Πέμπτη 16 Ιουλίου 2015

Οι τραπεζικές κινήσεις πριν από τα stress tests

Οι τραπεζικές κινήσεις πριν από τα stress tests

Πρώτη καταχώρηση: 16/07/2015 - 09:38
Τελευταία δημοσίευση: 10:06Οικονομία
Οι τραπεζικές κινήσεις πριν από τα stress tests
Σε κατάσταση «συναγερμού» βρίσκονται τα τραπεζικά επιτελεία, σχεδιάζοντας τις επόμενες κινήσεις τους, που περιλαμβάνουν πωλήσεις θυγατρικών τους, σε Ελλάδα και Βαλκάνια, οι οποίες θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί πριν από τα stress tests.
Στόχος των τραπεζών είναι να χρειαστούν όσο το δυνατόν λιγότερα κεφάλαια στο πλαίσιο της νέας τους ανακεφαλαιοποίησης, να διασφαλίσουν τη βιωσιμότητά τους, αλλά και να δημιουργήσουν συνθήκες που θα επιτρέψουν την κάλυψη των κεφαλαιακών τους αναγκών από ιδιώτες (όπως είναι γνωστό, για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών προβλέπεται ποσό 25 δισ. ευρώ, το οποίο θα λάβει το Δημόσιο από τον ESM με την υπογραφή της νέας συμφωνίας).
Στο μεταξύ, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αναμένεται σήμερα το πρωί να απελευθερώσει ρευστότητα προς τις ελληνικές τράπεζες μέσω του ELA, αφού θα έχει ψηφιστεί από τη Βουλή το πρώτο πακέτο μέτρων. Αυτός είναι και ο λόγος που παρατείνεται και σήμερα Πέμπτη η τραπεζική αργία (με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου), με το όριο αναλήψεων να παραμένει στα 60 ευρώ.
Ωστόσο από σήμερα στα περίπου 1.250 υπό λειτουργία υποκαταστήματα, ιδιώτες και επιχειρήσεις θα μπορούν να πραγματοποιούν διευρυμένες συναλλαγές και κυρίως εξόφληση οφειλών προς τράπεζες (πληρωμές δανείων και καρτών), ασφαλιστικές εταιρείες, ΔΕΚΟ και Δημόσιο. Επίσης, να καταθέτουν μετρητά ή να δίνουν εντολές μεταφοράς κεφαλαίων από τραπεζικό λογαριασμό για πληρωμές προς ΔΕΚΟ, Δημόσιο και ασφαλιστικούς φορείς ή ασφαλιστικές εταιρείες.
Εκθεση Κομισιόν
Την ίδια ώρα, στην Εκθεση της Κομισιόν (με ημερομηνία 10 Ιουλίου) περιγράφεται με «μελανά» χρώματα η κατάσταση των ελληνικών τραπεζών, καθώς χωρίς την υποστήριξη από τον ESM οι κίνδυνοι για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα στην Ελλάδα δεν θα είναι διαχειρίσιμοι και ο τραπεζικός κλάδος αναπόφευκτα θα καταρρεύσει.
Με απουσία στήριξης από τη χρηματοδότηση της ΕΚΤ, οι ελληνικές τράπεζες αναπόφευκτα θα καθίσταντο αφερέγγυες και θα έπρεπε να παραμείνουν κλειστές, με τους καταθέτες να μην έχουν πρόσβαση στα χρήματά τους, ενώ η ελληνική οικονομία θα αντιμετώπιζε περαιτέρω βίαιη ύφεση.
Αναφορικά με τη ρευστότητα των τραπεζών επισημαίνεται ότι στο πρώτο 5μηνο του 2015 έχασαν καταθέσεις 30 δισ. ευρώ (δηλαδή το 19%), η χρηματοδότησή τους από την ΕΚΤ αυξήθηκε σε πάνω από 116,4 δισ. ευρώ, ενώ η χρήση του ELA, από μηδενική τον Δεκέμβριο του 2014, έφτασε στα 78 δισ. ευρώ στα τέλη Μαΐου 2015.
Μεγάλη είναι και η επιδείνωση του ενεργητικού τους, λόγω της απότομης ανόδου των καθυστερούμενων οφειλών. Στα τέλη Μαρτίου 2015 το 36% των συνολικών δανείων των τραπεζών είχαν καταχωρισθεί ως μη εξυπηρετούμενα και 8% ως ρυθμισμένα.
«Υπ΄ αυτές τις συνθήκες, η κεφαλαιακή βάση των τραπεζών έχει διαβρωθεί και μέχρι τα τέλη του α΄ τριμήνου 2015, ο δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας CET1 για τον κλάδο διαμορφωνόταν στο 12,5% σε επίπεδο ομίλων και 14,4% σε επίπεδο τραπεζών», αναφέρεται στην Εκθεση και ακόμα σημειώνεται ότι: οι αρνητικές συνθήκες για την κεφαλαιακή επάρκεια των τραπεζών επιδεινώνονται με την επιβολή των capital controls, καθώς επαυξάνεται η αδυναμία και η διάθεση των δανειοληπτών να αποπληρώσουν τα δάνειά τους και άρα αναμένεται περαιτέρω ισχυρή αύξηση των δεικτών μη εξυπηρετούμενων δανείων.
Πηγή: Έθνος

Δείτε επίσης:


Δεν υπάρχουν σχόλια: