωπικής ή αστικής εταιρείας εκπίπτουν από τα ακαθάριστα έσοδα της προσωπικής ή αστικής εταιρίας, ανακαλουμένων των όσων αναφέρονται για το θέμα αυτό στο αριθ. ΔΕΑΦΑ 1064780 ΕΞ 2015/11.5.2015 έγγραφό μας».
Παραλογισμός
Στην εγκύκλιο για τις δαπάνες αναφέρεται ότι: «Σε περίπτωση συμμετοχής εταίρου σε περισσότερες προσωπικές εταιρίες, οι ασφαλιστικές εισφορές εκπίπτουν από την εταιρία από την οποία λαμβάνει το μεγαλύτερο φορολογητέο εισόδημα». Για να γνωρίζεις, όμως, «το μεγαλύτερο φορολογητέο εισόδημα», πρέπει να έχεις κλείσει χρήση, ενώ οι ασφαλιστικές εισφορές πληρώνονται πριν και αποτελούν δαπάνη που εκπίπτουμε. Τα συμπεράσματα δικά σας.
Διαβάζοντας την εγκύκλιο για τις δαπάνες, και όχι μόνο, έχουμε την αίσθηση ότι κάποιοι στο υπουργείο είναι κολλημένοι με τον προηγούμενο Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος, τον νόμο 2238/1994 και ερμηνεύουν τις διατάξεις του νέου ΚΦΕ με τη λογική του προηγούμενου κώδικα. Αν δεν μπορούν να προσαρμοστούν στις νέες καταστάσεις, μπορούν να υποβάλουν τις παραιτήσεις τους, μιας και από ότι φαίνεται δεν μπορούν να ξεκολλήσουν από τη λογική που είχαν μέχρι σήμερα.
Πρέπει να γίνει κατανοητό ότι η εφαρμογή ενός νέου νόμου, πρέπει να ακολουθείται και από την αλλαγή στη σκέψη και τη νοοτροπία των υπηρεσιακών παραγόντων του υπουργείου που καλείται να τον εφαρμόσει. Αλλιώς δεν χρειάζεται να αλλάξει ο νόμος. Αυξάνουμε απλώς τους φόρους και είμαστε μέσα στο… μνημονιακό πνεύμα!
Αναδημοσίευση από την εφημερίδα Finance & Markets Voice, της Πέμπτης 11 Ιουνίου 2015.

Δεν υπάρχουν σχόλια: