Τρίτη 12 Ιουλίου 2016

ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ ΑΝΑΚΑΜΨΗΣ ΣΕΒ: Αυξάνεται η αβεβαιότητα λόγω του Brexit

ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ ΑΝΑΚΑΜΨΗΣ

ΣΕΒ: Αυξάνεται η αβεβαιότητα λόγω του Brexit

ΣΕΒ: Αυξάνεται η αβεβαιότητα λόγω του Brexit

Tην εξασθένηση των προοπτικών ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας λόγω του Brexit και της αστάθειας που δημιουργεί στην Ευρώπη επισημαίνουν οι αναλυτές του ΣΕΒ στο μηνιαίο δελτίο για την ελληνική οικονομία, το οποίο κυκλοφόρησε χθες.
Όπως τονίζουν στο δελτίο, οι συνέπειες του Brexit τόσο σε οικονομικό επίπεδο όσο και σε γεωπολιτικό για την Ευρώπη δεν έχουν ακόμα αποσαφηνιστεί. Η πτώση της στερλίνας έναντι του ευρώ, η υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας, αλλά και η διεύρυνση της διαφοράς αποδόσεων των ομολόγων των χωρών της νότιας Ευρώπης σε σχέση με τα γερμανικά ομόλογα αυξάνουν την αβεβαιότητα, την ώρα που η εύθραυστη ελληνική οικονομία παρουσιάζει μεικτές τάσεις.
Τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν τον τελευταίο μήνα αντανακλούν την αισιοδοξία που έχει δημιουργήσει στην αγορά η συμφωνία για την εκταμίευση της πρώτης δόσης του 3ου προγράμματος προσαρμογής, η οποία αναμένεται να αυξήσει τη ρευστότητα των επιχειρήσεων. Παράλληλα όμως ενσωματώνουν και την ανησυχία για τις επιπτώσεις των μέτρων που έχουν υιοθετηθεί στα εισοδήματα των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων. Οι αναλυτές του ΣΕΒ θεωρούν σχεδόν αναπόφευκτη την επιβράδυνση της ευρωπαϊκής οικονομίας, εξ αιτίας της απόφασης των Βρετανών να εξέλθει η χώρα από την Ε.Ε. Εκτιμούν ότι το επενδυτικό ενδιαφέρον θα ατονήσει και ότι μπορεί να υπάρξουν επιπτώσεις στο εμπορικό ισοζύγιο και τον τουρισμό της Ελλάδος.
Παρότι εκτιμάται ότι οι άμεσες συνέπειες στην ελληνική οικονομία θα είναι σχετικά περιορισμένες, ο ΣΕΒ θεωρεί ότι είναι αναγκαία η ανάληψη άμεσων αναπτυξιακών πρωτοβουλιών για να γυρίσει η χώρα σελίδα και να εισέλθει σε τροχιά ανάπτυξης.
Η αρχή μπορεί να γίνει, όπως αναφέρει το δελτίο, με δράσεις όπως η υλοποίηση ενός ολοκληρωμένου σχεδίου αντιμετώπισης της φοροδιαφυγής, της εισφοροδιαφυγής και του λαθρεμπορίου, καθώς και τον εξορθολογισμό του φορολογικού συστήματος. Παράλληλα ο ΣΕΒ προτείνει να εφαρμοστεί ένα σχέδιο για την προσέλκυση επενδύσεων με βασικούς άξονες την προώθηση των ιδιωτικοποιήσεων και των συμπράξεων του δημοσίου με τον ιδιωτικό τομέα για την αξιοποίηση ευκαιριών της ψηφιακής οικονομίας, καθώς και την εστίαση σε παραγωγικούς τομείς με υψηλές προοπτικές ανάπτυξης.
Στα θετικά στοιχεία για την ελληνική οικονομία, που παραθέτει το δελτίο, είναι η ανάκαμψη της βιομηχανικής παραγωγής (εκτός πετρελαιοειδών) τον Ιούνιο μετά την υποχώρηση του Μαΐου , η βελτίωση του Δείκτη Υπεύθυνων Προμηθειών "ΡΜΙ) σε επίπεδα άνω των 50 μονάδων, η θετική μεταβολή στον δείκτη απασχόλησης της μεταποίησης, κλπ Από την άλλη πλευρά στα αρνητικά περιλαμβάνονται εξελίξεις όπως η μείωση των εξαγωγών (πλην πετρελαιοειδών) , η υποχώρηση του κύκλου εργασιών της βιομηχανίας τον Απρίλιο, η υστέρηση στις εισπράξεις από τον τουρισμό και τις μεταφορές κ.λπ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: