Πέμπτη 14 Ιουλίου 2016

Η συμφωνία του 2014 το «κλειδί» για εθνικό μέτωπο στα εργασιακά

Η συμφωνία του 2014 το «κλειδί» για εθνικό μέτωπο στα εργασιακά

Η συμφωνία του 2014 το «κλειδί» για εθνικό μέτωπο στα εργασιακά

Της Αργυρώς Μαυρούλη

Με την ενσωμάτωση του κειμένου της συμφωνίας των κοινωνικών εταίρων στη Γενεύη το 2014 θα επιχειρήσει η κυβέρνηση να πείσει τις ηγεσίες των υπόλοιπων πολιτικών κομμάτων στη Βουλή να υπογράψουν την κοινή δήλωση των κοινωνικών εταίρων, το περιεχόμενο της οποίας αποκάλυψε το Εnikonomia.gr. 

Χθες ο πρώην υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης επισήμανε στον Realfm 97,8 ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να συνυπογράψει την συμφωνία των κοινωνικών εταίρων που πραγματοποιήθηκε πριν από δυο χρόνια και να την αξιοποιήσει ως εθνική γραμμή κατά τη διάρκεια της διαπραγμάτευσης με τους δανειστές τον Σεπτέμβριο ενόψει της δεύτερης αξιολόγησης για την αποδέσμευση της επόμενης δόσης των 2,8 δισ. ευρώ. 

Οι κοινωνικοί εταίροι μέχρι την Παρασκευή θα έχουν υπογράψει το κείμενο συμφωνίας, στο οποίο θα παραθέτουν το πλήρες κείμενο του αγγλικού κειμένου της Γενεύης. 

Στην κοινή δήλωση των εκπροσώπων της ΓΣΕΕ, του ΣΕΒ, της ΕΣΕΕ, της ΓΣΕΒΕΕ και του ΣΕΤΕ αναφέρεται ρητά η διατήρηση του ύψους του κατώτατου μισθού χωρίς την κατάργηση επιδομάτων και τριετιών, το υπάρχουν καθεστώς των ομαδικών απολύσεων, αλλά και την βελτίωση των εργασιακών σχέσεων στη χώρα. 

Στο κείμενο της συμφωνίας εργοδοτών- εργαζομένων θα επισημαίνεται ότι οι «βέλτιστες πρακτικές» που θα εφαρμοστούν στη χώρα από το Σεπτέμβριο θα πρέπει να συμφωνούν με το ευρωπαϊκό κοινωνικό μοντέλο και την προστασία των κοινωνικών και εργασιακών δικαιωμάτων. 

Σε άλλο σημείο θα επισημαίνουν ότι δεν πρέπει να μειωθεί ο κατώτατος μισθός ή να καταργηθούν ο 13ος και 14ος μισθός, καθώς μια τέτοια κίνηση θα ήταν επιζήμια για την οικονομία, εντείνοντας την ύφεση.
Ακόμη θα επιβεβαιώνουν όσα συμφωνήθηκαν στην τριμερή συνάντηση του Σεπτεμβρίου πριν από δυο χρόνια υπό τη σκέπη της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας στη Γενεύη, επισημαίνοντας ότι δεν υπάρχει λόγος για τη μεταβολή του υπάρχοντος νομοθετικού πλαισίου για τις ομαδικές απολύσεις και την ανταπεργία. 

Παράλληλα θα ζητούν την ενδυνάμωση του κοινωνικού διαλόγου και των συλλογικών διαπραγματεύσεων. 

Για άλλη μια φορά θα ζητήσουν την επαναφορά του καθορισμού του ύψους του κατώτατου μισθού μέσω της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, ενώ θα επιμείνουν και στην επαναφορά της επεκτασιμότητας των κλαδικών συλλογικών συμβάσεων, εφόσον οι οργανώσεις που τις υπογράφουν καλύπτουν την πλειοψηφία των εργαζομένων στον κλάδο. 

Όπως έχουν πολλάκις τονίσει οι εκπρόσωποι των εργοδοτικών οργανώσεων η μη επέκταση των όρων σε επιχειρήσεις που δεν είναι μέλη των εργοδοτικών οργανώσεων δημιουργεί συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού μεταξύ επιχειρήσεων. 

Όσον αφορά τον συνδικαλιστικό νόμο του 1982, οι κοινωνικοί εταίροι θα αποδέχονται την επανεξέτασή του, χωρίς ωστόσο να θιγεί το δικαίωμα στην απεργία. 

Μάλιστα οι κοινωνικοί εταίροι θα καλούν την κυβέρνηση να σεβαστεί την θέση τους κατά την διάρκεια των διαπραγματεύσεων με τους δανειστές το Σεπτέμβριο, ενόψει της δεύτερης αξιολόγησης. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: