Bloomberg: Ώρα οι δανειστές να σπάσουν τις δικές τους κόκκινες γραμμές
Πρώτη καταχώρηση: 15/07/2015 - 12:36
Τελευταία δημοσίευση: 12:36Οικονομία
Oι πιστωτές της χώρας πρέπει τώρα να παραβιάσουν κάποιες δικές τους κόκκινες γραμμές μετά τον Α. Τσίρπα, σχολιάζει ο οικονομολόγος Μοχάμεντ Ελ Εριάν στο Bloomberg View.
Είναι η δική τους ώρα τώρα, σημειώνει, για να διευκολύνουν την χρηματοδότηση που χρειάζεται η Ελλάδα για να διεξάγει τις μεταρρυθμίσεις της πολιτικής της, έχοντας ήδη "πείσει" τον Έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα να παραβιάσει πολλές από τις κόκκινες γραμμές του ΣΥΡΙΖΑ για την λιτότητα και τις ιδιωτικοποιήσεις.
Για να έχει οποιαδήποτε πιθανότητα επιτυχίας το πακέτο βοήθειας –και οι πιθανότητες δεν είναι υπέρ μιας τέτοιας έκβασης- η Ελλάδα απαιτεί άμεση χρηματοδότηση-γέφυρα για να ανοίξει εκ νέου τις τράπεζές της, να πληρώσει τις ληξιπρόθεσμες οφειλές στο ΔΝΤ και να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της προς την ΕΚΤ στις 20 Ιουλίου.
Μετά από αυτά τα βήματα θα χρειαστεί να ακολουθήσει γρήγορα περισσότερη εξωτερική χρηματοδότηση ούτως ώστε να ανακεφαλαιοποιηθούν οι τράπεζες της και να αντιμετωπιστεί η οικονομική κατάρρευση της χώρας. Και όσο περισσότερο καθυστερεί αυτή η χρηματοδότηση από τους πιστωτές, τόσο μεγαλύτερη είναι η πιθανότητα ο συνολικός λογαριασμός να υπερβεί το ποσό των 86 δισ. ευρώ που συνδέεται με την συμφωνία διάσωσης που επετεύχθη την Δευτέρα.
Οι προκλήσεις των πιστωτών δεν περιορίζονται στην παροχή των μεγάλων ποσών που απαιτεί η Ελλάδα. Είναι επίσης εγκλωβισμένοι από τους όρους της βοήθειας. Λόγω της επισφαλούς οικονομικής και χρηματοπιστωτικής κατάστασης, η εξωτερική χρηματοδότηση της Ελλάδας πρέπει να φέρει ιδιαίτερα ευνοϊκούς όρους, συμπεριλαμβανομένων πολύ χαμηλών επιτοκίων και πολύ μεγάλων περιόδων αποπληρωμής. Επίσης απαιτεί σημαντική περαιτέρω ελάφρυνση του υφιστάμενου χρέους της χώρας, συμπεριλαμβανομένης και της απευθείας διαγραφής.
Η Ελλάδα και οι πιστωτές της πρέπει να αντιμετωπίσουν τρεις αντιξοότητες για να ξεκινήσει αυτή η χρηματοδότηση:
-Η έλλειψη εμπιστοσύνης και αμοιβαίου σεβασμού μεταξύ της Ελλάδας και των πιστωτών της: αυτό, όχι μόνο περιπλέκει τις διαπραγματεύσεις, αλλά καθιστά και δύσκολο να συμβιβαστούν η ανάγκη της Ελλάδας για άμεση χρηματοδότηση και η επιθυμία των πιστωτών για τις εκταμιεύσεις ούτως ώστε να συμβαδίσουν με την επιτυχία της Ελλάδας στην εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων.
-Θέματα κατανομής βαρών μεταξύ πιστωτών: Δεδομένης της βαθιάς αβεβαιότητας για την ικανότητα της Ελλάδας να αποπληρώσει το χρέος της, μεμονωμένοι πιστωτές είναι απρόθυμοι να μεταφέρουν τόσο μεγάλο μέρος του φορτίου χρηματοδότησης. Θα προτιμούσαν να δουν τους άλλους να δανείζουν περισσότερα. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα για την ΕΚΤ και το ΔΝΤ, οι οποίοι ήδη βρίσκονται υπό πίεση από τηΝ Ευρώπη, να επεκτείνουν τα δάνεια που υπερβαίνουν κατά πολύ τις φυσιολογικές εντολές των νομισματικών θεσμικών οργάνων. Η ΕΚΤ γνωρίζει ότι θα κληθεί να παρέχει πάλι έκτακτη ρευστότητα στις ελληνικές τράπεζες και ότι θα είναι δυσάρεστο να αποδεχθεί το αίτημα (ιδιαίτερα χωρίς μια μεγάλη ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, χρηματοδοτούμενη από τους άλλους).
ΔΝΤ
Από την πλευρά του, το ΔΝΤ –στο οποίο η Ελλάδα δεν πλήρωσε και δεύτερη δόση αυτή την εβδομάδα- έχει προειδοποιήσει ότι θα μπορούσε να αποχωρήσει από το ελληνικό πρόγραμμα διάσωσης εάν οι άλλοι πιστωτές δεν προχωρήσουν σε σημαντική ελάφρυνση χρέους. Σε μια ανάλυση που ήρθε στη δημοσιότητα την Τρίτη, το Ταμείο δήλωσε πως το χρέος της Ελλάδας θα είναι βιώσιμο μόνο μέσω "μέτρα ελάφρυνσης που πηγαίνουν πιο μακριά από αυτά που ήταν διατεθειμένη να εξετάσει μέχρι τώρα η Ευρώπη".
-Χρηματοδοτικά μέσα που είναι ανεπαρκώς ευέλικτα: Ακόμη κι αν οι Ευρωπαίοι ηγέτες ήταν πρόθυμοι να καλύψουν τις ανάγκες χρηματοδότησης της Ελλάδας, έχουν ένα περιορισμένο μόνο φάσμα ευέλικτων και χωρίς περιορισμούς εργαλείων για να το κάνουν. Οι περισσότερες δυνατότητες χρηματοδότησης απαιτούν έγκριση από τα εθνικά κοινοβούλια –και η Ελλάδα μπορεί να στηρίζεται σε πολύ περιορισμένη συμπάθεια.
Οι σωρευτικές επιπτώσεις θα είναι να επιδεινωθεί η ατυχής κλίση των Ευρωπαίων πιστωτών στο να κωλυσιεργούν και θα προσπαθήσουν για άλλη μία φορά να μετατοπίσουν μεγάλο μέρος του βάρους στην ΕΚΤ και το ΔΝΤ. Αυτό ενέχει τον κίνδυνο περαιτέρω απροκάλυπτης πολιτικοποίησης που υπονομεύει την αξιοπιστία και την αποτελεσματικότητα των βασικών θεσμικών οργάνων με σημαντικές περιφερειακές και παγκόσμιες αποστολές. Επιπλέον, το ΔΝΤ και η ΕΚΤ δεν δανείζουν με ευνοϊκούς όρους –που σημαίνει, υπό συνθήκες που τους καθιστούν πιο ευνοϊκούς από ό,τι τα δάνεια από την αγορά- σε χώρες όπως η Ελλάδα.
Η πιθανότητα η Ευρώπη να είναι πρόθυμη να αποδεχθεί μέτρα που εδώ και καιρό αντιστέκεται –όπως ο Τσίπρας, ο άλλος αρχιτέκτονας της τελευταίας συμφωνίας, υποχρεώθηκε να κάνει- είναι χαμηλή, προσθέτοντας στις αντιφάσεις και τις ανωμαλίες που η ελληνική τραγωδία θα συνεχίσει να παράγει και οι οποίες αποτρέπουν μια γρήγορη επίλυση.
Πηγή: Bloomberg View, capital.gr
Δείτε επίσης
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου