"Βόμβες" Βαρουφάκη στο BBC: Οι μεταρρυθμίσεις θα αποτύχουν
Πρώτη καταχώρηση: 18/07/2015 - 11:35
Τελευταία δημοσίευση: 11:35Οικονομία
«Oι οικονομικές μεταρρυθμίσεις θα αποτύχουν», όπως ακριβώς και οι επίσημες συνομιλίες για το τρίτο πακέτο διάσωσης που θα ξεκινήσουν... δήλωσε χαρακτηριστικά ο Γιάνης Βαρουφάκης, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο BBC.
Μάλιστα ο πρώην υπουργός Οικονομικών τόνισε με έμφαση πως «η Ελλάδα αποτέλεσε αντικείμενο ενός προγράμματος που θα μείνει στην ιστορία ως η μεγαλύτερη καταστροφή της μακροοικονομικής διαχείρισης».
Το γερμανικό κοινοβούλιο ενέκρινε την έναρξη των διαπραγματεύσεων την Παρασκευή.
Το σχέδιο διάσωσης θα μπορούσε να ανέλθει 86 δισ. ευρώ με αντάλλαγμα σκληρά μέτρα λιτότητας.
Σε μια καταδικαστική αξιολόγηση, ο κ Βαρουφάκης, δήλωσε: «Αυτό το πρόγραμμα θα αποτύχει απ' όποιον προσπαθήσει να το υλοποιήσει».
Ερωτηθείς πόσο καιρό θα κάνει για να φανεί η αποτυχία ο Γιάνης Βαρουφάκης απάντησε πως: «Έχει αποτύχει ήδη».
Ο κ. Βαρουφάκης παραιτήθηκε ως μια συμφιλιωτική χειρονομία προς τους υπόλοιπους υπουργούς Οικονομικών της ευρωζώνης με τους οποίους συγκρούονταν συχνά.
Εκείνος άλλωστε είχε αναφέρει στον Αλέξη Τσίπρα πως δεν πιστεύει στο σχέδιο διάσωσης αλλά ο Έλληνας Πρωθυπουργός δεν είχε άλλη επιλογή από το να το υπογράψει.
«Μας δόθηκε μια επιλογή μεταξύ εκτέλεσης και υποταγής. Κι εκείνος αποφάσισε ότι συνθηκολόγηση ήταν η απόλυτη στρατηγική.»
Ο κ. Τσίπρας ανακοίνωσε τον ανασχηματισμό του υπουργικού συμβουλίου, απομακρύνοντας υπουργούς που καταψήφισαν τις μεταρρυθμίσεις στο κοινοβούλιο αυτήν την εβδομάδα.
Ο υπουργός Ενέργειας Παναγιώτης Λαφαζάνης, ένας από τους σκληροπυρηνικούς αντάρτες, ήταν μεταξύ εκείνων που αντικαθίστανται.
Αλλά ο κ. Τσίπρας επέλεξε να μην φέρει τεχνοκράτες ή πολιτικούς της αντιπολίτευσης ως αντικαταστάτες.
Ως αποτέλεσμα, λέει το BBC Mark Lobel στην Αθήνα, ο κ Τσίπρας θα προεδρεύσει υπουργών, οι οποίοι, όπως και ο ίδιος, τρέφουν σοβαρές αμφιβολίες σχετικά με το πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων.
Η Ελλάδα πρέπει να περάσει περαιτέρω μεταρρυθμίσεις την ερχόμενη Τετάρτη για να εξασφαλίσει τη διάσωση.
Η Γερμανία ήταν η τελευταία από τις χώρες της ευρωζώνης που χρειάζονταν να λάβει την κοινοβουλευτική έγκριση για την έναρξη των συνομιλιών με την Ελλάδα.
Ο επικεφαλής του Eurogroup των υπουργών Οικονομικών, Γερούν Ντάισελμπλουμ έχει προειδοποιήσει ότι η διαδικασία δεν θα είναι εύκολη, λέγοντας ότι αναμένεται οι διαπραγματεύσεις να διαρκέσουν τέσσερις εβδομάδες.
Ορισμένες ελληνικές τράπεζες θα μπορούσαν να ανοίξει εκ νέου τη Δευτέρα, αφού η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) αύξησε το επίπεδο της έκτακτης χρηματοδότησης μέσω του ELA.
Ξεχωριστά, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ενέκρινε τη γεφύρωση δάνειο 7 δισ. ευρώ για την Ελλάδα από το πανευρωπαϊκό ταμείο έκτακτης ανάγκης.
Το δάνειο εγκρίθηκε κατ 'αρχήν από τους υπουργούς της ευρωζώνης την Πέμπτη και τώρα έχει το πράσινο φως από όλα τα κράτη εκτός της ζώνης του ευρώ.
Αυτό σημαίνει ότι τώρα η Ελλάδα θα είναι σε θέση να εξοφλήσει τα χρέη σε δύο από τους πιστωτές της, δηλαδή την ΕΚΤ και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ), που πρέπει να καταβληθούν τη Δευτέρα...
ΠΗΓΗ: enikonomia.gr
Διαβάστε επίσης
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου