Βαρουφάκης: Ο πιο δαπανηρός ανασχηματισμός κυβέρνησης στην ελληνική ιστορία
Πρώτη καταχώρηση: 05/10/2015 - 20:16
Τελευταία δημοσίευση: 08:40Οικονομία
«Ο πιο δαπανηρός ανασχηματισμός κυβέρνησης στην ελληνική ιστορία», είναι ένας τρόπος που μπορεί να περιγράψει κανείς το εκλογικό αποτέλεσμα της 20ης Σεπτεμβρίου, γράφει ο πρώην υπουργός Οικονομικών, Γιάνης Βαρουφάκηςστο Project Syndicate.
Με μικρές εξαιρέσεις, οι ίδιοι υπουργοί επέστρεψαν στις ίδιες θέσεις, με κυβέρνηση που απαρτίζεται από τα ίδια κόμματα, με τη διαφορά ότι οι ΑΝΕΛ σε αυτές τις εκλογές έλαβαν μικρότερο ποσοστό ψήφων. Ωστόσο η συντριπτική μείωση των ψηφοφόρων δείχνει την αλλαγή της διάθεσης ου κόσμου, ο Βαρουφάκης υπογραμμίζει.
«Τον περασμένο Ιανουάριο στάθηκα μαζί με τον Αλέξη Τσίπρα και ζητήσαμε από τον ελληνικό λαό να μας στηρίξει στον αγώνα μας ενάντια στα μνημόνια που οδήγησαν τη χώρα σε μια μαύρη τρύπα, η οποία λειτουργεί ως πρότυπο για τις πολιτικές λιτότητας σε όλη την Ευρώπη. Ωστόσο, η κυβέρνηση που επέστρεψε στις 20 Σεπτεμβρίου έχει σκοπό την υλοποίηση του πιο τοξικού μνημονίου»
Σύμφωνα με τον πρώην υπουργό, ο κ.Τσίπρας γνωρίζει ότι η κυβέρνηση του κάνει πατινάζ σε στρώμα λεπτού πάγου, ενός δημοσιονομικού προγράμματος που δεν μπορεί να πετύχει και μια ατζέντα μεταρρυθμίσεων που απεχθάνονται οι υπουργοί του καθώς και ότι η υλοποίηση των ρυθμίσεων αυτών θα δοκιμάσει την υπομονή του λαού.
«Η κυβέρνηση Τσίπρα έχει δεσμευτεί να υλοποιήσει μία σειρά σκληρών μέτρων. Πέραν από την σκληρή φορολογία, η κυβέρνηση αυτή έχει συμφωνήσει στοκούρεμα των συντάξεων και στο ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας. Ο κ.Τσίπρας θα επιχειρήσει να απαλύνει αυτό το τσουνάμι του πόνου με δύο γραμμές άμυνας. Η πρώτη είναι η μείωση του χρέους και η δεύτερη βασίζεται στην υπόσχεση μιας «παράλληλης» ατζέντας με στόχο τη βελτίωση των χειρότερων επιπτώσεων του προγράμματος της τρόικας. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η ελληνική κυβέρνηση θα κερδίσει ένα κούρεμα του χρέους. Ένα μη πληρωμένο χρέος είναι μια μορφή κουρέματος. Ήδη οι δανειστές της Ελλάδας έχουν προχωρήσει δύο φορές σε κούρεμα του χρέους, την άνοιξη του 2012 και τον Δεκέμβριο. Ωστόσο και τις δύο φορές το κούρεμα του χρέους ήταν πολύ μικρό.»
Η ερώτηση που έχει να αντιμετωπίσει η κυβέρνηση Τσίπρα είναι εάν το επόμενο κούρεμα θα είναι πιο «θεραπευτικό» από τα δύο προηγούμενα, συνεχίζει ο Βαρουφάκης.
«Πρόσφατα ο επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ σε συνέντευξη του στους Financial Times δήλωσε πως η Ελλάδα δεν χρειάζεται κούρεμα του χρέους σε αντίθεση με το ΔΝΤ που κρίνει πως το κούρεμα είναι απαραίτητο. Αν όμως το πρόσφατο παρελθόν αποτελεί οδηγό για το εγγύς μέλλον, οι απόψεις του ΔΝΤ είναι χαλκευμένες. Επομένως σύμφωνα με τα παραπάνω, η κυβέρνηση Τσίπρα μένει μόνο με τη δεύτερη γραμμή άμυνας» ο ίδιος σημειώνει.
Δείτε επίσης
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου