ΕΠΑΝΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ
Συντάξεις: Ξεκινά το «κούρεμα» με μείωση έως 50% στο μέρισμα 250 χιλιάδων συνταξιούχων
Πράσινο φως για να προχωρήσει με αναλογιστική μελέτη στον επανυπολογισμό όλων των μερισμάτων που λαμβάνουν σήμερα περίπου 250.000 συνταξιούχοι του Δημοσίου, πήρε το Μετοχικό Ταμείο Πολιτικών Υπαλλήλων από το υπουργείο Εργασίας.
Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΝΤ1, η εξέλιξη αυτή θα φέρει κλιμακωτό ψαλίδι που θα ξεκινά από 20% για όσους αποχώρησαν με σύνταξη από το Δημόσιο και πήραν το μέρισμα άνω των 60 ή 65 ετών, ενώ για όσους συνταξιοδοτήθηκαν από τα 50 το κούρεμα του μερίσματος θα φτάσει μέχρι και το 50%.
Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι εξετάζεται η καταβολή του βοηθήματος στους νέους μερισματούχους να συνδυαστεί με πιο αυστηρό ηλικιακό κριτήριο και το μέρισμα να αρχίσει να καταβάλλεται όχι κατά τη συνταξιοδότησή τους, αλλά από μια ηλικία και μετά, π.χ το 60ό έτος, ή να καταβάλλεται εξαρχής ένα πολύ μικρό ποσό που θα αυξάνει ανάλογα με την ηλικία του συνταξιούχου.
Για παράδειγμα, εργαζόμενος που βγήκε στη σύνταξη στα 55 θα παίρνει το 50% του μερίσματος, όταν θα φτάνει τα 60 θα παίρνει το υπόλοιπο 25% και στα 67% το υπόλοιπο 25%.
Το Ταμείο έχει έλλειμμα 246 εκατ. ευρώ και μετά βίας πλήρωσε τα μερίσματα στο τέλος Οκτωβρίου.
Σύμφωνα με τον Ελεύθερο Τύπο, τις περισσότερες απώλειες από τον επανυπολογισμό των 250.000 μερισμάτων θα έχουν όσοι λαμβάνουν άνω των 500 ευρώ ενώ μικρότερες θα είναι οι περικοπές για όσους βρίσκονται στα κατώτατα όρια με ποσά της τάξης των 90 ως 120 ευρώ το μήνα.
Εν τω μεταξύ, στην τελική ευθεία βρίσκονται οι διαδικασίες για τη σύνταξη του νέου ασφαλιστικού με την αναζήτηση ισοδύναμων. Αν αυτά δεν βρεθούν τότε θα υπάρξει γενναίο κούρεμα στις επικουρικές έως 8%
Τα τρία κριτήρια, πάντως, για τη μείωση στις συντάξεις είναι:
Η ηλικία αποχώρησης από την εργασία
Ο χρόνος ασφάλισης κάθε συνταξιούχου
Και το ποσοστό αναπλήρωσης της σύνταξης, το ποσό που πήραν δηλαδή σε σχέση με τον μισθό τους.
Η ηλικία αποχώρησης από την εργασία
Ο χρόνος ασφάλισης κάθε συνταξιούχου
Και το ποσοστό αναπλήρωσης της σύνταξης, το ποσό που πήραν δηλαδή σε σχέση με τον μισθό τους.
«ΨΑΛΙΔΙ» ΚΑΙ ΚΑΤΩ ΑΠΟ 1.000 ΕΥΡΩ
Τα εφιαλτικά σενάρια για τις συντάξεις - Ποιες θα περικοπούν, με ποια κριτήρια
Πρώτα θα πληγούν οι συντάξεις κάτω των 1.000 ευρώ με το νέο ασφαλιστικό υποστήριξε μιλώντας στην "Κοινωνία Ώρα MEGA" ο Αλέξης Μητρόπουλος.
Όπως τόνισε, εάν εφαρμοστεί ολόκληρη η ατζέντα του ασφαλιστικού, "τότε θα πάμε σε μεγάλες μειώσεις για όλους τους συνταξιουχους" για "μικρές, μεσαίες και ανώτερες" συντάξεις ενώ συμπλήρωσε ότι "με τις επτά ρυθμίσεις του πρώτου εφαρμοστικού νόμου του τρίτου μνημονίου, οι πρώτες που θα πληγούν και θα πληγούν περισσότερο είναι οι συντάξεις κάτω των 1.000 ευρώ".
Ανέφερε πως "το ασφαλιστικό ισορροπεί πάνω σε σχοινί, έχουμε ισορροπία τρόμου" σημειώνοντας ότι οι εκκρεμούσες συντάξεις χρηματοδοτούν τις καταβαλλόμενες.
Τόνισε πως τα τελευταία τρία χρόνια πάγωσε η καταβολή του εφάπαξ "όπου εκκρεμούν 61.000 ή κόστους 1,8 δισ. ευρώ", ενώ μίλησε για 4,5 δισ. ευρώ που αναλογούν στις 391.000 εκκρεμούσες συντάξεις -κύριες, επικουρικές, μεριματικές και εφάπαξ- ποσά τα οποία ζητούνται αλλά δεν καταβάλλονται.
Επισήμανε ότι υπάρχει πίεση των δανειστών να ισχύσει η ρήτρα μηδενικού ελλείμματος τόσο στις επικουρικές όσο και στις κύριες συντάξεις.
Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με τα «Νέα» ο επανυπολογισμός των συντάξεων από την αρχή θα φέρει εξοικονόμηση 900 εκατ. ευρώ αλλά και μεγάλες μειώσεις. Το σχέδιο Κατρούγκαλου για το νέο ασφαλιστικό θα βασίζεται σε έναν αλγόριθμο που θα ονομάζεται κοινωνικός συντελεστής και θα λαμβάνει υπόψιν του 3 κριτήρια για τις περικοπές συντάξεων τα οποία θα είναι τα εξής:
- Την ηλικία που αποχώρησαν οι ασφαλισμένοι
- Τον χρόνο ασφάλισης που είχαν.
- Το ύψος της σύνταξης που πήραν σε σχέση με τον μισθό τους
Στο στόχαστρο μπαίνουν όσοι έχουν λίγα έτη ασφάλισης, αλλά και όσοι συνταξιοδοτήθηκαν σε μικρή ηλικία.
Παράλληλα όμως, θα δουν τη σύνταξή τους να μειώνεται και όσοι είναι ασφαλισμένοι σε ειδικά ταμεία και παίρνουν υψηλούς μισθούς, έχοντας όμως λίγα έτη ασφάλισης και υψηλά ποσοστά αναπλήρωσης.
Στόχος πάντως της κυβέρνησης παραμένει η μνημονιακή δέσμευση για μείωση των δαπανών κατά 3,5 δισ. ευρώ.
Παράλληλα όμως, θα δουν τη σύνταξή τους να μειώνεται και όσοι είναι ασφαλισμένοι σε ειδικά ταμεία και παίρνουν υψηλούς μισθούς, έχοντας όμως λίγα έτη ασφάλισης και υψηλά ποσοστά αναπλήρωσης.
Στόχος πάντως της κυβέρνησης παραμένει η μνημονιακή δέσμευση για μείωση των δαπανών κατά 3,5 δισ. ευρώ.
ΣΤΟΝ «ΑΕΡΑ» Ο ΠΡΟΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ
Δεν εκδίδουν νέες συντάξεις τα Ταμεία - Στα συρτάρια 330.000 αιτήσεις και 61.000 εφάπαξ
Πρωτοφανής για χώρα της ΕΕ είναι η συσσώρευση εκκρεμών αιτήσεων συνταξιοδότησης αφού τα Ασφαλιστικά Ταμεία έχουν «φρακάρει» από τις 330.000 αιτήσεις για έξοδο σε σύνταξη ενώ εκκρεμούν και 61.000 αιτήσεις για εφάπαξ!
Όπως εξηγεί ο πρόεδρος της ΕΝΥΠΕΚΚ (Ένωση για την Υπεράσπιση της Εργασίας και του Κοινωνικού Κράτους) Αλέξης Μητρόπουλος, εκκρεμούν συγκεκριμένα:
α) 173.000 αιτήσεις για κύρια σύνταξη συνολικού κόστους περίπου 2 δισ. ευρώ (80.000 αιτήσεις στο ΙΚΑ, 33.000 στον ΟΑΕΕ, 30.000 στον ΟΓΑ, 15.000 στο Δημόσιο και 15.000 αιτήσεις στα υπόλοιπα Ταμεία Κύριας Σύνταξης).
β) 130.000 αιτήσεις για έκδοση επικουρικής σύνταξης (126.000 στο ΙΚΑ και το ΕΤΕΑ και 5.000 αιτήσεις στα λοιπά Ταμεία Επικούρησης, με συνολικό κόστος 600 εκατ. ευρώ)
γ) 25.000 αιτήσεις χορήγησης μερίσματος συνολικού κόστους 100 εκατ. ευρώ
δ) 61.000 αιτήσεις χορήγησης επιδόματος εφάπαξ συνολικού κόστους 1,8 δισ. ευρώ.
Εξηγώντας ότι το κόστος αγγίζει τα 4,5 δισ. ευρώ, καλεί την κυβέρνηση «αντί να συνομολογεί με τους δανειστές περαιτέρω μείωση της κρατικής επιχορήγησης προς τα Ταμεία, ύψους 2,3 δισ. ευρώ για τα έτη 2015-2016», να διεκδικήσει άμεσα υπέρ των Ταμείων και το υπόλοιπο του ποσού των 15 δισ. ευρώ που δεν διέθεσε στην ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου