Κομισιόν: Από τα 12 δισ. του EFSM τα 7 να πάνε στην Αθήνα για δόσεις σε ΕΚΤ και ΔΝΤ
Πρώτη καταχώρηση: 15/07/2015 - 14:08
Τελευταία δημοσίευση: 14:08Οικονομία
Διαθέσιμα για χρήση έχουν απομείνει 12 δισ. ευρώ από τον EFSM, εκ των οποίων 7 δισ. θα χρησιμοποιηθούν για την Ελλάδα, αναφέρει η Κομισιόν δια στόματος του αντιπροέδρου Βάλντις Ντομπρόβσκις και της Επιτρόπου Κορίνα Κρετού, με συμφωνία και της Βρετανίας αρκεί, όπως δηλώνει, να είναι προστατευμένη.
Το βρετανικό υπουργείο Οικονομικών ενέκρινε τη χρήση των κονδυλίων του EFSM για την ελληνική διάσωση εφόσον προστατεύεται η Βρετανία αναφέρουν πληροφορίες.
Τα υπόλοιπα 5 δισ. ευρώ για τις δόσεις του Αυγούστου δεν έχουν αποφασιστεί ακόμα.
Τα δάνεια μέσω του ΕFSM προτείνει ως καλύτερη δυνατή λύση για τη "χρηματοδότηση-γέφυρα" της ελληνικής οικονομίας, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.
Τις επείγουσες χρηματοδοτικές υποχρεώσεις της Ελλάδας για το επόμενο διάστημα και την ανάγκη να βρεθεί λύση για τη «χρηματοδότηση-γέφυρα» της ελληνικής οικονομίας, υπογράμμισε ο αντιπρόεδρος της επιτροπής, Βλάντις Ντομπρόβσκις, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε σήμερα στις Βρυξέλλες, επισημαίνοντας ότι οι διαθέσιμες δυνατές επιλογές βρίσκονται ακόμα υπό διερεύνηση.
Μεταξύ των πλέον δυνατών επιλογών για την κάλυψη των χρηματοδοτικών αναγκών της Ελλάδας, έως ότου τεθεί σε ισχύ το πρόγραμμα στήριξης του ESM, είναι σύμφωνα με τον Βλ. Ντομπρόβσκις, τα διμερή δάνεια, τα κέρδη από τα ελληνικά ομόλογα που έχει αποκομίσει η ΕΚΤ (SMPs) και τα κονδύλια από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSM).
Σύμφωνα με τον Βλ. Ντομπρόβσκις, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υποστηρίζει πως η καλύτερη δυνατή λύση είναι να διατεθούν στην Αθήνα δάνεια μέσω του EFSM, αναγνωρίζοντας ωστόσο, ότι κάποια κράτη-μέλη εκτός ευρωζώνης έχουν ήδη εκφράσει αντιρρήσεις και ανησυχίες. «Η χρήση του EFSM δεν είναι εύκολη επιλογή, αλλά δεν υπάρχουν προφανείς άλλες επιλογές», δήλωσε ο Βλ. Ντομπρόβσκις, σημειώνοντας πως η Επιτροπή εξετάζει πώς θα μπορούσαν να αντιμετωπιστούν οι ανησυχίες των κρατών εκτός ευρωζώνης.
Ως εκ τούτου, η Επιτροπή προτείνει στο Συμβούλιο υπουργών οικονομικών της ΕΕ (Εcofin), τη χρήση του EFSM, δήλωσε ο Βλ. Ντομπρόβσκις «δεδομένου ότι η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη και επείγουσα και δεδομένου του πραγματικού προβλήματος που μπορεί εν δυνάμει να έχει αρνητικές συνέπειες και για τις χώρες μέλη εκτός ευρωζώνης». Ο ίδιος σημείωσε ότι η Επιτροπή θεωρεί ότι δεν αποκλείεται να γίνει δεκτή η πρότασή της.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προτείνει να δώσει στην Ελλάδα ένα δάνειο γέφυρα ύψους 7 δισ. ευρώ για την κάλυψη των χρηματοδοτικών αναγκών της χώρας τον μήνα Ιούλιο χρησιμοποιώντας τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSM), σύμφωνα με ένα έγγραφο της Επιτροπής.
Στην πρόταση, στην οποία είχε πρόσβαση το Ρόιτερς, αναφέρεται πως το δάνειο γέφυρα θα έχει μέγιστη ωρίμανση τους 3 μήνες και θα αποπληρωθεί στον EFSM με χρήματα που η Ελλάδα πρόκειται να λάβει από το ταμείο διάσωσης της ευρωζώνης, τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM), με την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων για το επόμενο τριετές πρόγραμμα στήριξης ύψους 86 δισεκ. ευρώ, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ.
Η πρόταση να χρησιμοποιηθεί ο EFSM για το δάνειο γέφυρα ήταν αμφιλεγόμενη, καθώς η Βρετανία και η Τσεχία ήταν αντίθετες έντονα σ' αυτήν.
Αντίθετα από τον ESM, ο οποίος είναι ένα ταμείο της ευρωζώνης, ο EFSM είναι ένα ταμείο ολόκληρης της ΕΕ, το οποίο υποστηρίζεται από τον προϋπολογισμό της ΕΕ και ως εκ τούτου οι εκταμιεύσεις απ' αυτόν πρέπει να έχουν την έγκριση και των 28 κυβερνήσεων της ΕΕ, αντί των 19 που μετέχουν στην ευρωζώνη.
Ωστόσο, οι αποφάσεις στον EFSM λαμβάνονται με αυξημένη πλειοψηφία, πράγμα που σημαίνει ότι, αν 16 χώρες που αντιπροσωπεύουν το 65% του πληθυσμού της ΕΕ υποστηρίζουν μια εκταμίευση, η θέση τους μπορεί να επικρατήσει έναντι αυτών, όπως η Βρετανία ή η Τσεχία, που ήταν ενάντια στην εκταμίευση.
Σύμφωνα με την πρόταση της Επιτροπής, η Ελλάδα θα λάβει μεμιάς και τα 7 δισεκατομμύρια ευρώ, πράγμα που θα της επιτρέψει να εξαγοράσει τη Δευτέρα τα ομόλογά της που κρατεί η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και να πληρώσει τις ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις της προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.
Η πρόταση της Επιτροπής, η οποία θα τεθεί προς έγκριση αργότερα σήμερα στους υπουργούς Οικονομικών της ΕΕ, καθιστά πάντως σαφές ότι η Ελλάδα μπορεί να πάρει το δάνειο γέφυρα μόνο αν το ελληνικό κοινοβούλιο υιοθετήσει σήμερα ένα πακέτο μεταρρυθμίσεων.
Η χώρα πρέπει επίσης να αρχίσει επισήμως με τον ESM διαπραγματεύσεις για το επόμενο πρόγραμμα στήριξης -- μια διαδικασία που θα μπορούσε να αρχίσει αύριο Πέμπτη ή την Παρασκευή.
Για να εξασφαλισθεί ότι τα 7 δισεκ. θα καταστεί δυνατό να συγκεντρωθούν σύντομα, η Επιτροπή, η οποία θα δανειστεί τα χρήματα, θα μπορέσει να το κάνει μέσω ιδιωτικής τοποθέτησης ομολόγων.
Ενεργοποιείται, επίσης, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προκειμένου να απορροφηθούν ταχύτερα κοινοτικοί πόροι 35 δισ. ευρώ μέχρι το 2020 για την ενίσχυση της ελληνικής οικονομίας.
Πρόκειται για υφιστάμενους πόρους του νέου ΕΣΠΑ καθώς και κονδύλια που προορίζονται για τον αγροτικό τομέα με την Κομισιόν να ανακοινώνει αλλαγές οι οποίες επιτρέπουν την ταχύτερη απορρόφησή τους σε περίοδο σοβαρών προβλημάτων ρευστότητας.
Έτσι, θα απελευθερωθούν νωρίτερα κεφάλαια που αντιστοιχούν στο 5% του προηγούμενου ΕΣΠΑ (2007 – 2013) τα οποία συνήθως διατηρούνταν μέχρι το τέλος της προγραμματικής περιόδου. Επιπλέον, για το προηγούμενο ΕΣΠΑ η κοινοτική συμμετοχή θα φτάνει το 100% του κόστους ενός έργου (από 95% σήμερα).
Με τις δύο αλλαγές προστίθεται στην ελληνική οικονομία άμεση ρευστότητα περί τα 500.000.000 ευρώ, ενώ εξοικονομούνται περί τα δύο δισ. ευρώ από τον κρατικό προϋπολογισμό τα οποία θα έπρεπε να διατεθούν για την κάλυψη της εθνικής συμμετοχής στα κοινοτικά προγράμματα.
Η συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή προβλέπει πως τα πρόσθετα κονδύλια θα διατεθούν για έργα και πρωτοβουλίες στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ.
Η Κομισιόν προωθεί, επίσης, την αύξηση της αρχικής προχρηματοδότησης για τα επιχειρησιακά προγράμματα του νέου ΕΣΠΑ, για την περιόδο 2014 – 2020 κατά 7%.
Δείτε επίσης
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου