Κυριακή 12 Ιουλίου 2015

Περισσότερα μέτρα και “ιδιοκτησία” του προγράμματος ζητάει το Eurogroup

Περισσότερα μέτρα και “ιδιοκτησία”
του προγράμματος ζητάει το Eurogroup

Πρώτη καταχώρηση: 12/07/2015 - 08:35
Τελευταία δημοσίευση: 08:35Οικονομία
Περισσότερα μέτρα και “ιδιοκτησία” του προγράμματος ζητάει το Eurogroup
Του Τάσου Δασόπουλου

Συμπλήρωμα με πολλά νέα δυσάρεστα μέτρα και «ιδιοκτησία» του νέου προγράμματος, θα ζητήσουν και σήμερα από την Ελλάδα, όσοι από τους υπουργούς Oικονομικών της Ευρωζώνηςδεν δήλωσαν χθες ανοιχτά ότι προτιμούν ένα Grexit, αντί ενός νέου προγράμματος διάσωσης για την Ελλάδα.
Πρώτα ήρθε το έγγραφο - βόμβα από την Γερμανική πλευρά, που μιλούσε (όπως τρία χρόνια πριν, το 2012) για εγγύηση του νέου δανείου προς την Ελλάδα με 50 δισ. ευρώ περιουσιακά στοιχεία, τα οποία θα περνούσαν σε ταμείο στο Λουξεμβούργο και για συντεταγμένη έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ για πέντε χρόνια. Έπειτα, η άρνηση της Φινλανδίας για την χορήγηση νέας βοήθειας προς την χώρας μας. Σλοβακία και Εσθονία, θεώρησαν ότι το πρόγραμμα της Ελλάδας είναι ακριβό και οι προτάσεις δεν είναι πλήρεις.
Κοινός παρανομαστής όλων, ήταν ότι οι πιέσεις από τους ομολόγους του κ. Τσακαλώτου για συμπληρώσεις που θα πρέπει να γίνουν στην πρόταση της Αθήνας για να γίνει αποδεκτή ως πρόγραμμα τριετίας. Τα θέματα τα οποία θα πρέπει να διευκρινιστούν είναι και τεχνικά και ουσιαστικά.
Το κομμάτι της πρότασης που αφορά τις αλλαγές σε φορολογία και ασφαλιστικό, είναι σαφώς πιο επεξεργασμένο και με χρονοδιάγραμμα υλοποίησης. Σε επίπεδο εφαρμογής, η ελληνική Κυβέρνηση έχει ήδη καταθέσει την πρόταση της στην Βουλή και δήλωσε χθες, δια στόματος του υπουργού Οικονομικών, ότι είναι έτοιμοι για άμεση νομοθέτησή του μέσα στον εβδομάδα.
Οι τομείς όμως που περιγράφονται γενικά και δεν έχουν χρονοδιάγραμμα είναι:
1. Τα εργασιακά, όπου η ελληνική πρόταση επιμένει να αγνοεί τα μέτρα που έχουν μείνει σε εκκρεμότητα από το δεύτερο μνημόνιο, όπως οι ομαδικές απολύσεις και η αλλαγή του συνδικαλιστικού νόμου. Επιμένει επίσης, σε νέου τύπου συλλογικές διαπραγματεύσεις και μιλάει, χωρίς να αναφέρει χρονοδιάγραμμα, για την επανεξέταση του κατώτερου μισθού.
2. Το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων, για το οποίο η Ελλάδα δηλώνει απλώς, ότι θα προχωρήσει τους διαγωνισμούς που έχουν ολοκληρωθεί ή είναι σε φάση ολοκλήρωσης, όπως τα λιμάνια του Πειραιά και της Θεσσαλονίκης, η ΤΡΑΙΝΟΣΕ, το Ελληνικό, ο Αστέρας Βουλιαγμένης. Βάζουν στο πρόγραμμα και τον ΑΔΜΗΕ και το 6% του έχει απομείνει από τον ΟΤΕ. Δεν δίνει όμως καμία ένδειξη, για το ποιο θα είναι το πρόγραμμα που θα ακολουθήσει το επόμενο διάστημα και – κυρίως- δεν κάνει πρόβλεψη για έσοδα.
3. Το άνοιγμα των αγορών, περιγράφεται επίσης χωρίς χρονοδιάγραμμα. Η πρόταση μιλά για την εφαρμογή της εργαλειοθήκης 1 και 2 του ΟΟΣΑ, χωρίς ούτε και εδώ να αναφέρεται σε χρονοδιάγραμμα και στόχους.
4. Το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων αναφέρεται μεν στην ελληνική πρόταση, αλλά μόνο για τα επαγγέλματα τα οποία θα έπρεπε να είχαν ανοίξει από το 2011.

"Ιδιοκτησία" του προγράμματος

Σπουδαιότερο όμως από κάθε επιμέρους μέτρο, είναι το γεγονός ότι οι εταίροι μας ζητούν από την Ελληνική Κυβέρνηση, αφού συμφωνήσει για τα μέτρα του νέου μνημονίου, να το υιοθετήσει και να το εφαρμόσει. Στην πορεία των πέντε ετών του μνημονίου, η Ελλάδα συμφωνούσε, δεσμευόταν και στην συνέχεια έκανε εκλογές για να αποφύγει να εφαρμόσει δύσκολα μέτρα.
Ο πρόεδρος του Eurogroup κ. Γερούν Ντάισελμπλουμ, τόνισε χθες, ότι η συμφωνία είναι δύσκολη, γιατί έχει πλέον χαθεί η εμπιστοσύνη με την Ελλάδα και όλοι ζητούν εγγυήσεις. Στη σημερινή επανάληψη του Eurogroup, θα πρέπει οι «φίλοι» της Ελλάδας, η Γαλλία, η Ιταλία και η Κύπρος, να πείσουν τους υπολοίπους να κάνουν μια τελευταία υποχώρηση, ώστε η Ελλάδα να διασωθεί πριν να είναι πολύ αργά.

Δεν υπάρχουν σχόλια: