Οι νίκες, οι ήττες και τα νέα μέτρα
Νέα μέτρα για την τριετία 2016-2018 ζητούν οι δανειστές δηλώνει ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, που υπογραμμίζει χαρακτηριστικά ότι «στην διαπραγμάτευση θα υπάρχουν και νίκες και ήττες».
Ωστόσο, ο υπουργός Οικονομικών σε συνέντευξη στην «Καθημερινή» εμφανίζεται αισιόδοξος ότι η κυβέρνηση θα ξεπεράσει τον νέο σκόπελο των διαπραγματεύσεων με τους πιστωτές.
Σε ό,τι αφορά την επίλυση του ασφαλιστικού που βρίσκεται στη διακεκαυμένη ζώνη της αντιπαράθεσης δανειστών και κυβέρνησης, ο κ. Τσακαλώτος τονίζει:
«Υπάρχουν στρεβλώσεις που πρέπει να διορθωθούν, ειδικές περιπτώσεις που πρέπει να επανεξεταστούν και το ασφαλιστικό σύστημα να καταστεί βιώσιμο μεσοπρόθεσμα».
Η στρατηγική που θα παρουσιάσει η κυβέρνηση οφείλει να απαντήσει και στα δύο σκέλη -των στρεβλώσεων και της βιωσιμότητας-, που όμως και τα δύο είναι αποτέλεσμα πολιτικών δεκαετιών, ανέφερε ο ίδιος.
Για την χρηματοδότηση του ασφαλιστικού λέει ότι «εξετάζουμε διάφορα σενάρια και έχουμε πρώτη και δεύτερη γραμμή στην διαπραγμάτευση».
Σημείωνει ότι το ΔΝΤ έχει διαφορετική εκτίμηση για την απόδοση των δημοσιονομικών μέτρων και δεν έχει πεισθεί για πως θα επιτευχθεί ο στόχος του 3,5% πρωτογενές πλεόνασμα για το 2018, κάτι που θα είναι μέρος της διαπραγμάτευσης για το κλείσιμο της πρώτης αξιολόγησης.
Όσον αφορά την ενδεχόμενη αποχώρηση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου από το πρόγραμμα ο κ. Τσακαλώτος υπογραμμίζει ότι «η διαμάχη υπερβαίνει το ελληνικό ζήτημα».
Επισημαίνει ότι το ΔΝΤ έχει από τη μία έχει πολύ σκληρές νεοφιλελεύθερες θέσεις για τα οικονομικά και κοινωνικά ζητήματα οπότε δύσκολα θα μπορούσε να είναι συμμάχος μίας αριστερής κυβέρνησης και από την άλλη πιέζει τους Ευρωπαίους για μία ευνοϊκή λύση για το χρέος.
Ο υπουργός υποστηρίζει πως οι Ευρωπαίοι κατανοούν κάπως καλύτερα τα ευαίσθητα κοινωνικά ζητήματα, αλλά αδυνατούν να κατανοήσουν το θέμα του χρέους ως υπερεθνικό πρόβλημα.
Σε ερώτηση για την πρόταση του ΣΕΒ για σταθερό φορολογικό σύστημα για δέκα χρόνια με χαμηλό συντελεστή για τις μεγάλες επενδύσεις άνω των 100 εκατομμυρίων ευρώ, απαντάει ότι «χρειάζεται ένα σταθερό φορολογικό σύστημα, όχι όμως τόσο σταθερό που να μην επιτρέπει αλλαγές για πράγματα που δεν μπορούν να προβλεφθούν.
Σημειώνει δε ότι δεν έχει πειστεί ότι ο χαμηλός φορολογικός συντελεστής είναι το κυρίαχο που εμποδίζει τις μεγάλες επενδύσεις και προσθέτει ότι πιο σημαντικό είναι η σταθερότητα του συστήματος, η αντιμετώπιση της διαφθοράς καθώς και να ξέρεις σε ποιούς τομείς θέλεις να επενδύσεις.
Επανέλαβε αναφέρει ότι για την αριστερά το μεγάλο τεστ είναι κατά πόσο μπορεί να ενσωματώσει την συμφωνία με τους δανειστές σε ένα σχέδιο εξόδου από την κρίση που να ανοίγει δρόμο στις κοινωνικές ομάδες που έχουν υποφέρει μετά το 2009.
Έτος καμπής το 2016
Από την δική του ππλευρά, ο Γιώργος Χουλιαράκης υποστηρίζει ότι οι μεταρρυθμίσεις στο ασφαλιστικό και η επίτευξη των στόχων του προϋπολογισμού θα επιτευχθούν χωρίς νέα μέτρα.
Σε συνέντευξη του στο «Βήμα» συμπληρώνει πως οι παραπάνω μεταρρυθμίσεις «αποτελούν προϋπόθεση για την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης», η οποία θα συνοδευτεί με μείωση του κόστους δανεισμού των τραπεζών, την εκταμίευση 2 δισ. ευρώ και την έναρξη της συζήτησης για την αναδιάρθρωση του χρέους.
Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών εκτιμάει πως το 2016 θα είναι έτος καμπής για την ελληνική οικονομία, με την άρση των ασφυκτικών περιοριστικών μέτρων και την έναρξη μιας βιώσιμης ανάκαμψης με υψηλούς ρυθμούς μεγένθυσης.
Επανέλαβε ότι η πλήρης άρση των capiral controls στο τέλος του α΄εξαμήνου και η διευθέτηση του δημοσίου χρέους, θα αποκαστήσουν τις ομαλές συνθήκες ρευστότητας και του κλίματος εμπιστοσύνης μετά το καλοκαίρι.
Το σχέδιο του, για την έξοδο της οικονομίας από την κρίση θα υλοποιηθεί βήμα- βήμα, αρχής γενομένης με τον σκληρό κύκλο των διαπραγματεύσεων για τις αλλαγές στο ασφαλιστικό και την εξοικονόμηση 1,8 δισ. ευρώ από το σύστημα.
Θέλει να διασφαλίσει μικρό πρωτογενές πλεόνασμα στον προϋπολογισμό και ανησυχεί για τις δαπάνες που προκαλεί το προσφυγικό ζήτημα στη χώρα.
Για το μεσοπρόθεσμο πλαίσιο δημοσιονομικής πολιτικής 2017-2020 δήλωσε ότι επιδίωξη είναι η σύζευξη της δημοσιονομικής ισορροπίας με την οικονομική ανάκαμψη, με τρόπο κοινωνικά δίκαιο που θα ανακατανείμει το κόστος της προσαρμογής αλλά και τα οφέλη της επερχόμενης ανάκαμψης υπέρ των κοινωνικά ευάλωτων.
Ο κ. Χουλιαράκης μιλώντας για την πολιτική πρακτική του ΣΥΡΙΖΑ και την εμπειρία του τελευταίου έτους, σημειώνει ότι αποτελεί αντικείμενο ιστορικής έρευνας για τους μελετητές, των ορίων μιας αριστερής διακυβέρνησης σε ένα περιβάλλον οικονομικής ολοκλήρωσης με δυσμενείς διεθνής πολιτικούς περιορισμούς.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου