Ντάισελμπλουμ: Το ασφαλιστικό σύστημα στην Ελλάδα πρέπει να γίνει βιώσιμο
Πρώτη καταχώρηση: 15/12/2015 - 13:37
Τελευταία δημοσίευση: 13:37Οικονομία
"Βρίσκομαι για πρώτη φορά σε συζήτηση στην ολομέλεια και αισθάνομαι λίγο φοβισμένος", δήλωσε ο πρόεδρος του Eurogroup,Γερούν Ντάισελμπλουμ, στην έναρξη της παρέμβασής του στην ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο.
Δείτε τη συνέχεια στο enikonomia.gr
Δείτε επίσης:
Ντάισελμπλουμ: Το ασφαλιστικό σύστημα στην Ελλάδα πρέπει να γίνει βιώσιμο
Πρώτη καταχώρηση: 15/12/2015 - 13:30
Τελευταία δημοσίευση: 13:30Επικαιρότητα
Βρίσκομαι για πρώτη φορά σε συζήτηση στην ολομέλεια και αισθάνομαι λίγο φοβισμένος», δήλωσε ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, στην έναρξη της παρέμβασής του στην ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο.
Ο κ. Ντάισελμπλουμ αναφέρθηκε στις οικονομικές προτεραιότητες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά και όσα αποκόμισε από την κρίση που έχουν πλήξει χώρες της Ευρωζώνης.
«Ένα από τα πράγματα που μάθαμε κατά τη διάρκεια της κρίσης είναι ότι οι χώρες της Ευρωζώνης θα πρέπει να είναι πολύ προσεκτικές για τις συνέπειες. Η επιτυχία εξαρτάται από την εφαρμογή των συστάσεων σε εθνικό επίπεδο», δήλωσε ο κ. Ντάισελμπλουμ.
Επισήμανε πως η κάθε χώρα φέρει την ευθύνη της, ενώ σχετικά με την αναφέρθηκε στο ασφαλιστικό. «Το ασφαλιστικό σύστημα πρέπει να γίνει βιώσιμο και ειδικά στην Ελλάδα, αν πρόκειται να υπάρχει διασφάλιση και στο μέλλον.
Βέβαια πρέπει να γίνουν και κάποια πράγματα από την Ευρώπη».
Παράλληλα τόσο ο κ. Ντάισελμπλουμ όσο και ο ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ πιέζουν για την δημιουργία ευρωπαϊκού ταμείου εγγύησης των τραπεζικών καταθέσεων ώστε να να τονωθεί η οικονομία της Ευρωζώνης, στην οποία είναι σθεναρά αντίθετη η Γερμανία.
«Είμαι πεπεισμένος ότι η σύσταση και ολοκλήρωση της τραπεζικής ένωσης θα είναι πιο σημαντική για την οικονομική ανάκαμψη τώρα από οποιαδήποτε άλλα σχέδια», δήλωσε ο Ντάισελμπλουμ στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
«Τι θα μπορούσε να είναι πιο επείγον από την προστασία των αποταμιεύσεων των πολιτών μας και την ενίσχυση της εμπιστοσύνης τους στο τραπεζικό σύστημα;» δήλωσε ο Γιούνκερ, επαναλαμβάνοντας την έκκλησή του για την επίτευξη γρήγορης συμφωνίας για το θέμα αυτό.
Μία πανευρωπαϊκή εγγύηση για τους καταθέτες θεωρείται από πολλούς, ως αναγκαίο συμπλήρωμα στα υφιστάμενα εθνικά πλαίσιο εγγυήσεων, τα οποία σε ορισμένες χώρες μπορεί να μην αρκούν για να προστατεύσουν τις καταθέσεις έως τις 100.000 ευρώ, όπως απαιτούν οι κανόνες της ΕΕ, αναφέρει δημοσίευμα του Reuters.
Τον περασμένο μήνα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε τη σύσταση ενός ευρωπαϊκού ταμείου εγγύησης των καταθέσεων, το οποίο θα προστάτευε πλήρως τους καταθέτες της Ευρωζώνης έως το 2024, αντικαθιστώντας σταδιακά τα εθνικά ταμεία από το 2017.
Οι ηγέτες των 28 χωρών της ΕΕ θα συζητήσουν πώς θα υπάρξει πρόοδος στο θέμα της τραπεζικής ένωσης κατά τη σύνοδο κορυφής τους στις Βρυξέλλες κατά την τρέχουσα εβδομάδα.
«Η δουλειά πρέπει να προχωρήσει γρήγορα όσον αφορά την ολοκλήρωση της τραπεζικής ένωσης για να αυξηθεί η χρηματοπιστωτική σταθερότητα στην Ευρωζώνη», αναφέρεται στο σχέδιο των συμπερασμάτων της συνόδου κορυφής, που στηρίζει μία «σταδιακή εισαγωγή» του ευρωπαϊκού πλαισίου ασφάλισης των καταθέσεων, όπως αναφέρει το Reuters.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου